Επιχειρηματίας που έγινε πάμπλουτος με κρυπτονομίσματα, φτιάχνει την πρώτη blockchain πολιτεία

Επιχειρηματίας που έγινε πάμπλουτος με κρυπτονομίσματα, φτιάχνει την πρώτη blockchain πολιτεία
Design by Ehrlich Yanai Rhee Chaney Architects and Tom Wiscombe Architecture

Μία τεράστια έκταση στη Νεβάδα, αγοράστηκε φέτος προς 170 εκατομμύρια δολάρια από μια εταιρία χωρίς παρελθόν, την Blockchains L.L.C, προκαλώντας πολλά ερωτήματα ως προς τη μελλοντική χρήση της.

Ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από την εταιρία, είναι ο δικηγόρος και εκατομμυριούχος κάτοχος κρυπτονομισμάτων, Τζέφρι Μπερνς, ο οποίος αποκάλυψε την απάντηση του μυστηρίου σχετικά με το τι σκοπεύει να κάνει με αυτή την αχανή έκταση που βρίσκεται δίπλα από το Λας Βέγκας.

Ο Μπερνς οραματίζεται μια πειραματική κοινότητα, όπου θα υπάρχουν σπίτια, σχολεία, νοσοκομεία, εμπορικά κέντρα, hi tech πάρκα, e-gaming centers και στο επίκεντρο όλων αυτών θα είναι το blockchain, μια βάση δεδομένων που εισήγαγε το Bitcoin. Για γίνει πιο αντιληπτό, ας εξηγήσουμε ότι η τεχνολογία που χρησιμοποιεί το Bitcoin ονομάζεται blockchain και οι αναλυτές εκτιμούν πως το blockchain θα φέρει δραστικές αλλαγές σε πολλούς κλάδους της οικονομίας.

Όσο εξωπραγματικές και αν φαντάζουν οι φιλόδοξες ιδέες του Μπερνς, στην πραγματικότητα είναι συμβατές με την ιδιοσυγκρασία όσων ασχολούνται με τα κρυπτονομίσματα και το Blockchain.

Ακριβώς όπως το Bitcoin κατέστησε εφικτή τη μεταφορά χρημάτων χωρίς τη μεσολάβηση τράπεζας, οι οπαδοί των ιδεών του Μπερνς πιστεύουν ότι η τεχνολογία θα επιτρέψει στους απλούς ανθρώπους να ελέγχουν τα δεδομένα τους - που αποτελούν την «ψυχή» της ψηφιακής οικονομίας- χωρίς να βασίζονται σε μεγάλες εταιρείες ή κυβερνήσεις .

Υπάρχει μια ασαφής διαχωριστική γραμμή μεταξύ ουτοπικών οραμάτων και σχεδίων που καταστρώνονται με σκοπό να γίνουν κάποιοι πολύ πλούσιοι, πολύ γρήγορρα.

Αρκετά πρότζεκτς που αφορούν κρυπτονομίσματα έχουν κλείσει από τις ρυθμιστικές αρχές, κάποιοι έχουν συλληφθεί και ένα σχέδιο μετατροπής του Πόρτο Ρίκο σε παράδεισο κρυπτονομισμάτων έχει επικριθεί ως μια προσπάθεια να επωφεληθούν κάποιοι από το καθεστώς φορολογικού παραδείσου που προσφέρει το νησί.

Ricardo DeAratanha via Getty Images

Ο Μπερνς είναι διαφορετικός, τουλάχιστον ως προς το ότι ξοδεύει-επενδύει τα δικά του χρήματα.Μέχρι στιγμής, όπως είπε, έχει δαπανήσει 300 εκατομμύρια δολάρια για τη γη, τα γραφεία, το σχεδιασμό και ένα προσωπικό 70 ατόμων, σε μια επένδυση με πολύ μεγάλο ρίσκο.

Ωστόσο, ο κ. Μπερνς δήλωσε ότι η φιλοδοξία του δεν είναι να πλουτίσει -περισσότερο- από το real estate. Υποσχέθηκε ότι τις αποφάσεις για το έργο θα τις παίρνουν οι κάτοικοι, οι εργαζόμενοι και οι μελλοντικοί επενδυτές. Αυτή η δομή υποτίθεται ότι λειτουργεί σε ένα blockchain όπου τα δικαιώματα ιδιοκτησίας του καθενός θα καταγράφονται σε ψηφιακό πορτοφόλι.

Ο φιλόδοξος επενδυτής αναγνώρισε ότι όλα αυτά ξεπερνούν όσα έχουν επιτύχει ως σήμερα τα blockchains, όμως αυτό δεν τον αποθαρρύνει. «Δεν ξέρω γιατί», είπε στην παρουσίαση της έκτασής του στη Νεβάδα. «Κάτι μέσα μου λέει ότι αυτή είναι η απάντηση, ότι αν μπορέσουμε να κάνουμε αρκετούς ανθρώπους να εμπιστευτούν το blockchain, μπορούμε να αλλάξουμε όλα τα συστήματα με τα οποία λειτουργούμε».

Προς το παρόν, η πόλη του Blockchain είναι μια άδεια έκταση και ένα ανακαινισμένο κτίριο γραφείων, με τον κύριο Μπερνς να επισημαίνει ότι οι εργασίες ανοικοδόμησης της πόλης θα ξεκινήσουν στα τέλη του 2019, αφού πρώτα εγκριθεί το πολεοδομικό σχέδιο.

Ο διευθυντής των παλιών γραφείων του Μπερνς στο Λος Άντζελες, μόλις μετακόμισε στη Νεβάδα, μαζί με τη σύζυγό του και τα τέσσερα παιδιά τους.

«Έχει αυτές τις τρελές ιδέες - αλλά ξέρω ότι κάθε φορά που βάζει κάτι στο μυαλό του, το πετυχαίνει», δηλώνει στους New York Times o κύριος Ροντρίγκεζ. «Εχω συνεργαστεί μαζί του επί οκτώ χρόνια, γι′ αυτό τον πιστεύω και αποφάσισα να μετακομίσω».

Παλιότερα, όταν εργαζόταν ως δικηγόρος, ο Μπερνς συνήθιζε να κερδίζει αγωγές κατά επενδυτικών εταιριών. Το 2012 έμαθε για το bitcoin, αλλά τον κέρδισε ένα άλλο κρυπτονόμισμα, το Ethereum. Το 2015, αγόρασε το Ether, το ψηφιακό σήμα που σχετίζεται με την Ethereum και χάρη σε μια αστρονομική αύξηση της τιμής του Ether, έγινε αρκετά πλούσιος για να χρηματοδοτήσει το όνειρό του έργο.

Το Ethereum είναι αυτό που πιστεύει ότι κάνει την κοινότητά του κάτι περισσότερο από μια συνηθισμένη πόλη. Αυτό απαιτεί κάτι παραπάνω από φαντασία, απαιτεί καντάρια πίστης... Σε κάθε κάτοικο της πόλης του Blockchain θα αντιστοιχεί μια διεύθυνση Ethereum, την οποία θα χρησιμοποιούν οι ιδιοκτήτες για να ψηφίσουν τοπικούς νόμους και μέτρα και να αποθηκεύουν τα προσωπικά τους δεδομένα.

Ο Μπερνς πιστεύει ακράδαντα ότι το Ethereum θα δώσει στους ανθρώπους έναν τρόπο να ελέγχουν την ταυτότητά τους και τα ηλεκτρονικά τους δεδομένα χωρίς να έχουν πρόσβαση σε αυτά κυβερνήσεις ή εταιρίες.

Αυτή μπορεί είναι μια ευρέως διαδεδομένη άποψη στην κοινότητα του blockchain, όμως υπάρχουν σημαντικά ερωτήματα σχετικά με το αν μπορεί να λειτουργήσει στον πραγματικό κόσμο. Οι περισσότερες εταιρείες blockchain δεν ασκούν καμία έλξη στην πλειοψηφία των πολιτών, και τα δίκτυα Ethereum και Bitcoin προσπαθούν να χειριστούν ακόμη και μέτρια ποσά κίνησης.

Ο ίδιος το θέτει ως εξής: «Αυτό θα είναι είτε το μεγαλύτερο πράγμα που έγινε ποτέ, είτε η πιο εντυπωσιακή συντριβή στην ιστορία της ανθρωπότητας. Δεν ξέρω τι θα γίνει, όμως η πρώτος που το κάνει και ό,τι και να γίνει, θα είναι μια φοβερή διαδρομή».

Με πληροφορίες από New York Times

Δημοφιλή