Έπεσε ένας μεγάλος μύθος. Το πιο γνωστό σουηδικό έδεσμα είναι τελικά τουρκικό

Έπεσε ένας μεγάλος μύθος. Το πιο γνωστό σουηδικό έδεσμα είναι τελικά τουρκικό
Frank Fell via Getty Images

Σίγουρα έχετε ακούσει για τα περιβόητα σουηδικά κεφτεδάκια. Είναι το φαγητό σήμα κατατεθέν της χώρας.

Όμως ήρθε μια αποκάλυψη που συγκλόνισε τους πάντες: τελικά δεν είναι σουηδικά, αλλά τουρκικά.

Η... αποκάλυψη έγινε από τον επίσημο λογαριασμό της χώρας στο twitter, το @swedense, και όπως ήταν φυσικό τα τουρκικά μέσα υποδέχτηκαν το νέο με ιδιαίτερη ευχαρίστηση.

«Τα σουηδικά κεφτεδάκια στην πραγματικότητα στηρίζονται σε μια συνταγή που έφερε στη χώρα ο βασιλιάς Κάρολος ΧΙΙ από την Τουρκία στις αρχές του 18ου αιώνα», αναφερόταν στον επίσημο λογαριασμό της Σουηδίας.

«Αυτά τα διάσημα σουηδικά κεφτεδάκια που τρώτε στα Ikea είναι στην πραγματικότητα τουρκικά, παραδέχεται η σουηδική κυβέρνηση, τουίταρε το TRT World, η τουρκική κρατική τηλεόραση, φτιάχνοντας μάλιστα ολόκληρο βιντεάκι.

Το πρακτορείο Anadoly της Τουρκίας μίλησε ακόμη και με την Annie Mattson, του τμήματος λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο της Ουψάλα, η οποία επιβεβαίωσε ότι όταν έχασε μια σημαντική μάχη κατά της Ρωσίας το 1709, ο Κάρολος και ότι έμεινε από τον στρατό του κατέφυγαν στη Μολδαβία της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Ο Κάρολος, που κάποτε ήταν γνωστός ως «το Λιοντάρι του Βορρά» για την πρώιμη στρατιωτική του ανδρεία, κατέλαβε το θρόνο το 1697 σε ηλικία 15 ετών.

Μετά την ήττα του από τους Ρώσους, πέρασε τα επόμενα έξι χρόνια στην εξορία σε μέρη της σημερινής Τουρκίας.

Έχοντας έρθει σε επαφή με την τοπική κουζίνα, επέστρεψε στη Σουηδία το 1714 με τη συνταγή όχι μόνο για το köfte, το καρυκευμένο αρνί και τα κεφτεδάκια του βοείου κρέατος που με την πάροδο του χρόνου έγιναν τα σουηδικό köttbullar, αλλά και για το δημοφιλές πιάτο με το γεμιστό λάχανο, το kåldolmar (κάτι σαν τους λαχανοντολμάδες).

Όπως ήταν φυσικό, η αποκάλυψη προκάλεσε απίστευτα σχόλια στα social media: «Όλη μου η ζωή ήταν ένα ψέμα...» έγραψε ένας Σουηδός, ενώ Τούρκοι μετανάστες ζήτησαν τα κεφτεδάκια να χρησιμοποιούν το παραδοσιακό τους όνομα, ήτοι «kofte».

Πηγή: Guardian