Επίσκεψη Δένδια στη Λιβύη: Συζητήσαμε για καθορισμό θαλασσίων ζωνών στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου

Συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών με τον πρόεδρο της Λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων, Αγκίλα Σάλεχ- συζητήσεις για ελληνικό προξενείο στη Βεγγάζη.
.
.
Eurokinissi

Το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός «αντίβαρου» στην παράνομη συμφωνία της Τουρκίας με την λιβυκή κυβέρνηση εθνικής ενότητας για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών φαίνεται να διερευνά η ελληνική πλευρά, με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, να δηλώνει στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Λιβύη και της συνάντησής του με τον πρόεδρο της Λιβυκής Βουλής των Αντιπροσώπων – του μόνου εκλεγμένου θεσμού στη λιβυκή πραγματικότητα, όπως τόνισε- Αγκίλα Σάλεχ, πως συζητήθηκε ο καθορισμός θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου.

«Συμφωνήσαμε ότι η Τουρκία έχει ιστορικές ευθύνες για αυτό που συμβαίνει σήμερα στη Λιβύη, όπως πολύ σωστά είπε χθες ο πρόεδρος Μακρόν. Η μεταφορά μισθοφόρων από τη Συρία και η παραβίαση του εμπάργκο όπλων είναι στοιχεία τα οποία βαρύνουν την τουρκική στάση. Δημιουργούν, όπως είπα και πριν, ιστορικές ευθύνες» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Συζητήσαμε, επίσης, για τον καθορισμό των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης, στο πλαίσιο, βεβαίως, όχι της αυθαιρεσίας που συνιστά το φερόμενο ως μνημόνιο Σάρατζ-Τουρκίας, αλλά στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, σε συνέχιση των συνομιλιών μεταξύ Ελλάδας και Λιβύης το 2010» τόνισε ο κ. Δένδιας.

«Είχαμε την ευκαιρία να συμφωνήσουμε μαζί στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να αντιμετωπισθεί η λιβυκή κρίση, που προϋποθέτει τη Διαδικασία του Βερολίνου και επίσης την πολύ ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία του Αιγύπτιου προέδρου Αλ Σίσι. Συμφωνήσαμε με τον Αγκίλα Σάλεχ ότι η αυριανή πραγματικότητα στη Λιβύη προϋποθέτει την απομάκρυνση όλων των ξένων δυνάμεων. Αυτό είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ειρήνη και τη σταθερότητα» τόνισε ο κ. Δένδιας, υπογραμμίζοντας πως η Ελλάδα βοηθάει προς αυτή την κατεύθυνση με τη συμμετοχή της στην επιχείρηση «Ειρήνη» στη θάλασσα και είναι έτοιμη να βοηθήσει ακόμη περισσότερο.

Όπως σημείωσε ο κ. Δένδιας, συζητήθηκε επίσης το μέλλον των σχέσεων της Ελλάδας με τη Λιβύη: «Συνεννοηθήκαμε για τη δυνατότητα να λειτουργήσει Ελληνικό Προξενείο στη Βεγγάζη, το οποίο να διευκολύνει τις εμπορικές συναλλαγές. Η Λιβύη επιθυμεί να αντικαταστήσει τα τουρκικά προϊόντα με άλλα, ευρωπαϊκής και μάλιστα ελληνικής προέλευσης».

Δημοφιλή