Επιδιώκει «μίνι» θερμό επεισόδιο η Τουρκία; Δύο σοβαρά περιστατικά σε ένα 24ωρο – Τι εκτιμούν Έλληνες αξιωματούχοι

Φόβοι για κλιμάκωση.

Ενέργειες που δείχνουν ότι η Τουρκία μπορεί να «φλερτάρει» με ένα «μίνι» θερμό επεισόδιο είτε στα θαλάσσια είτε στα χερσαία ελληνοτουρκικά σύνορα «βλέπουν» Έλληνες αξιωματούχοι.

Μέσα σε λιγότερο από δύο 24ωρα εκδηλώθηκαν δύο πολύ σοβαρά περιστατικά, ένα στα σύνορα του Έβρου και ένα ανοιχτά της Κω. Και στις δύο περιπτώσεις τουρκικές δυνάμεις επιτέθηκαν απρόκλητα στις ελληνικές. Έλληνες αξιωματούχοι συνδέουν την ένταση της τουρκικής προκλητικότητας με την ανεπιτυχή για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνάντηση με τους κορυφαίους Ευρωπαίους αξιωματούχους στις Βρυξέλλες.

Μόλις λίγες ώρες μετά την εσπευσμένη αποχώρηση του Ερντογάν, λόγω του αδιεξόδου στις συνομιλίες για το προσφυγικό, τζιπ μικτού περιπόλου ΕΛ.ΑΣ. και Στρατού δέχτηκε τα ξημερώματα της Τρίτης πυρά από το τουρκικό έδαφος κοντά στο χωριό Σοφικό Έβρου. Μάλιστα, τα πυρά δεν στόχευαν τον αέρα αλλά το ελληνικό έδαφος. Με μικρή χρονική διαφορά πυροβολισμοί από το τουρκικό έδαφος αναφέρθηκαν και από περιπολικό που εκτελούσε περιπολία στο Πύθιο Έβρου.

Οι προκλήσεις, όμως, δεν σταμάτησαν εκεί. Στις 5.45 σήμερα το πρωί τουρκική ακταιωρός προσπάθησε να εμβολίσει ελληνικό σκάφος του Λιμενικού που αρχικά βρισκόταν στα διεθνή ύδατα και στη συνέχεια στα ελληνικά. Η σύγκρουση των δύο σκαφών έγινε σε ελληνικά χωρικά ύδατα.

«Την 05:45 σήμερα, στη θαλάσσια περιοχή ν. Κω, εντός ελληνικών χωρικών υδάτων, τουρκική ακταιωρός προέβη σε σκοπούμενη σύγκρουση με περιπολικό σκάφος της Λιμενικής Αρχής Κω, με σαφή πρόθεση τον εμβολισμό του εν λόγω σκάφους. Σημειώνεται ότι, το περιπολικό σκάφος εκτελούσε διατεταγμένη περιπολία στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή επί της οριογραμμής. Αποτέλεσμα της σύγκρουσης ήταν η πρόκληση μικρών υλικών ζημιών στο περιπολικό σκάφος ενώ δεν υπήρξε τραυματισμός μέλους πληρώματος», αναφέρει η ανακοίνωση του Λιμενικού.

Φόβοι για κλιμάκωση

Το ερώτημα που απασχολεί τις ελληνικές Αρχές και τους αρμόδιους Έλληνες αξιωματούχους είναι σε ποιο βαθμό είναι διατεθειμένη η Τουρκία να «τραβήξει το σχοινί» για να πιέσει – ή για άλλους να εκβιάσει- την Ευρώπη. Πόσο, δηλαδή, είναι διατεθειμένη να αυξήσει την προκλητικότητα και την επιθετικότητά της, αυξάνοντας κατακόρυφα τις πιθανότητες πρόκλησης κάποιου «μίνι» θερμού επεισοδίου ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Το επόμενο μεγάλο ραντεβού για το προσφυγικό είναι στις 26 Μαρτίου, όταν μεταξύ πολλών άλλων θεμάτων θα συζητηθεί εκ νέου τα θέμα. Το ερώτημα είναι ποια στάση θα κρατήσει μέχρι τότε η Τουρκία. Υπάρχουν πηγές που εκφράζουν την ανησυχία ότι η τουρκική πλευρά μπορεί να επιχειρήσει να αυξήσει την ένταση, προσδοκώντας να τεθούν πιο επιτακτικά επί τάπητος οι απαιτήσεις της προς την Ε.Ε. Έλληνες αξιωματούχοι, πάντως, επισημαίνουν ότι οι δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα είναι προετοιμασμένες για όλα τα ενδεχόμενα, εξηγώντας ότι η τουρκική «νευρικότητα» οφείλεται σε έναν βαθμό στην άμεση και αποτελεσματική αντίδραση των ελληνικών Αρχών απέναντι στο «άνοιγμα συνόρων» του Ερντογάν.

Δημοφιλή