ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
13/12/2017 07:34 EET

Υπεραισιόδοξα μηνύματα από ξένους επενδυτές

Επαφές με Έλληνες κυβερνητικούς παράγοντες

Sooc

Υπέρ-αισιόδοξα μηνύματα εκπέμπουν οι ξένοι επενδυτές που όλο αυτό το διάστημα έρχονται σε επαφή με Έλληνες κυβερνητικούς παράγοντες. Όπως και στα προηγούμενα ταξίδια το τελευταίο διάστημα, έτσι και σε αυτό το ταξίδι του Ευκλείδη Τσακαλώτου στη Νέα Υόρκη το κλίμα ήταν ιδιαίτερα θετικό από την πλευρά των ξένων.

«Το ενδιαφέρον τους δεν επικεντρώνεται μόνο στους κλάδους στους οποίους μπορούν να επενδύσουν. Ζητούν πλήρη ενημέρωση για την κατάσταση της Ελληνικής Οικονομίας» αναφέρει στην HuffPost Greece, κυβερνητικός παράγοντας με άμεση γνώση όλων των επαφών που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα. 

Είναι ενδεικτικό ότι όπως αναφέρει ο ίδιος αξιωματούχος, σχεδόν στο σύνολο τους οι εκπρόσωποι των επενδυτικών fund που έχουν έρθει σε επαφή με κυβερνητικούς παράγοντες, έχουν πλήρη εικόνα και για την πορεία της διαπραγμάτευσης και για την βελτίωση των σχέσεων μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών.

Η ενημέρωση τους μάλιστα φτάνει ακόμα και σε διαδικαστικές λεπτομέρειες. Συγκεκριμένα, εκπρόσωπος μεγάλου επενδυτικού fund κατά τη διάρκεια επαφών με Έλληνες παράγοντες χαρακτήρισε ως «θαύμα το γεγονός ότι η αξιολόγηση έκλεισε μόλις σε μερικές ημέρες», δείχνοντας ότι παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον τις εξελίξεις στην Ελλάδα. 

Υπάρχουν εμπόδια

Αν και το πιο εύκολο θα ήταν κανείς να πει ότι οι ξένοι ενδιαφέρονται κυρίως να επενδύσουν στον τουρισμό, οι επαφές αλλά και οι συμμετέχοντες στις συναντήσεις δείχνουν ότι οι ενδιαφερόμενοι προέρχονται σχεδόν από όλους τους κλάδους. Ενέργεια, μεταφορές, logistics, χρηματοπιστωτικός τομέας, είναι μόνο μερικά από τα πεδία για τα οποία οι ξένοι επενδυτές έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους.

Πολλοί από αυτούς μάλιστα δεν εκφράζουν για πρώτη φορά ενδιαφέρον να επενδύσουν στην Ελλάδα. Αρκετοί είναι αυτοί οι οποίοι και στο παρελθόν έφτασαν αρκετά κοντά στο να βάλουν τα χρήματα τους στη χώρα. Ωστόσο, η γραφειοκρατία, η αδυναμία να βρουν βοήθεια από τα αρμόδια υπουργεία, ακόμα και η έλλειψη πολιτικής βούλησης για να προχωρήσουν οι επενδύσεις, είχαν ως αποτέλεσμα να τους διώξουν από τη χώρα.

Εξαιτίας και του μεγέθους του έργου, στο στόμα όλων των ξένων ως πρώτο παράδειγμα προκειμένου να κάνουν δεύτερες σκέψεις να επενδύσουν στη χώρα είναι η υπόθεση του Ελληνικού. Όπως αναφέρουν σχεδόν στο σύνολο τους οι επενδυτές, η αδυναμία διαχρονικά των κυβερνήσεων να βρουν λύσεις προκειμένου να προχωρήσει μια τόσο μεγάλη επένδυση αποτελεί τροχοπέδη για οποιοδήποτε σοβαρό επενδυτή θέλει να ασχοληθεί με την Ελλάδα.

Η πρόοδος του συγκεκριμένου έργου, σε συνδυασμό με το να υπάρξει πολιτική βούληση να προσελκύσει η χώρα επενδύσεις από το εξωτερικό προωθώντας το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, θα αποτελέσουν πολύ σοβαρό κίνητρο για να αλλάξει η στάση των ξένων απέναντι στην Ελληνική αγορά.

Μήνας του μέλιτος

Κυβερνητικά στελέχη τα οποία το τελευταίο διάστημα έχουν συμμετέχει σε τέτοιους είδους επαφές μιλούν για πρωτόγνωρο θετικό κλίμα μεταξύ των επενδυτών αναφορικά με την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας. «Αρκετοί συμπεριφέρονται σαν αυτούς που βρήκαν καινούργιο έρωτα και είναι έτοιμοι να συγχωρέσουν μικρά λάθη ή παράλειψης της άλλης πλευράς» έλεγε χαρακτηριστικά κυβερνητικός παράγοντας.

Το θετικό κλίμα το οποίο συναντούν το τελευταίο διάστημα στα ταξίδια τους οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι δεν είναι τυχαίο. Ταυτόχρονα αυξάνονται οι θετικές εκθέσεις των ξένων οίκων για την πορεία της Ελληνικής Οικονομίας, στις οποίες διαπιστώνεται η ευκαιρία που έχει η χώρα να αλλάξει σελίδα. Αν και σε όλες τις εκθέσεις κοινή συνισταμένη είναι η πιστή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων οι οποίες έχουν συμφωνηθεί με τους δανειστές, οι συντάκτες των κειμένων καταλήγουν σε θετικά συμπεράσματα για το επόμενο διάστημα. 

Το ίδιο θετικό κλίμα αποτυπώνεται και στην πορεία των αποδόσεων των Ελληνικών ομολόγων, καθώς μετά την ολοκλήρωση των τεχνικών διαπραγματεύσεων για την τρίτη αξιολόγηση, έχουν βρεθεί σε επίπεδα πριν από την εποχή του πρώτου Μνημονίου, στρώνοντας έτσι το δρόμο ώστε το Δημόσιο να επιχειρήσει να βγει το επόμενο διάστημα για ακόμα μια φορά στις αγορές. 

Sponsored Post