Επενδυτική «άνοιξη» σε τεχνολογικές υποδομές

Η επισημοποίηση της εξαγοράς της ελληνικής Lamda Helix από τον αμερικανικόκολοσσό της Digital Realty, έρχεται στον απόηχο της επένδυσης της Microsoft για δημιουργία data center στη χώρα.
Melpomenem via Getty Images

Η χώρα υπολείπεται των βιομηχανικών επενδύσεων αλλά φαίνεται πως κερδίζει
μερίδιο στην 4 η βιομηχανική επανάσταση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό της
οικονομίας, καθώς το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι άμεσες και έμμεσες
επενδύσεις σε τεχνολογικές υποδομές ακόμη και μέσα στην αβεβαιότητα της
πανδημίας.

Η επισημοποίηση της εξαγοράς της ελληνικής Lamda Helix από τον αμερικανικό
κολοσσό της Digital Realty, έρχεται στον απόηχο της επένδυσης της Microsoft για δημιουργία data center στη χώρα. Μάλιστα, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, η παροχή outsourcing υπηρεσιών διαχείρισης και φύλαξης δεδομένων (data centers) στην Ελλάδα βρίσκεται σε ανοδική πορεία με ρυθμούς της τάξης του 20% σε ετήσια βάση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Digital Realty και Lamda Helix ετοιμάζουν ήδη δύο
τεράστια data centers στη χώρα μας, με βασικό σκοπό να ενώσουν ψηφιακά την
Ελλάδα με την Αίγυπτο. Η επένδυση αυτή πρόκειται να καταστήσει την Ελλάδα
κέντρο για τη μεταφορά και αποθήκευση δεδομένων σε Κεντροανατολική Ευρώπη, Αφρική και Μ. Ανατολή. Σημειώνεται δε ότι Digital Realty είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο στο συγκεριμένο τομέα, με κεφαλαιοποίηση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης και πελάτες τις μεγαλύτερες εταιρείες πληροφορικής του πλανήτη.

Νωρίτερα μέσα στη χρονιά η Lamda Helix ανακοίνωσε επίσης της συνεργασία της με το DE-CIX, το κορυφαίο Internet Exchange παγκοσμίως, με τη δημιουργία του SEECIX (South-East Europe Cloud & Interconnection Exchange).

Πέρα από την παραπάνω εξέλιξη, αλλά και το πρόγραμμα της Microsoft που
εκτιμάται ότι θα αγγίξει το 1 δις.ευρώ, επενδύσεις πραγματοποιούνται ήδη και από εγκαταστημένες επιχειρήσεις στην Ελλάδα και εγχώριους παίκτες.

Ήδη, ο ΟΤΕ κατασκεύασε ένα από τα μεγαλύτερα Data Center, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην περιοχή της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, για να ικανοποιήσει τις ανάγκες επιχειρησιακής λειτουργίας της Coca-Cola για τις 28 χώρες όπου δραστηριοποιείται, μια επένδυση ύψους 43 εκατ.ευρώ. Στο πλαίσιο της ανάπτυξής του, επίσης, ο ΟΤΕ σχεδιάζει μεταξύ άλλων τη δημιουργία ενός νέου Data Center στην περιοχή της Νεμέας σε ιδιόκτητη έκταση, προϋπολογισμού 10,070 εκατ. ευρώ.

Επίσης το Κέντρο Επιτάχυνσης Ψηφιακού Μετασχηματισμού της αμερικανικής
τεχνολογικής εταιρείας Cisco, που εγκαινιάστηκε το καλοκαίρι στη Θεσσαλονίκη
αφορά σε επένδυση 12 εκατ. ευρώ. Στόχος είναι να αποτελέσει σημείο αναφοράς
για καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις που αναπτύσσει η εταιρεία με το οικοσύστημα των συνεργατών της, με νεοφυείς επιχειρήσεις και με εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα της χώρας, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Στην υλοποίηση επένδυσης για το μοναδικό στην Ευρώπη Διεθνές Κέντρο Ψηφιακής Τεχνολογίας, Τεχνητής Νοημοσύνης και Ανάλυσης Μεγάλων Δεδομένων προχωρά στη Θεσσαλονίκη και η Pfizer. Το κέντρο θα παράγει τεχνογνωσία, που θα μεταφέρεται σε όλο τον κόσμο και το δίκτυο της Pfizer. Αναμένεται να στελεχωθεί με 50 επιστήμονες και ειδικούς και να λειτουργήσει μέσα στο 2021.

Επίσης, στα Ιωάννινα έχει θέσει σε λειτουργία από τον Νοέμβριο του 2019 -και
τέλεσε τα επίσημα εγκαίνια τον Ιανουάριο του 2020- Κέντρο (Hub) Έρευνας και
Τεχνολογίας η γερμανική TeamViewer, μία από τις πιο γνωστές εταιρείες
πληροφορικής και κορυφαίος πάροχος λύσεων απομακρυσμένης διασύνδεσης.

Το Κέντρο φιλοξενεί νεοσύστατες ομάδες και ταλέντα από όλο τον κόσμο και ενισχύει τις ικανότητες της εταιρείας στον τομέα της μηχανικής. Η υπάρχουσα ομάδα αναμένεται να αριθμεί 50 developers μέχρι το τέλος του 2020, ενώ το πλάνο είναι ο συνολικός αριθμός των εργαζομένων να φθάσει τους 200 μέσα στα επόμενα χρόνια.

Δημοφιλή