ΔΙΕΘΝΕΣ
29/04/2015 17:41 EEST

12χρονη που επέζησε από το ναυάγιο στη Μεσόγειο προς τους συμπατριώτες της: «Μην έρχεστε! Είναι σκληρό να λες αντίο»

ASSOCIATED PRESS
In this photo made available Thursday, April 23, 2015, migrants crowd and inflatable dinghy as rescue vassel

Ένα κορίτσι 12 χρονών από τη Γκάμπια συγκλονίζει... Επιβίωσε από ένα ναυάγιο στη Μεσόγειο στο οποίο χάθηκε η οικογένεια της μαζί με 400 ακόμη ανθρώπους. Και έγραψε μια επιστολή προς τους συμπατριώτες της: «Μην έρχεστε αδέλφια μου! Είναι σκληρό να λες αντίο»...

Την επιστολή, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, τη δημοσιοποίησε η οργάνωση που έχει αναλάβει τη φροντίδα της μικρής, η «Κοινότητα του Πάπα Ιωάννη ΧΧΙΙΙ».

Η 12χρονη φέρεται να ζήτησε η ίδια να δημοσιοποιηθεί η επιστολή της, την οποία είχε γράψει σε ένα τετράδιο που της δόθηκε μετά τη διάσωση της, με στόχο να τη βοηθήσει να εκφράσει τα συναισθήματα της.

Η ίδια έγραψε:

«Έρχομαι από τη Γκάμπια. Διέπλευσα την θάλασσα (της Μεσογείου) για να φθάσω στην Ιταλία. Πολλοί άνθρωποι πέθαναν, οι καλύτεροι φίλοι μου, οι αδελφές μου και οι αδελφοί μου πέθαναν στα κύματα. Είδα πολλά να συμβαίνουν για τα οποία δε μπορώ να μιλήσω. Αυτό που μόνο μπορώ να πω είναι να προειδοποιήσω τους ανθρώπους που θέλουν να έρθουν: μην έρχεστε, σας παρακαλώ, αδέλφια μου, διότι είναι σκληρό να λες αντίο».

Η μικρή έφτασε στις 14 Απριλίου στην επαρχεία της Καλάμπριας, στα νότια της Ιταλίας, μαζί με άλλους 150 επιζώντες από το ναυάγιο.

Όπως αναφέρουν τα πρώτα στοιχεία της έρευνας, στη Λιβύη οι γονείς της μαζί με τον αδελφό της κοπέλας επιβιβάστηκαν στο αμπάρι του πλοίου και πλήρωσαν περισσότερα χρήματα, προκειμένου η κοπέλα και η μεγαλύτερη αδελφή της να ταξιδεύσουν στη γέφυρα του πλοίου.

Το πλοίο άρχισε να βυθίζεται, στις 12 Απριλίου, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν πως συνέβη λόγω τις μετατόπισης του βάρους του πλοίου, που οφείλεται στο ότι οι επιβάτες έσπευσαν στη μια πλευρά, αντικρίζοντας ένα πλοίο που πλησίαζε για να τους βοηθήσει.

Η μεγαλύτερη αδελφή της 12χρονης κοπέλας της έσωσε τη ζωή, εκείνη όμως δεν τα κατάφερε.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)