ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
09/10/2018 07:50 EEST | Updated 09/10/2018 10:54 EEST

Επιχείρηση διάσωσης των συντάξεων μέσω προϋπολογισμού και ΕΛΣΤΑΤ

kasto80 via Getty Images

Στη μάχη του προϋπολογισμού επιστρέφει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με πρώτο στόχο τη διάσωση των συντάξεων. Η τύχη του νόμου ο οποίος προβλέπει την περικοπή των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2019  θα κριθεί μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, καθώς η κυβέρνηση από τη μία θα πρέπει να στείλει στις 15 Οκτωβρίου προς έγκριση στην Κομισιόν το προσχέδιο του προϋπολογισμού και από την άλλη στις 17 η Ελληνική Στατιστική Αρχή θα ανακοινώσει τις τελικές εκτιμήσεις για τον ρυθμό ανάπτυξης του 2017 (η προηγούμενη εκτίμηση ήταν 1,4% του ΑΕΠ, ενώ οι στόχοι του προϋπολογισμού είναι  2,1% του ΑΕΠ φέτος και 2,5% του ΑΕΠ το 2019). Θα ακολουθήσει στις 22 Οκτωβρίου η επικύρωση από τη Eurostat των στοιχείων για το έλλειμμα και το χρέος και από την Ελληνική Στατιστική Αρχή η δεύτερη κοινοποίηση των στοιχείων αναφορικά με το πρωτογενές πλεόνασμα 2017 (4,2% του ΑΕΠ ήταν η εκτίμηση που είχε γίνει τον Απρίλιο).

Η Ελληνική πλευρά αναμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την επικύρωση των στοιχείων προκειμένου να αποκτήσει ακόμα ένα στοιχείο στη διαπραγματευτική της «φαρέτρα» σχετικά με το δημοσιονομικό περιθώριο το οποίο επιτρέπει την ακύρωση της περικοπής των συντάξεων.

Αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας με άμεση σχέση στη λήψη αποφάσεων και στη διαπραγμάτευση με τους Θεσμούς εκφράζει στη HuffPost Greece τη βεβαιότητα του ότι «οι συντάξεις δεν θα κοπούν» και προσθέτει «απομένουν απλά οι τεχνικές διαπραγματεύσεις για να επικυρωθεί η πολιτικά ειλημμένη απόφαση». Σε αυτό το πλαίσιο ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στο περιθώριο της συνόδου του ΔΝΤ θα έχει την ευκαιρία να διεξάγει ακόμα ένα γύρο επαφών με τους αρμόδιους αξιωματούχους των Θεσμών, ενώ θα αποκτήσει ξεκάθαρη άποψη για τη στάση που θα κρατήσει το Ταμείο.

Οι συναντήσεις αυτές θα είναι το πρώτο βήμα από έναν νέο κύκλο διαπραγματεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης και των Θεσμών προκειμένου να καταλήξουν σε οριστική συμφωνία για την τύχη των συντάξεων και το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού. Στόχος είναι οι τεχνικές διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν έως το τέλος της εβδομάδας και για αυτό το λόγο το Σαββατοκύριακο θα κορυφωθούν οι εξ αποστάσεως επαφές με τους Θεσμούς προκειμένου να κλείσουν και οι τελευταίες λεπτομέρειες στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Σε αυτό το κείμενο η κυβέρνηση ευελπιστεί να αποτυπώνεται ξεκάθαρα ότι δεν θα εφαρμοστεί η μείωση των συντάξεων και ταυτόχρονα δεν θα επηρεαστούν οι στόχοι του προϋπολογισμού για το πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ. Αυτό βέβαια σημαίνει ότι στο ίδιο κείμενο θα αποτυπώνονται και οι αλλαγές στο πεδίο των ήδη ψηφισμένων «αντίμετρων» ως αντιστάθμισμα για τη μη περικοπή των συντάξεων.

Ο ψηφισμένος κατάλογος θα αλλάξει και όλα δείχνουν ότι ο κατάλογος των «αντίμετρων» θα αντικατασταθεί με τις παροχές που εξήγγειλε ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ. Τα μέτρα που φαίνεται πως σίγουρα θα εφαρμοστούν είναι η υλοποίηση των αποφάσεων του Συμβουλίου Επικρατείας για την καταβολή των αναδρομικών σε ένστολους, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς και γιατρούς, μαζί με τις υπόλοιπες παροχές. Αντίστοιχα ανοιχτό παραμένει και το θέμα του κοινωνικού μερίσματος εφόσον επιβεβαιωθεί στην πράξη η πρόβλεψη για την ύπαρξη υπερπλεονάσματος το 2018.