ΔΙΕΘΝΕΣ
19/08/2019 12:37 EEST | Updated 19/08/2019 22:34 EEST

Επιμένει ο Τραμπ για την Γροιλανδία: Μας ενδιαφέρει, είναι ένα μεγάλο ακίνητο - Αντιδρά η Δανία

«Η Γροιλανδία ανήκει στους Γροιλανδούς» δηλώνει η Δανή πρωθυπουργός.

Jonathan Ernst / Reuters

Την ώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος επιμένει ότι η Γροιλανδία στρατηγικά είναι πολύ καλή ευκαιρία για τις ΗΠΑ, ενώ στη Δανία το νησί κοστίζει λεφτά, παραδεχόμενος πως έχει συζητηθεί η πιθανότητα εξαγοράς της, η Δανία αντιδρά με την πρωθυπουργό της να εξηγεί πως «η ιδέα του Τραμπ είναι παράλογη». Ο Τραμπ αναμένεται να επισκεφτεί την Δανία τον επόμενο μήνα.

«Δεν είναι και προτεραιότητα», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, «αλλά είναι ένα μεγάλο ακίνητο και μας ενδιαφέρει». Ανώτατοι αξιωματούχοι της Δανίας αντιδρούν. «Η Γροιλανδία δεν είναι προς πώληση. Η Γροιλανδία δεν ανήκει στη Δανία. Η Γροιλανδία ανήκει στους Γροιλανδούς. Πιστεύω ολόψυχα πως δεν το εννοεί σοβαρά», δήλωσε η Δανή πρωθυπουργός Μάτε Φρέντρικσεν στην εφημερίδα Sermitsiaq κατά την επίσκεψή της στη Γροιλανδία. Ο Μάρτιν Λίντεγκααρντ Martin Lidegaard, πρώην υπουργός Εξωτερικών, ανέφερε πως το σχέδιο του Τραμπ είναι γελοίο και δεν βασίζεται στην πραγματικότητα.

«Μιλάμε για πραγματικούς ανθρώπουςκαι δεν μπορεί απλά να πουληθεί σαν μια παλιά αποικιακή δύναμη”, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters.

Η Wall Street Journal ήταν η πρώτη που δημοσίευσε την Πέμπτη ότι ο Trump είχε συζητήσει την ιδέα της αγοράς της Γροιλανδίαςμε τους συμβούλους του.

Νωρίτερα την Κυριακή, ο κορυφαίος οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Λάρι Κάντλοου, επανέλαβε στο Fox NewsSunday ότι η κυβέρνηση σκέφτεται να αγοράσει τη Γροιλανδία.

Ο Τραμπ πρόκειται να επισκεφθεί την Κοπεγχάγη στις αρχές του επόμενου μήνα και το θέμα της Αρκτικής θα βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών με τη Φρέντρικσεν και τον πρωθυπουργό της αυτόνομης περιοχής της Γροιλανδίας Κιμ Κέλσεν.

«Πρέπει να σέβονται τη Γροιλανδία» διαμηνύει ο ηγέτης της

Η νέα πρωθυπουργός της Δανίας ολοκλήρωσε τη Δευτέρα τη διήμερη επίσκεψή της στη Γροιλανδία.

Τόσο η Μέτε Φρεντέριξεν όσο και ο οικοδεσπότης της Κιμ Κίλσεν, ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Γροιλανδίας, επισήμαναν ότι η Γροιλανδία δεν διατίθεται προς πώληση.

«Κανείς δεν πρέπει να αποφασίζει για εμάς, πρέπει να μας σέβονται και τα συμφέροντά μας πρέπει να βρίσκονται πάντα στο προσκήνιο» υπογράμμισε ο Κίλσεν σε μια συνέντευξη τύπου, που παραχώρησε σήμερα, σύμφωνα με την εφημερίδα Sermiatsiaq της Γροιλανδίας.

Ηταν η πρώτη επίσκεψη της Φρεντέριξεν στη Γροιλανδία, αφότου ανέλαβε πρωθυπουργικά καθήκοντα στα τέλη Ιουνίου.

Η ίδια επισήμανε ότι στόχος της επίσκεψής της είναι να τονιστεί η ανάγκη για «στενότερη συνεργασία» μεταξύ της Δανίας και της Γροιλανδίας.

 (με πληροφορίες από ΑΠΕ)