ΔΙΕΘΝΕΣ
24/01/2018 14:43 EET

Επιχειρηματίες, τραπεζίτες και πολιτικοί παρενοχλούν 130 σερβιτόρες σε φιλανθρωπικό δείπνο μόνο για άντρες. Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ των FT

KatarzynaBialasiewicz via Getty Images

Αποκαλυπτικά στοιχεία για τη συμπεριφορά κορυφαίων επιχειρηματιών, τραπεζιτών και πολιτικών απέναντι σε σερβιτόρες τις οποίες παρενόχλησαν κατά τη διάρκεια ενός φιλανθρωπικού δείπνου φέρνει στη δημοσιότητα αποκλειστικό ρεπορτάζ των Financial Times.

Το δείπνο που διοργάνωσε το Presidents Club πραγματοποιήθηκε ξενοδοχείο The Dorchester στο Μέιφερ, την περασμένη Πέμπτη προσελκύει εδώ και 33 χρόνια ορισμένους από τους πιο ισχυρούς άντρες διεθνώς και για τις ανάγκες προσελήφθησαν 130 γυναίκες ως σερβιτόρες. Με το ζήτημα της σεξουαλικής παρενόχλησης όμως να έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις το τελευταίο διάστημα και ειδικά μετά τη δημιουργία του κινήματος #MeToo, οι FT έστειλαν ως σερβιτόρες στο φιλανθρωπικό γκαλά δύο δημοσιογράφους οι οποίες αποκάλυψαν τι ακριβώς συμβαίνει στην διάσημη εκδήλωση του Λονδίνου στην οποία συμμετέχουν κατά παράδοση αποκλειστικά και μόνο άντρες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, όλες οι σερβιτόρες επιλέχθηκαν βάσει της εμφάνισής τους και τους ζητήθηκε να φορέσουν στενά μαύρα φορέματα τα οποία θα συνδύαζαν με ψηλοτάκουνα μαύρα παπούτσια, μαύρες ζώνες που θυμίζουν κορσέ και μαύρα εσώρουχα. Πολλές από αυτές φοιτήτριες, εργάστηκαν σε αυτό προκειμένου να βγάλουν περισσότερα χρήματα, αλλά έπεσαν θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης καθώς σύμφωνα με τις μαρτυρίες τους οι άντρες που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση (οι FT παρουσιάζουν στο ρεπορτάζ τους πολλά από τα ονόματα των καλεσμένων) έβαζαν τα χέρια τους κάτω από τα ρούχα τους, ενώ ένας δεν δίστασε να επιδείξει ακόμα και τα γεννητικά του όργανα.

Ξεκινώντας από την επιλογή των γυναικών, το ρεπορτάζ εξηγεί ότι για την εύρεση των σερβιτόρων μισθώθηκε η εταιρεία Artista και συγκεκριμένα η ιδρύτρια αυτής η οποία από τις πρώτες κιόλας συνεντεύξεις προειδοποίησε τις κοπέλες ότι οι παρευρισκόμενοι άντρες θα μπορούσαν να γίνουν «ενοχλητικοί». Μάλιστα, η ίδια πρότεινε σε μία κοπέλα να πει ψέμματα στον φίλο της ότι στην εκδήλωση θα συμμετείχαν αποκλειστικά και μόνο άντρες. «Ορισμένα κορίτσια το λατρεύουν, ενώ για άλλα είναι η χειρότερη δουλειά που έχουν κάνει στη ζωή τους και δεν θα την ξανακάνουν... Πρέπει απλά να αντιμετωπίσεις τους ενοχλητικούς άντρες και αν το καταφέρεις αυτό όλα θα πάνε καλά», φέρεται να είπε επίσης.

Δύο μέρες πριν την εκδήλωση, οι κοπέλες που θα εργάζονταν ως σερβιτόρες έλαβαν ένα ηλεκτρονικό μήνυμα που τις ενημέρωνε ότι τα κινητά τους θα φυλάσσονταν σε άλλο σημείο και ότι οι φίλοι και οι φίλες τους δεν ήταν ευπρόσδεκτοι στο γεγονός. Παράλληλα, το mail είχε περαιτέρω πληροφορίες για την αμφίεσή τους. «Όλες οι σερβιτόρες θα πρέπει να φέρουν ΜΑΥΡΑ σέξι παπούτσια, μαύρα εσώρουχα, και να κάνουν τα μαλλιά και το μακιγιάζ σαν να πήγαιναν σε ένα “έξυπνο σέξι μέρος”». Τα φορέματα και τις ζώνες θα τις παραλάμβαναν την ημέρα της εκδήλωσης.

Όσον αφορά στην πληρωμή τους, όσες πληρούσαν τα κριτήρια, δηλαδή ήταν ψηλές, λεπτές και όμορφες, θα λάμβαναν 140 βρετανικές λίρες και ακόμα 25 για το ταξί που θα τις επέστρεφε στο σπίτι.

Μόλις έφτασαν στο ξενοδοχείο οι κοπέλες υπέγραψαν ένα σύμφωνο εμπιστευτικότητας χωρίς όμως να τους δοθεί η ευκαιρία να το διαβάσουν ή να πάρουν αντίγραφο.

Το δημοσίευμα των FT τονίζει ότι η εντολή που έλαβαν οι σερβιτόρες ήταν να κρατήσουν τους ισχυρούς άντρες που συμμετείχαν στην εκδήλωση σε ευχάριστη διάθεση, ενώ συνεχίζει περιγράφοντας μερικές από τις μαρτυρίες των γυναικών με την πιο συγκλονιστική αυτή μίας 19χρονης η οποία είπε ότι κατά τη διάρκεια μίας συνομιλίας της με έναν άντρα που πλησίαζε τα 70 εκείνος την ρώτησε ευθέως αν είναι πόρνη. «Δεν το έχω κάνει ποτέ αυτό και δεν θα το ξανακάνω ποτέ. Είναι τρομακτικό», είπε η νεαρή κοπέλα.

Αυτό όμως δεν ήταν το μόνο περιστατικό παρενόχλησης που σημειώθηκε εκείνο το βράδυ. Άλλος άντρας θώπευε μία κοπέλα, σε άλλη περίπτωση τρίτος άντρας επιχείρησε να φιλήσει μία εργαζόμενη, ενώ σε μία τέταρτη ένας από τους παρευρισκόμενους ζήτησε από μία σερβιτόρα να τον συνοδεύσει σε δωμάτιο του ξενοδοχείου.

«Το Presidents Club διοργάνωσε πρόσφατα το ετήσιο δείπνο του, συγκεντρώνοντας αρκετά εκατομμύρια λίρες για τα μειονεκτούντα παιδιά», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο διοργανωτής της εκδήλωσης εκφράζοντας τον αποτροπιασμό του για τους ισχυρισμούς περί κακής συμπεριφοράς. «Μια τέτοια συμπεριφορά είναι εντελώς απαράδεκτη και οι ισχυρισμοί θα διερευνηθούν πλήρως και έγκαιρα και θα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα», ανέφερε επίσης η ανακοίνωση. 

Από την πλευρά του το ξενοδοχείο τόνισε ότι δεν ανέχεται περιστατικά παρενόχλησης εργαζομένων ή επισκεπτών και σημείωσε ότι αν χρειαστεί θα συνεργαστεί με τις αρμόδιες αρχές.

Τέλος, η υπεύθυνη της εταιρείας που ανέλαβε να βρει τις κοπέλες δήλωσε: «Πρόκειται για ένα πραγματικά σημαντικό φιλανθρωπικό γεγονός που έχει ξεκινήσει εδώ και 33 χρόνια και συγκεντρώνει τεράστια χρηματικά ποσά για τις φιλανθρωπικές οργανώσεις για τα μειονεκτούντα και μη προνομιούχα παιδιά. Υπάρχει ένας κώδικας δεοντολογίας που ακολουθούμε, δεν γνωρίζω τυχόν αναφορές για σεξουαλική παρενόχληση και με το ανάστημα των προσκεκλημένων θα του προσκεκλημένου, θα με εξέπληττε».

(Με πληροφορίες από Financial Times)