ΠΟΛΙΤΙΚΗ
13/12/2017 11:46 EET

ΥΠΕΞ: Η ελληνική κυριαρχία επί νησιών και βραχονησίδων στο Αιγαίο είναι αδιαμφισβήτητη

«Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου είναι υποχρέωση»

Σύσταση στην ηγεσία της Τουρκίας να μην παραμερίζει τις διεθνείς συνθήκες για λόγους δικής της εσωτερικής σκοπιμότητας απευθύνουν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών με αφορμή τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ ότι το Αιγαίο είναι «υπό αμφισβήτηση».

«Η ελληνική κυριαρχία επί νησιών και βραχονησίδων στο Αιγαίο είναι αδιαμφισβήτητη και απολύτως κατοχυρωμένη από το διεθνές δίκαιο», υπογραμμίζουν κύκλοι του υπουργείου Εξωτερικών και τονίζουν: «καλό είναι ορισμένοι πολιτειακοί και πολιτικοί παράγοντες στην γείτονα να αρχίσουν να αντιλαμβάνονται ότι ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου είναι υποχρέωση και όχι κάτι που δύνανται να παραμερίζουν χάριν εσωτερικών πολιτικών σκοπιμοτήτων». 

Πάντως διπλωματικοί κύκλοι επεσήμαναν ότι οι επίμαχες δηλώσεις του Γιλντιρίμ έγιναν στην τουρκική Βουλή κατά την διάρκεια αντιπαράθεσης με την αντιπολίτευση.

«Ήρθαν ως απάντηση στην κεμαλική αντιπολίτευση η οποία συνεχώς απευθύνει αβάσιμες κατηγορίες στην κυβέρνηση ότι παραχώρησε νησιά στην Ελλάδα», αναφέρουν χαρακτηριστικά.