ΔΙΕΘΝΕΣ
20/02/2019 16:18 EET | Updated 20/02/2019 16:31 EET

Τρία χρόνια αργότερα: Το κορίτσι που τυφλώθηκε από βότκα στη Ζάκυνθο μιλάει στο BBC

Δεν ξανά απέκτησε ποτέ την όρασή της.

Carlo107 via Getty Images

Μια γυναίκα από την Μεγάλη Βρετανία που υπέστη νεφρική ανεπάρκεια και τύφλωση μετά από νοθευμένη βότκα που ήπιε σε μπαρ στη Ζάκυνθο, τον Αύγουστο του 2016, μίλησε για την περιπέτειά της στο BBC.

Η Χάνα Πάουελ, 23 ετών, βρισκόταν για διακοπές στο νησί με δύο φίλες της και ένα βράδυ βγήκαν σε ένα κοντινό μπαρ για να διασκεδάσουν. Την επόμενη μέρα που ξύπνησε, αισθάνθηκε ότι κάτι δεν πάει καλά, όταν συνειδητοποίησε ότι δεν έβλεπε.

«Ξύπνησα και δεν έβλεπα τίποτα. Ζήτησα από τις φίλες μου να ανοίξουν τα φώτα και εκείνες αποκριθήκαν πως είναι ήδη ανοιχτά. Νόμιζα μου κάνουν πλάκα και σηκώθηκα να ελέγξω. Τότε ήταν που πανικοβλήθηκα».

Η Χάνα μεταφέρθηκε αμέσως σε νοσοκομείο στην ηπειρωτική Ελλάδα.

«Δεν ήξερα γιατί δεν μπορούσα να δω, σκέφτηκα ότι υπήρχε κάτι γύρω από τα μάτια μου, το κεφάλι μου».

Οι εξετάσεις στο νοσοκομείο έδειξαν πως είχε πάθει δηλητηρίαση από μεθανόλη. Το ποτό που είχε πιει εκείνο το βράδυ δεν ήταν απλώς βότκα, αλλά είχε αναμιχθεί με την τοξική ουσία.

Οι φίλες της, που επίσης ήπιαν το ίδιο ποτό, είχαν μόνο κάτι ενοχλήσεις στο στομάχι.

«Το φτιάχνουν συμμορίες στα δάση και το πουλάνε στα μπαρ φθηνά. Εκείνα το χρησιμοποιούν για να γεμίσουν το απόθεμά τους», δήλωσε η Χάνα.

Δεν ξανά απέκτησε ποτέ την όρασή της. Τα νεφρά της σταμάτησαν να λειτουργούν και πέρασε 18 μήνες κάνοντας αιμοκάθαρση μέχρι που η μαμά της ήταν έτοιμη να της δωρίσει ένα από τα νεφρά της.

Έχουν περάσει σχεδόν τρία χρόνια από τότε, αλλά κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για ότι συνέβη.

«Είναι πολύ δύσκολο. Έπρεπε να βάλω τα ρούχα μου σε χρωματική σειρά. Καμιά φορά ξυπνάω και δεν θυμάμαι ότι έχω χάσει την όρασή μου. Ακόμα και τα πιο εύκολα πράγματα, όπως να κάνω ένα τσάι είναι εξαιρετικά δύσκολο».

 

(Με πληροφορίες από BBC)