Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την υιοθεσία και αναδοχή. Ιστορικό «ναι» και στο άρθρο 8 για τα ομόφυλα ζευγάρια

Στο άρθρο 8 είπαν «ναι» 161 βουλευτές
Eurokinissi

Ένα μεγάλο «ναι» είπε η Βουλή στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την υιοθεσία και την αναδοχή. Τόσο στο νομοσχέδιο συνολικά που περνά μεγάλες αλλαγές στον τρόπο που θα γίνεται εφεξής η υιοθεσία και η αναδοχή, όσο και στο άρθρο 8 που περνά μια ιστορική αλλαγή: δίνει τη δυνατότητα σε ομόφυλα ζευγάρια γίνουν ανάδοχοι γονείς.

Ειδικότερα, στο άρθρο 8, που έγινε ονομαστική ψηφοφορία (μετά από αίτημα της Χρυσής Αυγής) «ναι» είπαν 161 βουλευτές, ενώ «όχι» 103. Συνολικά ψήφισαν 264 βουλευτές.

Συνολικά στο νομοσχέδιο υπέρ τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΔΗΣΥ και Ποτάμι, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών». Χρυσή Αυγή και Ένωση Κεντρώων καταψήφισαν.

Πώς διαφοροποιήθηκαν οι βουλευτές στο άρθρο 8

Με διαφοροποιήσεις από την επίσημη γραμμή του κόμματος τους εμφανίστηκαν βουλευτές, τόσο από την κυβερνητική παράταξη όσο και από την αντιπολίτευση.

Από τα 161 «ναι» τα 136 ήταν από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και 2 από τους ΑΝΕΛ. Δύο βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισαν ενώ αντίθετα δύο βουλευτές των ΑΝΕΛ και 4 της ΝΔ υπερψήφισαν το άρθρο.

Να σημειωθεί ότι η επίσημη γραμμή των κομμάτων για την επίμαχη διάταξη ήταν:

ΥΠΕΡ: ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΣΥ, Ποτάμι

ΚΑΤΑ: ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΚΚΕ, Χρυσή Αυγή και Ένωση Κεντρώων.

Κατά την ονομαστική ηλεκτρονική ψηφοφορία που έγινε διαπιστώθηκε μεταξύ άλλων ότι:

- Από τους πολιτικούς αρχηγούς: Υπερψήφισαν ο Αλέξης Τσίπρας, η Φώφη Γεννηματά, ο Σταύρος Θεοδωράκης. Καταψήφισαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Νίκος Μιχαλολιάκος και ο Βασίλης Λεβέντης.

Από τη ψηφοφορία απουσίαζαν ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμένος και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

- Από ΣΥΡΙΖΑ: Καταψήφισαν οι Γιάννης Μιχελογιαννάκης και Θόδωρος Παραστατίδης.

Απουσίαζαν: Σταύρος Κοντονής , Γιώργος Κατρούγκαλος Νίνα Κασιμάτη, Γεωργία Γεννιά, Μάρκος Μπόλαρης, Γιάννης Καραγιάννης και Άννα Βαγενά.

(Σημειώνεται ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής όπως εξήγησε ο ίδιος, παρά τη προσπάθεια του, δεν πρόλαβε να έρθει έγκαιρα από το υπουργείο όπου είχε ανειλημμένες υποχρεώσεις και έφτασε μόλις είχε ολοκληρωθεί η ψηφοφορία.)

- Από τους ΑΝΕΛ: Υπερψήφισαν οι Κώστας Ζουράρις και Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

Απουσίαζε η Έλενα Κουντουρά.

- Από τη ΝΔ: Υπερψήφισαν η Ντόρα Μπακογιάννη, η Όλγα Κεφαλογιάννη, η Νίκη Κεραμέως και η εισηγήτρια του κόμματος Κατερίνα Μάρκου.

Απουσίαζαν οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης καθώς και οι Νίκος Δένδιας , Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Λευτέρης Αυγενάκης , Ανδρέας Βαγιωνάς και Θόδωρος Φορτσάκης ,

Οι Μάκης Βορίδης και Μάριος Σαλμάς που βρίσκονται σε κοινοβουλευτική αποστολή απέστειλαν επιστολή στην οποία δήλωσαν ότι καταψηφίζουν).

- Από τη ΔΗΣΥ: Απουσίαζαν οι Ανδρέας Λοβέρδος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, Δημήτρης Κρεμαστινός, Γιώργος Αρβανιτίδης και Δημήτρης Τσελέπης.

- Από το ΚΚΕ: Απουσίαζαν 8 βουλευτές, μεταξύ αυτών ο γενικός γραμματέας του Κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας και η Λιάνα Κανέλη.

- Από τους Ανεξάρτητους βουλευτές, απουσίαζε ο Χάρης Θεοχάρης.

Τσίπρας: Βαθιά συντηρητικός ο Μητσοτάκης

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας από το Βήμα της Βουλής είχε τονίσει πως «η αναδοχή προβλέπει ότι το παιδί έχει τη δυνατότητα να επιστρέψει στους φυσικούς του γονείς, οι οποίοι επιπροσθέτως κατά τη διάρκεια της αναδοχής θα πρέπει να έχουν επαφή μαζί του. Θα έλεγα χωρίς υπερβολή ότι η αναδοχή ως πράξη αποτελεί υπόδειγμα αλτρουισμού, αλληλεγγύης και προσφοράς για όσους το επιλέγουν».

Χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη «βαθιά συντηρητικό» που πολλές φορές που πολλές φορές φλερτάρει με αναχρονιστικές ιδέες. «Εμείς θα συνεχίζουμε να πορευόμαστε με βάση τις αρχές μας, αγνοώντας το πολιικό κόστος», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληγγύης, Έφη Αχτσιόγλου εξήγησε πως «πέρα από τον στόχο της ασφαλούς εξόδου της χώρας από τα προγράμματα επιτροπείας, στόχος της κυβέρνησης είναι να υλοποιούνται παρεμβάσεις για τη διεύρυνση των ατομικών δικαιωμάτων».

Η αξιωματική αντιπολίτευση, για ακόμη μια φορά στον τομέα της εργασίας, ταυτίζεται με τους πιο ακραίους κύκλους των δανειστών και πρωτίστως του ΔΝΤ, με θέσεις που και η πλέον νεοφιλελεύθερη ανάλυση αρχίζει να εγκαταλείπει» είπε η κ. Αχτσιόγλου κατηγορώντας τον κ. Μητσοτάκη ότι επιμένει στη γραμμή της απορρύθμισης. Είπε, επίσης, ότι στον πυρήνα της ανάλυσης της ΝΔ, στην αξιακή της προσέγγιση, τοποθετεί τη διεύρυνση και αναπαραγωγή των κοινωνικών ανισοτήτων και αυτή, δηλαδή, την πολιτική που εφάρμοσαν την περίοδο τη κρίσης, την περίοδο της ανάπτυξης και με αυτή την αξιακή προσέγγιση, την κυβέρνηση τη χωρίζει η άβυσσος.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή