ΔΙΕΘΝΕΣ
19/07/2021 08:26 EEST | Updated 19/07/2021 08:47 EEST

Επίσκεψη Ερντογάν στα Κατεχόμενα της Κύπρου - Το μεσημέρι οι "εξαγγελίες"

Φιέστα από Τουρκία και Ερσίν Τατάρ ενώ το βλέμμα Λευκωσίας και διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένο στα Βαρώσια.

Anadolu Agency via Getty Images
Από την επίσκεψη Ερντογάν στα Κατεχόμενα τον Νοέμβριο 

Λίγο μετά τις τρεις το μεσημέρι αναμένεται να φτάσει στα Κατεχόμενα της Κύπρου ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνοδευόμενος από πολυμελή αντιπροσωπεία της τουρκικής κυβέρνησης και υπό εξαιρετικά αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Μία ώρα αργότερα θα πραγματοποιηθεί η ειδική συνεδρίαση της «Βουλής» του ψευδοκράτους, την οποία θα προσφωνήσει ανακοινώνοντας «τα καλά νέα», όπως ο ίδιος είχε δηλώσει εδώ και μερικές ημέρες.

Το ενδιαφέρον της προκλητικής αυτής επίσκεψης εστιάζεται σε αυτές ακριβώς τις αναμενόμενες εξαγγελίες το Ερνογάν με έναν αυξανόμενο όγκο πληροφοριών να βλέπει το φως της δημοσιότητας κυρίως τις τελευταίες ημέρες. Η μεγαλύτερη ανησυχία φυσικά αφορά τις πιθανές ανακοινώσεις σχετικά με την Αμμόχωστο και την πιθανολογούμενη αλλαγή του καθεστώτος στην περιοχή με την παράλληλη -προφανώς προσχηματική- πρόσκληση προς τους ελληνοκυπρίους να επιστρέψουν ή να διεκδικήσουν αποζημιώσεις από την μη αναγνωρισμένη αρμόδια υπηρεσία στο ψευδοκράτος. 

Την ώρα της ομιλίας του Τούρκου Προέδρου στη «Βουλή», το Κόμμα Εθνικής Ενότητας και το Κόμμα Αναγέννησης έχουν καλέσει τους οπαδούς τους σε συγκέντρωση έξω από αυτήν. Για τον κόσμο που θα συγκεντρωθεί θα τοποθετηθούν γιγαντοοθόνες, μέσω των οποίων η ομιλία Ερντογάν θα μεταδίδεται απευθείας.

Με βάση όσα έχουν γίνει γνωστά από τα τουρκοκυπριακά ΜΜΕ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την ομιλία του στη «Βουλή», προβλέπεται να παρακαθίσει σε σύντομη σύσκεψη στο «Προεδρικό» και ακολούθως, το απόγευμα, να μεταβεί στο Μπουγιούκ Χαν όπου θα έχει συνάντηση με νέους, όπως είχε πράξει προ ημερών και ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι.

Στη συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ, θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και όλο το φάσμα των σχέσεων Τουρκίας-ψευδοκράτους. Ο Τούρκος Πρόεδρος με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη θα παρευρεθούν σε μαζική τελετή για τα εγκαίνια έργων υποδομής που έχουν ολοκληρωθεί στα Κατεχόμενα.

Το βράδυ ο κ. Ερντογάν θα κηρύξει, μαζί με τον κ. Τατάρ, την έναρξη του φιλικού ποδοσφαιρικού αγώνα «διασημοτήτων» στο πλαίσιο του «διεθνούς φεστιβάλ πολιτισμού και αθλητισμού βόρειας Κύπρου».