Επιστήμονες προσπαθούν να κλωνοποιήσουν μουμιοποιημένο πουλάρι 42.000 ετών

Tο πουλάρι κατάφερε να διατηρηθεί σε άψογη κατάσταση εδώ και τόσες χιλιάδες χρόνια στη Σιβηρία.

Δυο επιστημονικές ομάδες, μια από τη Ρωσία και μια από την Νότιο Κορέα προσπαθούν να εξάγουν κύτταρα από ένα μουμιοποιημένο πουλάρι 42.000 ετών. Στόχος τους είναι να κλωνοποιήσουν το είδος του και να το επαναφέρουν στη ζωή.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες το πουλάρι κατάφερε να διατηρηθεί σε άψογη κατάσταση εδώ και τόσες χιλιάδες χρόνια στη Σιβηρία.

«Οι προσπάθειες θα συνεχιστούν μέχρι τα τέλη Απριλίου του τρέχοντος έτους», αναφέρουν αισιόδοξοι οι επιστήμονες.

Τα κύτταρα καλλιεργούνται σε ένα ειδικό μηχανημα. Αρχικά το υλικό αλέθεται και τοποθετείται σε επωαστήρα CO2 για μερικές ημέρες. Τρεις έως τέσσερις ημέρες αργότερα ελέγχονται τα κύτταρα και τα αξιολογούν. Τον περασμένο μήνα έγιναν περισσότερες από 20 προσπάθειες για να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα.

Οι επιστήμονες συζητούν ήδη τον τύπο του αλόγου που θα χρησιμοποιηθεί για την κλωνοποίηση του συγκεκριμένου είδους που δεν έχει εξελιχθεί εδώ και 40.000 χρόνια.

Η Δρ Λένα Γκριγκορίεβα, Ρωσίδα ερευνήτρια, ανέφερε ότι στην πρώτη απόπειρα κλωνοποίησης είναι πιθανό να χρησιμοποιηθεί ένα κορεατικό άλογο ως παρένθετη μητέρα.

«Το κορεατικό άλογο θα ταιριάζει τέλεια», συμπλήρωσε.

Μια άλλη επιλογή είναι να χρησιμοποιηθεί ένα άλογο Yakut - μια ράτσα που προέρχεται από την ανατολική Σιβηρία και η οποία διαδέχθηκε το είδος Lenskaya.

Τα άλογα Yakut μπορούν να επιβιώσουν στους χειμώνες με θερμοκρασίες τόσο χαμηλές όσο και μείον 60C.

Σημασία έχει να δοθεί αίσιο τέλος σε αυτή την πολύμηνη προσπάθεια των επιστημόνων.

Πηγή: Siberian Times

Δημοφιλή