ΔΙΕΘΝΕΣ
18/04/2019 09:30 EEST | Updated 18/04/2019 09:52 EEST

Επιστήμονες επανέφεραν τους εγκεφάλους γουρουνιών μετά τον θάνατό τους

Επανέφεραν τις λειτουργίες τους για έξι ώρες.

ChristiLaLiberte via Getty Images

Μερικές ώρες μετά τον αποκεφαλισμό δεκάδων χοίρων, επιστήμονες κατάφεραν να επανεκκινήσουν ορισμένες λειτουργίες των εγκεφάλων τους, όταν τους «ντόπαραν» με ένα υγρό πλούσιο σε οξυγόνο. Εξηγούν, ότι σε καμία περίπτωση δεν παύει να θεωρούνται νεκροί οι οργανισμοί.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι οι εγκέφαλοι δεν ανταποκρίθηκαν σε κανένα σημάδι συναίσθησης και δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι μέρη του εγκεφάλου επικοινωνούσαν μεταξύ τους.

Ωστόσο, αναφέρουν ότι βρήκαν έναν τρόπο όχι μόνο να εμποδίσουν τις εγκεφαλικές κυψέλες να υποστούν ανεπανόρθωτες βλάβες - καθώς το αίμα σταματά να κυκλοφορεί - αλλά και να αποκαταστήσουν κάποιες από τις λειτουργίες των κυττάρων.

«Δεν πρόκειται για ζωντανούς εγκεφάλους, αλλά κυτταρικά ενεργούς», δήλωσε ο καθηγητής Νέναντ Σεστάντ από το Πανεπιστήμιο Yale, ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας.

Ο Σεστάν πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα είχαν υπερβεί τις προσδοκίες τους. «Όταν ξεκινήσαμε αυτή τη μελέτη, ποτέ δεν φανταζόμασταν ότι θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο», είπε.

Ορισμένες μελέτες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν κύτταρα που έχουν ληφθεί από νεκρούς εγκεφάλους, είχαν δείξει ότι τα εγκεφαλικά κύτταρα μπορεί να μην πεθαίνουν αμέσως μετά την κυκλοφορία του αίματος.

Yahoo News UK

Αναλυτικά

Γράφοντας στο περιοδικό Nature , ερευνητές στις ΗΠΑ ανέφεραν πως επιδίωξαν να το εξετάσουν περαιτέρω, λαμβάνοντας εγκεφάλους από 32 χοίρους που είχαν σκοτωθεί σε ένα σφαγείο. Τέσσερις ώρες μετά τον θάνατό τους, οι αρτηρίες του εγκεφάλου των χοίρων συνδέθηκαν με ένα εξελιγμένο σύστημα που ονομάστηκε BrainEx, το οποίο αντλούσε ένα οξυγονωμένο συνθετικό αίμα μέσω αυτού. Αυτό το υγρό περιείχε πλήθος θρεπτικών ουσιών καθώς και άλλες ουσίες για την αντιμετώπιση διαδικασιών που οδηγούν σε κυτταρικό θάνατο, με αποτέλεσμα να λειτουργήσει ξανά για άλλες έξι ώρες.

«Αυτό που δείχνουμε είναι ότι η διαδικασία του κυτταρικού θανάτου είναι μια σταδιακή διαδικασία και ότι ορισμένες από αυτές τις διαδικασίες μπορούν είτε να αναβληθούν είτε να ανατραπούν» δήλωσε ο Σεστάν.

Το επόμενο βήμα, σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Yale θα ήταν να δούμε εάν το σύστημα μπορεί να διατηρήσει τις διάφορες κυτταρικές λειτουργίες να διαρκέσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. 

Πηγή: Guardian