LIFE
19/09/2015 04:28 EEST | Updated 19/09/2015 07:15 EEST

Μήπως μέσα στο σώμα σας κρύβεται ένας άλλος άνθρωπος;

ohjennymae/Flickr
i picked up one of my dad's manual nikon's that had some old film in it, so i'm seeing my girls through my dad's lens. bad film, an amateur with an old manual nikon, but i like the subjects.sooc since i don't really know how to use photoshop yet.

Κάποτε, η προέλευση του καθενός από εσάς ήταν εύκολο να εξηγηθεί. Ο πατέρας γνώρισε την μητέρα σας και... ήρθατε στη ζωή. Είστε μισοί η μητέρα, μισοί ο πατέρας σας και 100% ΕΣΕΙΣ. Ή μήπως όχι;

Το BBC έρχεται για ακόμη μια φορά να καταρρίψει ένα μεγάλο μύθο: ότι αποτελούμε εντελώς αυτόνομα, μοναδικά άτομα.

Όπως εξηγεί το βρετανικό δίκτυο, δεν αποτελούμαστε μόνο από τα γονίδια των γονιών μας. Είμαστε ένα μωσαϊκό από ιούς, βακτήρια και -πιθανότατα- άλλους ανθρώπους. Ναι, πράγματι, εάν έχετε δίδυμα αδέλφια, πιθανότατα να κουβαλάτε κομμάτια τους στο σώμα και τον εγκέφαλό σας. Όσο περίεργο και αν ακούγεται, πιθανότατα επηρεάζουν την συμπεριφορά σας.

«Οι άνθρωποι δεν είναι μοναδικές προσωπικότητες αλλά υπεροργανισμοί», δήλωσε στο BBC ο Peter Kramer από το Πανεπιστήμιο της Padua.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ανθρώπινα και μη ανθρώπινα στοιχεία μάχονται μέσα μας για τον έλεγχο. Πράγματι, είναι διαδεδομένο στον επιστημονικό κόσμο ότι τα σώματά μας αποτελούν ένα μείγμα άλλων οργανισμών. Μικρόβια στα εντόσθιά μπορούν να επηρεάσουν την διάθεσή μας μέσω νευροδιαβιβαστών. Όσο ακραίο και εάν ακούγεται, πολλοί επιστήμονες ισχυρίζονται πως τα μικρόβια μπορούν να αλλάξουν την όρεξή μας για να καταναλώνουμε τα φαγητά που προτιμούν.

Ένα ακόμα παράδειγμα για τον τρόπο που οι μικροοργανισμοί επηρεάζουν τις ζωές μας, έρχεται από το τοξόπλασμα. Το παράσιτο Toxoplasma gondii κάνει τα ποντίκια να νιώθουν ασφαλή δίπλα στις γάτες, έτσι ώστε όταν τα αιλουροειδή φάνε τα τρωκτικά, αυτό να βρει «ζεστασιά» σε ένα άλλο οργανισμό. Στους ανθρώπους, το παράσιτο κάνει τους ανθρώπους να παρουσιάζουν ριψοκίνδυνη συμπεριφορά και ίσως αυτοκτονικές τάσεις.

Είναι λοιπόν προφανές ότι οι πράξεις μας δεν ελέγχονται εντελώς από εμάς. Πέρα όμως από τους μικροοργανισμούς, οι εγκέφαλοί μας μπορεί να καταληφθούν και από άλλους ανθρώπους. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα κατά τον Kramer είναι τα σιαμαία αδέλφια που μοιράζονται τον ίδιο εγκέφαλο. Την ίδια στιγμή όμως, ακόμα και τα δίδυμα αδέλφια ίσως να είχαν μοιραστεί όργανα μέσα στη μήτρα, χωρίς να το γνωρίζουν. Το 8% των ομοζυγωτικών διδύμων και το 21% των τριδύμων, έχουν δύο ομάδες αίματος, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τη λειτουργία πολλών οργάνων, ακόμα και τον εγκέφαλο.

via GIPHY

Ακόμα και εάν δεν έχετε κάποιο δίδυμο αδελφό ή αδελφή, πιθανότατα να τον έχετε απορροφήσει σε κάποιο πρώιμο στάδιο ανάπτυξης στη μήτρα, χωρίς να το γνωρίζετε. Αυτό σημαίνει πως πολλά κύτταρά σας ίσως να έχουν το γενετικό αποτύπωμα κάποιου άλλου ατόμου. Σύμφωνα με το BBC, αυτή ήταν η αιτία που μια γυναίκα πληροφορήθηκε πως τα παιδιά που είχε γεννήσει, δεν ήταν τα βιολογικά της παιδιά.

Ακόμα, εξετάζεται εάν τα κύτταρα της μητέρας μπορούν να εμφυτευτούν στον εγκέφαλο του παιδιού, δημιουργώντας ανωμαλίες. Ο Lee Nelson από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον, πάει το θέμα ένα βήμα παραπάνω, λέγοντας πως ακόμα και ένας ενήλικας μπορεί να δεχτεί «εισβολή» από τα κύτταρα κάποιου άλλου. Κατά την διάρκεια ενός πειράματος, είχε βρει σε εγκεφάλους γυναικών ανδρικά κύτταρα.

Όπως τονίζουν οι επιστήμονες, δεν πρέπει να φοβάστε αυτούς τους «εισβολείς». Εξάλλου σας κάνουν αυτό ακριβώς που... είστε.

Sponsored Post