Επιδότηση για εργασία και όχι για ανεργία στον τουρισμό

Εν αναμονή των αποφάσεων της κυβέρνησης για τον τουριστικό κλάδο, οι προτάσεις τείνουν για στήριξη της εργασίας.
ASSOCIATED PRESS

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα στον ελληνικό αλλά και διεθνή τουρισμό, είναι απογοητευτικά. Ωστόσο, επειδή μας ενδιαφέρει κυρίως τι γίνεται στη χώρα μας κι επειδή ο τουρισμός συνεισφέρει άμεσα και έμμεσα περίπου στο ένα τέταρτο του ΑΕΠ, η κατάσταση είναι ακόμα πιο δύσκολη.

Με κλειστά όλα τα ξενοδοχεία της χώρας, μέχρι τέλη Απριλίου (αναμένεται απόφαση για συνέχιση του μέτρου έως 29 Ιουνίου και άνοιγμα με όριο πληρότητας), κλειστά τα σύνορα με βασικές χώρες – αγορές της Ελλάδα (Ιταλία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία) και βέβαια κλειστές όλες τις επιχειρήσεις που σχετίζονται με τον τουρισμό, όλοι περιμένουν συγκεκριμένες εξαγγελίες από την κυβέρνηση, προκειμένου να καθορίζουν την πορεία τους, διότι μέχρι τώρα κάνουν «ασκήσεις επί χάρτου».

ASSOCIATED PRESS

Το άνοιγμα των ξενοδοχείων - πότε και σε ποιες περιοχές - ο υγειονομικός έλεγχος όσων έρχονται στη χώρα μας, αλλά και όσων μετακινούνται προς κάποιους προορισμούς, τα πρωτόκολλα που θα ισχύσουν σε θέματα υγειονομικής προστασίας σε ξενοδοχεία, χώρους εστίασης και αναψυχής, αλλά και ο τρόπος λειτουργίας των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που έχουν πληγεί από την υγειονομική κρίση του κορονοϊού, αποτελούν κρίσιμα ζητήματα που χρήζουν άμεσων λύσεων.

Ο τουριστικός κλάδος περιμένει συγκεκριμένες κινήσεις και τις έχουμε καταγράψει. Ο ΣΕΤΕ θεωρεί την ρευστότητα των επιχειρήσεων άμεση προϋπόθεση για την «επόμενη μέρα», τη μείωση του ΦΠΑ, την αναστολή του φόρου διαμονής και την ενίσχυση της εργασίας και όχι την επιδότηση ανεργίας.
Αυτό είναι ένα ζήτημα για το οποίο έχω κατ’ επανάληψη αρθρογραφήσει. Η Ελλάδα, που ξεπέρασε τα 33 εκατ. τουρισμό και τα 18 δισ. τουριστικά έσοδα, δεν έχει την πολυτέλεια να βάζει στο ταμείο ανεργίας 6 μήνες τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, πολλοί εκ των οποίων τη χειμερινή περίοδο κάνουν δουλειές «μαύρης εργασίας», αντί να τους διατηρεί ενεργούς στον τομέα της, επιδοτώντας την εργασία με το αντίστοιχο ποσό του ταμείου ανεργίας.
Στο ίδιο μήκος κύματος και τα τουριστικά γραφεία, μέσω της Ομοσπονδίας των Συνδέσμων των εν Ελλάδι τουριστικών γραφείων (FedHATTA), τα οποία (και) στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη που είχαν με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, έθεσαν τα θέματα ως έχουν.

ASSOCIATED PRESS

Τα τουριστικά γραφεία επισήμαναν ότι ο κλάδος βγαίνει από μία χαμηλή χειμερινή τουριστική περίοδο, ενώ η θερινή περίοδος ακυρώνεται εκ των πραγμάτων και η επόμενη χειμερινή περίοδος είναι, κατ’ ουσία, επίσης χαμένη, αφού σύμφωνα με τις προβλέψεις η ανάκαμψη του τουρισμού δεν θα ξεκινήσει πραγματικά πριν από το 2021, και μάλιστα προς το φθινόπωρο, αφού πρέπει πιο πριν να συγκλίνουν παγκοσμίως όλες οι προϋποθέσεις για την ασφάλεια τόσο των ταξιδιωτών που μετακινούνται όσο και των προορισμών, αλλά και να είναι σε θέση όλοι οι ενδιαφερόμενοι να ταξιδέψουν και στο εξωτερικό και όχι μόνο εσωτερικά, εντός των χωρών τους. Αυτό σημαίνει τουλάχιστον 18 μήνες χωρίς έργο και χωρίς εισόδημα, στη διάρκεια των οποίων τα τουριστικά γραφεία θα πρέπει να παραμείνουν σε λειτουργία, με όλο το προσωπικό τους, έτσι ώστε να μπορέσουν και να προετοιμάσουν την επόμενη μέρα, αλλά και να δουλέψουν εντατικά όταν αυτή έρθει.

Τα τουριστικά γραφεία τόνισαν ότι το υπάρχον προσωπικό, μόνιμο και εποχικό (υπάλληλοι, οδηγοί τουριστικών λεωφορείων, ξεναγοί κλπ.), πρέπει οπωσδήποτε να διατηρηθεί. Για τον λόγο αυτό, ο κλάδος ζητά επιδότηση των εργαζομένων του για να εξακολουθήσουν να εργάζονται, και όχι να επιδοτηθούν αφού βγουν στην ανεργία, για όσο χρονικό διάστημα διατηρηθεί το πρόβλημα και οι μηδενικές κρατήσεις -και κατά συνέπεια εισπράξεις- στον τομέα του τουρισμού. Στην επιδότηση αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνονται και οι εργοδοτικές εισφορές, ενώ θα πρέπει να εξεταστούν σοβαρά από την πολιτεία, ευέλικτες μορφές εργασίας. Ο αριθμός των πάσης φύσεως εργαζομένων στα τουριστικά γραφεία ανέρχεται σε περίπου 30.000.

ASSOCIATED PRESS

Επίσης, για να μπορέσουν να συνεχίσουν να υπάρχουν υπό τις δεδομένες συνθήκες και οι ίδιες οι επιχειρήσεις των τουριστικών γραφείων, οι οποίες, στη συντριπτική πλειονότητά τους, δεν βαρύνονται από προηγούμενα δάνεια ή άλλες σχετικές υποχρεώσεις ή, αν βαρύνονται, είναι συνεπείς στις συμφωνίες για την αποπληρωμή τους, πρέπει να λάβουν χρηματοδοτήσεις με κρατική εγγύηση χωρίς να εμποδίζονται από συγκεκριμένα τραπεζικά κριτήρια, στο ρεαλιστικό ύψος που πραγματικά έχουν ανάγκη.

ASSOCIATED PRESS

Εξάλλου, η Ομοσπονδία FedHATTA τονίζει ότι μπορεί να λειτουργήσει ως ενδιάμεσος, έτσι ώστε η σχετική αίτηση πολλών μικρότερων τουριστικών γραφείων να λειτουργήσει ως μία μεγάλη συνολική αίτηση, προκειμένου να καταστεί ευκολότερα εφικτή έτσι η απαραίτητη χρηματοδότησή τους.

Μάλιστα, η FedHATTA προτίθεται πολύ σύντομα να δημιουργήσει έναν εγγυητικό μηχανισμό για τον κλάδο των τουριστικών γραφείων, ο οποίος θα καλύπτει τις υποχρεώσεις των διοργανωτών οργανωμένων ταξιδιών έναντι των καταναλωτών, σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, κάτι που αυτή τη στιγμή δεν συμβαίνει αποτελεσματικά στη χώρα μας, με συνέπεια να μην είναι πραγματικά εγγυημένα ούτε τα voucher που εκδίδονται αυτή τη στιγμή αντί άμεσης επιστροφής χρημάτων, σύμφωνα με την Π.Ν.Π. της 13.04.2020, για ταξίδια και εκδρομές που ακυρώθηκαν λόγω του Covid-19.

Δημοφιλή