Επικυρώθηκε από τη βουλή της Αιγύπτου η συμφωνία με την Ελλάδα για την ΑΟΖ

Την προσεχή εβδομάδα η επικύρωσή του και στην ελληνική Βουλή.
Xinhua News Agency via Getty Images

Ενα ακόμη αποφασιστικό βήμα προς την χάραξη της ελληνοαιγυπτιακής ΑΟΖ συνιστά η επικύρωση της συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών από την βουλή της Αιγύπτου το απόγευμα της Τρίτης.

Την είδηση αυτή, γνωστοποίησε το μέλος του αιγυπτιακού κοινοβουλίου, Ταρέκ Ελ Κουλί, ο οποίος έγραψε στο Twitter: «Πριν από λίγο ψηφίσαμε στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου. Οι Αιγύπτιοι εγκρίναμε την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο. Τους χαιρετισμούς μας στην Αιγυπτιακή πολιτική και επί των Εξωτερικών ηγεσία γι αυτή την ιστορική συμφωνία ″στα μούτρα″ των φιλοδοξιών των πειρατών της Μεσογείου».

Χθες, Δευτέρα, ήταν η Επιτροπή Νομοθετικών και Συνταγματικών Υποθέσεων του αιγυπτιακού κοινοβουλίου που ενέκρινε τη συμφωνία, η οποία υπεγράφη στις 6 Αυγούστου στο Κάιρο, από τον Ελληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, και τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι.

Στην έκθεση που συνέταξε η αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, αναφέρεται ότι τα μέλη της - βουλευτές ενέκριναν τη συμφωνία αφού πρώτα βεβαιώθηκαν ότι συμβαδίζει με τις συνταγματικές και νομικές διατάξεις της Αιγύπτου. Επίσης η έκθεση αναφέρει ότι «η συμφωνία μεταξύ των δύο Δημοκρατιών, της Αιγύπτου και της Ελλάδας, συμβαδίζει επίσης με το διεθνές δίκαιο».

Απομένει πλέον μόνον η έγκριση της απόφασης από τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι.

Υπενθυμίζεται πώς, με βάση όσα αποκάλυψε πρόσφατα η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, οι συμφωνίες με την Αίγυπτο και την Ιταλία για την οριοθέτηση αποκλειστικών θαλάσσιων ζωνών θα κυρωθούν στην ελληνική Βουλή την προσεχή εβδομάδα.

Η έγκριση των συμφωνιών από τα κοινοβούλια των δύο χωρών έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς είναι προαπαιτούμενο για να κοινοποιηθούν στον ΟΗΕ και να αποκτήσουν νομική ισχύ.

«Η συμφωνία κλείνει την πόρτα σε όσους προσπαθούν να εξερευνήσουν στην Ανατολική Μεσόγειο με προκλητικό τρόπο»

«Σύμφωνη με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της θάλασσας αλλά και με το διεθνές δίκαιο είναι η ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων συνόρων. Οπότε, καμία χώρα δεν έχει το δικαίωμα να πραγματοποιήσει εργασίες επιθεώρησης στη Μεσόγειο», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Αιγυπτιακής Βουλής, Αλι Αμπντελ Ααλ, στα πλαίσια της συζήτησης της ολομέλειας του Σώματος.

«Ο πλούτος της Μεσογείου ώθησε ορισμένους να ενεργήσουν με προκλητικό τρόπο στα χωρικά ύδατα και στις οικονομικές ζώνες που σχετίζονται με ορισμένες χώρες», πρόσθεσε ο κ. Άαλ.

Και ο πρόεδρος της Αιγυπτιακής Βουλής κατέληξε: «Αυτή η συμφωνία έρχεται να κλείσει την πόρτα σε όλους εκείνους που προσπαθούν να εξερευνήσουν στην Ανατολική Μεσόγειο με προκλητικό τρόπο».

Δημοφιλή