ΔΙΕΘΝΕΣ
09/11/2018 17:52 EET

Επιστήμονες παρήγαγαν ηλεκτρική ενέργεια από ένα μανιτάρι

Ερευνητές από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Stevens έχουν μετατρέψει ένα κοινό μανιτάρι από το παντοπωλείο της γειτονιάς σε κάτι βιονικό.
Οι ερευνητές κατάφεραν να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια συνδέοντας τα κυανοβακτήρια του μανιταριού με κουμπιά χρησιμοποιώντας τρισδιάστατη εκτύπωση. Ένα δίκτυο ηλεκτροδίων συνέλεγε το ρεύμα.

«Χάρη στα κυανοβακτήρια που παράγουν ηλεκτρισμό, με υλικά ικανά να συλλέγουν το ρεύμα, μπορέσαμε να έχουμε καλύτερη πρόσβαση στις μοναδικές ιδιότητες και των δύο, να τις αυξήσουμε και να δημιουργήσουμε ένα εντελώς νέο λειτουργικό βιονικό σύστημα» , αναφέρει ο Μανού Μάνουρ, ένας εκ των συγγραφέων της μελέτης που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nano Letters.

Η Τεχνογνωσία

Τα κυανοβακτήρια, τα οποία βρίσκονται και στη στεριά και στη θάλασσα, είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό από την επιστημονική κοινότητα ότι παράγουν ηλεκτρική ενέργεια. Οι ερευνητές ήθελαν να δουν αν μπορούν να εκμεταλλευτούν τα κυανοβακτήρια για να παράγουν ηλεκτρισμό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα με τις κατάλληλες συνθήκες.  Και το κατάφεραν.

Popular Mechanics

Το πείραμα

Κατά τη διάρκεια του πειράματος, ο Μάνουρ και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι τα κυανοβακτήρια κύτταρα βρίσκονταν αρκετές ημέρες στην κεφαλή του λευκού μανιταριού.  Ο Σάντιπ Τζόσι , επίσης συγγραφέας της μελέτης, εξήγησε ότι το λευκό μανιτάρι συντηρούσε τα κυανοβακτήρια, επιτρέποντάς του να παράγει ηλεκτρισμό περισσότερο από άλλες τεχνικές.  

Το επόμενο βήμα ήταν η συλλογή του ρεύματος. Η ομάδα χρησιμοποίησε ένα 3D εκτυπωτή  με ρομποτικό βραχίονα για να τυπώσει το ηλεκτρονικό μελάνι που περιέχει το απαραίτητο δίκτυο ηλεκτροδίων, το οποίο ήταν τοποθετημένο πάνω από την κεφαλή των μανιταριών. Νανοδομές γραφενίου που έχουν εκτυπωθεί πλάι στα βακτήρια αιχμαλωτίζουν τα ηλεκτρόνια που απελευθερώνονται από τα μικρόβια κατά τη φωτοσύνθεση, παράγοντας βιο-ηλεκτρισμό.

Το μέλλον 

Οι ερευνητές θα συνεχίσουν να εργάζονται για το συγκεκριμένο project, ελπίζοντας να παράγουν υψηλότερο ηλεκτρικό ρεύμα χρησιμοποιώντας το βιονικό μανιτάρι. Ελπίζουν επίσης  ότι η μελέτη θα εμπνεύσει κι άλλες μελέτες με σκοπό την υγειονομική περίθαλψη  και την προστασία του περιβάλλοντος.

Πηγή: BBC, Techtimes