Επιχειρηματίες: Σκοτσέζικο ντους η νέα ρύθμιση για προστασία της α' κατοικίας

Παράπονα για άνιση μεταχείριση στους επιχειρηματίες - δανειολήπτες.
retrorocket via Getty Images

Μία από τις βασικές αλλαγές που φέρνει η νέα ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας, η οποία κατατέθηκε ήδη στη Βουλή, είναι ότι πλέον θα μπορούν να προστατεύονται και επαγγελματίες, που είχαν βάλει ως εγγύηση το σπίτι τους για το επιχειρηματικό δάνειο που έλαβαν.

Όμως με βάση τα κριτήρια της νέας ρύθμισης, τα δάνεια των επιχειρηματιών δεν θα τύχουν της ίδιας μεταχείρισης με αυτά που δόθηκαν για την αγορά πρώτης κατοικίας.

Συγκεκριμένα, για τους δανειολήπτες στεγαστικού, ενώ το όριο αντικειμενικής αξίας του ακινήτου προκειμένου να τύχει προστασίας είναι τα 250.000 ευρώ, για τους δανειολήπτες που έβαλαν ως εγγύηση το σπίτι τους, ώστε να πάρουν επιχειρηματικό δάνειο, το όριο πέφτει στα 175.000 ευρώ.

Αυτή η διαφορά των 75.000 ευρώ για την προστασία, προκαλεί ήδη αντιδράσεις από εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου, καθώς θεωρούν ότι είναι άδικο να ισχύουν δύο μέτρα και δυο σταθμά.

Ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.
Ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.

Eurokinissi

«Είναι θετικό ότι πλέον, υπάρχει δυνατότητα προστασίας της πρώτης κατοικίας και για επιχειρηματικά δάνεια. Όμως το αρνητικό είναι ότι, για άλλη μία φορά, αντιμετωπιζόμαστε ως πολίτες β΄ κατηγορίας», υποστηρίζει ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ.

Ο Νίκος Κογιουμτσής από την ΕΣΕΕ τονίζει ότι ήταν ζητούμενο της επιχειρηματικής και εμπορικής κοινότητας να συμπεριληφθούν στα υπό προστασία δάνεια και τα επιχειρηματικά για τα οποία είχε δοθεί εγγύηση το σπίτι του δανειολήπτη, όμως προσθέτει ότι θα έπρεπε τα κριτήρια να είναι ίδια για όλους.

Eurokinissi

Η διαφοροποίηση αυτή ήταν αποτέλεσμα των πιέσεων που άσκησαν οι εκπρόσωποι των Θεσμών και των αντιρρήσεων που προέβαλαν. Παράγοντες της αγοράς εκφράζουν την ανησυχία τους καθώς δεν αποκλείουν να υπάρξουν και άλλες αλλαγές στα όσα περιλαμβάνονται στη ρύθμιση. Μην ξεχνάμε ότι οι συζητήσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές είναι ακόμα σε εξέλιξη, με ότι και αν σημαίνει αυτό. «Περιμένω το τελικό κείμενο που θα πάει προς ψήφιση, αλλά και τις υπουργικές αποφάσεις που θα εξειδικεύσουν την εξωδικαστική και δικαστική διαδικασία προστασίας», υποστηρίζει ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

O Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών
O Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών
Eurokinissi

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η συνολική αξία των δανείων που πάνε προς ρύθμιση είναι περίπου 10 δις ευρώ.

Τα 8,5 δις αφορούν στεγαστικά δάνεια και 1,5 είναι επιχειρηματικά περίπου 20.000 επαγγελματιών.

Εκτός, όμως, από το θέμα της αντικατάστασης του νόμου Κατσέλη και των κριτηρίων που τελικά που θα ισχύσουν για την προστασία της πρώτης κατοικίας, οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου επισημαίνουν την ανάγκη εφαρμογής της ρύθμισης των 120 δόσεων για τη μείωση του ιδιωτικού χρέους. Δηλαδή των οφειλών σε εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες.

Και σε αυτό το «μέτωπο» ωστόσο, το τοπίο είναι θολό καθώς έχει προκύψει έντονη διαφωνία από την πλευρά των δανειστών.

Δημοφιλή