ΔΙΕΘΝΕΣ
22/03/2018 18:47 EET

Επιστήμονες μελέτησαν δίδυμα που ο ένας ήταν για ένα χρόνο στο διάστημα και ο άλλος στη Γη. Και ανακάλυψαν κάτι μοναδικό

Bill Ingalls/NASA via Getty Images

Μια πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τη NASA με τίτλο «Ένα ταξίδι στον Άρη» έδειξε ότι το σύμπαν είχε αλλάξει το DNA ενός ανθρώπου με δίδυμο αδερφό και ο οποίος συμμετείχε σε ένα πείραμα στο διάστημα διάρκειας ενός χρόνου.

Ο αστροναύτης Σκοτ Κέλι επιβιβάστηκε στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό μεταξύ του Μαρτίου 2016 με Μάρτιο του 2017. Ο δίδυμος αδερφός του Μαρκ παρέμεινε στη γη.

Στόχος της έρευνας ήταν η κατανόηση των επιπτώσεων που μπορεί να προκαλέσει ένα ταξίδι στο διάστημα στο ανθρώπινο σώμα μακροπρόθεσμα και κυρίως όταν πρόκειται για ένα μεγάλης διάρκειας ταξίδι, για παράδειγμα τριών χρόνων, στον Άρη.

Όταν ο Σκοτ επέστρεψε στη Γη πέρυσι, τα πρώτα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι στο DNA του υπήρχαν αλλαγές κατά 7%. Αρχικά, τα ευρήματα έδειξαν ότι τα τελομερή του Σκοτ , δηλαδή το τέλος ενός χρωμοσώματος, είχαν μεγαλώσει σε μήκος αλλά δυο μέρες αργότερα, επέστρεψαν στο φυσιολογικό τους μέγεθος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της NASA, υπήρξαν αλλαγές στη γονιδιακή έκφραση του Σκοτ κατά τη διάρκεια της πτήσης στο διάστημα, οι οποίες σχετίζονται με το πως το σώμα αντιδρά στο περιβάλλον. Αυτό συνήθως συμβαίνει σε ανθρώπους που περνούν καταστάσεις άγχους. «Ο Μαρκ και ο Σκοτ είναι ακόμα διωικά δίδυμα αδέρφια. Η αλλαγή είναι πολύ μικρή και βρισκόμαστε στην αρχή της μελέτης και κατανόησης του πως το διάστημα επηρεάζει το μοριακό επίπεδο του ανθρώπινου σώματος», λέει η ανακοίνωση.

Πηγή: Independent