ΠΟΛΙΤΙΚΗ
30/07/2019 19:27 EEST | Updated 30/07/2019 19:44 EEST

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τις φοροελαφρύνσεις

Με το «ναι» τεσσάρων εκ των έξι κομμάτων.

EUROKINISSI

Σε συναινετικό κλίμα, παρά τις ενστάσεις και επιφυλάξεις της αντιπολίτευσης, υπερψηφίστηκε από τη Βουλή το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που προβλέπει μείωση του ΕΝΦΙΑ και βελτιωτικές ρυθμίσεις για τις 120 δόσεις. 

Έχοντας εξασφαλίσει την συναίνεση των τεσσάρων εκ των έξι κομμάτων της Βουλής, το νομοσχέδιο για την μείωση του ΕΝΦΙΑ και την βελτίωση και διεύρυνση της ρύθμισης των 120 δόσεων ψηφίστηκε από την Ολομέλεια.

Επί της αρχής υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση. Με το ”παρών” τοποθετήθηκε το ΚΚΕ. Το ΜεΡΑ25 ψήφισε ”όχι” επί της αρχής και ”ναι” στην ρύθμιση για τις 120 δόσεις.

Τι προβλέπει το νομοσχέδιο 

-Μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 22% για το σύνολο των 6,4 ιδιοκτητών ακινήτων από το 2019. Το 2020 θα ακολουθήσει ακόμη μία μείωση κατά 10%.

Ειδικότερα, στα εκκαθαριστικά του Αυγούστου θα προβλέπονται τα εξής:

 • Για τις μικρές ιδιοκτησίες αξίας έως 60.000 ευρώ η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα είναι 30%
 • Για ιδιοκτησίες αξίας από 60.000 ευρώ έως 70.000 ευρώ η μείωση θα είναι 27%.
 • Για ακίνητη περιουσία από 70.000 ευρώ έως 80.000 ευρώ η μείωση θα είναι 25%.
 • Για ακίνητη περιουσία από 80.000 ευρώ έως 1.000.000 ευρώ η μείωση θα είναι 20%.
 • Για τις πολύ μεγάλες ιδιοκτησίες που υπερβαίνουν σε αξία το 1 εκατ. ευρώ η μείωση είναι 10%.

-Οι αλλαγές στις 120 δόσεις:

 • Η ελάχιστη μηνιαία δόση μειώνεται από τα 30 στα 20 ευρώ.

 • Όσοι οφειλέτες ενταχθούν και τηρούν τη ρύθμιση, αυτόματα αναστέλλουν τις κατασχέσεις και τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης. 

 • Το επιτόκιο που επιβαρύνει σήμερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις μειώνεται από το 5% στο 3%. 

 • Διευρύνεται η ρύθμιση, σε έως και 120 δόσεις, με την υπαγωγή σ’ αυτήν όλων των νομικών προσώπων που έχουν βασική οφειλή (δηλαδή το σύνολο των βεβαιωμένων οφειλών χωρίς προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής) μέχρι 1 εκατ. ευρώ.

 • Με την ένταξη στη ρύθμιση διαγράφεται το 10% των προσαυξήσεων. Το ποσό των προσαυξήσεων διαγράφεται πλήρως εφόσον ο φορολογούμενος καταβάλλει το σύνολο της βασικής οφειλής ή μειώνεται ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων που επιλέγει.

Πιο συγκεκριμένα: 

- 100% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται εφάπαξ.  
- 80% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 13 έως 24 μηνιαίες δόσεις. 
- 75% εάν η οφειλή εξοφληθεί σε 25 έως 36 μηνιαίες δόσεις. 
- 45% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 37 έως 48 μηνιαίες δόσεις. 
- 30% εφόσον η οφειλή εξοφλείται σε 49 έως 60 δόσεις. 
- 20% για 61 έως 72 μηνιαίες δόσεις.  
- 10% εφόσον η οφειλή καταβάλλεται σε 97 έως 120 δόσεις. 

 • Ο οφειλέτης μπορεί, σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης, να επιλέξει την εφάπαξ εξόφληση του υπολοίπου αριθμού των δόσεων ή τη μετάπτωση σε μικρότερο αριθμό δόσεων με ταυτόχρονη απαλλαγή επί του εναπομείναντος ποσού των προσαυξήσεων και τόκων. 

 • Εφόσον κατά την ένταξη στη ρύθμιση προκαταβληθεί ποσό τουλάχιστον διπλάσιο της μηνιαίας δόσης της ρύθμισης, χορηγείται ισόποση απαλλαγή επί των συνολικών προσαυξήσεων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής.

 • Στους οφειλέτες που έχουν ήδη προβεί στη ρύθμιση των οφειλών τους παρέχεται η δυνατότητα να επιλέξουν, εφόσον το επιθυμούν, να υπαχθούν στις ρυθμίσεις του νέου θεσμικού πλαισίου. 

 • Στη ρύθμιση εισάγονται οφειλές που βεβαιώνονται εντός του 2019 εφόσον η προθεσμία για την υποβολή της δήλωσης ήταν μέχρι 31.12.2018. 

Μητσοτάκης: Ανταποκρινόμαστε στην προεκλογική μας δέσμευση

Ανταποκρινόμαστε στην προεκλογική μας δέσμευση για ανακούφιση των Ελλήνων, τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του.

«Είχαμε και έχουμε σχέδιο που φέρνει άμεσα χειροπιαστά αποτελέσματα» τόνισε επίσης επισημαίνοντας πως τον νομοσχέδιο για το φορολογικό είναι η πρώτη σφραγίδα της κυβέρνησης στη νέα σελίδα που καλείται να γράψει η χώρα. Χαρακτήρισε το εν λόγω νομοσχέδιο την ταυτότητα της νέας κυβέρνησης καθώς ανταποκρίνεται στην προεκλογική δέσμευση για ανακούφιση των Ελλήνων από τη βαριά φορολογία και μάλιστα νωρίτερα από ότι προβλεπόταν.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό το σχέδιο των 120 δόσεων ευνοεί εκατομμύρια νοικοκυριά αλλά και επαγγελματίες και επιχειρήσεις. Τόνισε μάλιστα ότι το νομοσχέδιο έχει ξεκάθαρο κοινωνικό πρόσημο με συγκεκριμένες προβλέψεις που αφορούν όλους τους φορολογούμενους, κυρίως τους πιο αδύναμους. «Υπηρετεί τους στόχους που βάλαμε τηρώντας τις υποσχέσεις μας, την αναγέννηση της παραγωγικής μεσαίας τάξης, την αναζωογόνηση των ακινήτων, την αλλαγή μίγματος οικονομικής πολιτικής για ανάπτυξη και πολλές και καλές νέες δουλειές και τελικά τη μεγέθυνση του εθνικού προϊόντος ώστε αυτό να μεταφραστεί σε μεγαλύτερο διαθέσιμο εισόδημα για όλους» είπε χαρακτηριστικά.

Περιγράφοντας τις μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως περίπου 4 εκατομμύρια συμπολίτες μας θα δουν αμέσως εντός των επόμενων 6 εβδομάδων ελαφρύνσεις στη φορολογία της ακίνητης περιουσίας, ανάμεσά τους και σχεδόν 500.000 ιδιοκτήτες που εξαιρούνταν τελείως από τους προεκλογικούς αντιπερισπασμούς του ΣΥΡΙΖΑ όπως και 1.300.000 συμπολίτες μας που θα δουν μεγαλύτερη ωφέλεια.

Αναφερόμενος στη δεύτερη παρέμβαση, τις 120 δόσεις, τόνισε πως διευρύνει και βελτιώνει τη ρύθμιση των οφειλών προς το δημόσιο, δίνοντας έμφαση στη μείωση του επιτοκίου από το 5% στο 3% αλλά και στην ελάχιστη μηνιαία καταβολή που υποχωρεί από τα 30 ευρώ στα 20 ευρώ το μήνα.