ΠΟΛΙΤΙΚΗ
14/11/2020 19:43 EET

ΥΠΕΞ: Πρωτοφανής πρόκληση η επίσκεψη Ερντογάν στα Βαρώσια

«Η ενέργεια αυτή προστίθεται στην συνεχή και αυξανόμενη κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο».

BIROL BEBEK via Getty Images

«Η προγραμματισμένη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου, συνοδευόμενου από κυβερνητικό κλιμάκιο, στα κατεχόμενα Βαρώσια, ανήμερα της “επετείου” της μονομερούς και παράνομης ανακήρυξης της τουρκοκυπριακής οντότητας στα κατεχόμενα, αποτελεί μια πρωτοφανή πρόκληση, η οποία έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς και τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφορικά με την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ερντογάν στα κατεχόμενα Βαρώσια.

«Η ενέργεια αυτή προστίθεται στην συνεχή και αυξανόμενη κλιμάκωση της τουρκικής παραβατικής συμπεριφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο. Την καταδικάζουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο και αναμένουμε να συζητηθεί ενδελεχώς στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο» συμπληρώνεται.

«Η Ελλάδα, όπως έχει τονιστεί επανειλημμένα, τάσσεται υπέρ της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, προκειμένου να βρεθεί μια συνολική, δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του Κοινοτικού Κεκτημένου. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, η χώρα μας βρίσκεται σε συνεχή συντονισμό και απόλυτη σύμπνοια με την Κυπριακή κυβέρνηση» καταλήγει η ανακοίνωση.

O Ερντογάν είχε προαναγγείλει πικνίκ στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων: Ο Τούρκος πρόεδρος φτάνει στα Κατεχόμενα για να συμμετέχει στους εορτασμούς για την 37η επέτειο της ανακήρυξης του ψευδοκράτους της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου». Ο Τούρκος πρόεδρος θα επισκεφθεί τα Βαρώσια συνοδευόμενος από τον εταίρο του Ντεβλέντ Μπαχτσελί και υπουργούς της κυβέρνησής του.