ΔΙΕΘΝΕΣ
25/09/2019 10:34 EEST

Επιστήμονες θα αναζητήσουν τα μυστικά του κλίματος στους αρχαίους πάγους της Ανταρκτικής

Τρυπάνι θα πραγματοποιήσει γεώτρηση σε βάθος τριών χιλιομέτρων.

Brett Phibbs via Getty Images

Πάγοι ηλικίας εκατομμυρίων ετών, θαμμένοι βαθιά στην Ανταρκτική ενδεχομένως να κρύβουν κρίσιμης σημασίας πληροφορίες για το παρελθόν του πλανήτη, βοηθώντας στις προβλέψεις για το κλίμα- και επιστήμονες της Australian Antarctic Division (AAD) θα επιχειρήσουν να τα αποκαλύψουν.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Guardian, τη Δευτέρα παρουσιάστηκε ένα τρυπάνι σχεδιασμένο για να φτάσει σε βάθος τριών χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνεια της παγωμένης ηπείρου. «Αυτό που αρχίζουμε τα επόμενα λίγα χρόνια είναι η επίλυση ενός από τα τελευταία μεγάλα προβλήματα της κλιματικής επιστήμης» είπε ο Τας βαν Όμεν, ειδικός σε θέματα παγετώνων.

Ο πάγος, ηλικίας που εκτιμάται ότι αγγίζει τα 1,5 εκατ. χρόνια, έχει αποτελέσει στόχο πολλών διεθνών ερευνητικών προγραμμάτων. «Θα δούμε στον πάγο μικροσκοπικές φυσαλίδες παγιδευμένες μεταξύ νιφάδων στον πάγο...αυτές οι μικροσκοπικές φυσαλίδες είναι “χρονοκάψουλες” για την ατμόσφαιρα του παρελθόντος...θέλουμε να πάρουμε αυτόν τον πάγο, να αναλύσουμε αυτές τις χρονοκάψουλες και να κατανοήσουμε τι έκανε το διοξείδιο του άνθρακα εκείνη την περίοδο, περίπου ένα εκατομμύριο χρόνια πριν, όταν άλλαζε το κλίμα».

«Πρέπει να κατανοήσουμε εάν το διοξείδιο του άνθρακα που βάζουμε στην ατμόσφαιρα θα έχει μακροπρόθεσμες συνέπειες για τη Γη στο μέλλον».

Το τρυπάνι είναι φτιαγμένο από ανοξείδωτο ατσάλι, χαλκοαλουμίνιο και τιτάνιο και μπορεί να αντέξει σε -55 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο, όπως και να έχει, θα είναι δύσκολο να φτάσει στον θαμμένο πάγο.

Η γεώτρηση αναμένεται να αρχίσει το 2021 και να διαρκέσει τέσσερα χρόνια συνολικά. Στον χώρο των εργασιών θα εγκατασταθεί μια φορητή βάση 500 τόνων, σε απόσταση 1.200 χλμ από την ακτή της Ανταρκτικής.