Επιστροφή στις αγορές με νέο 10ετές ομόλογο

Στόχος το Ελληνικό Δημόσιο να αντλήσει από την αγορά περίπου 2,5 δισ. ευρώ.
peterschreiber.media via Getty Images

Με ακόμα μια έκδοση 10ετούς ομολόγου επιστρέφει στις αγορές το Ελληνικό Δημόσιο. Η κυβέρνησης σε συνεργασία με τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) προχωρούν σε αυτή την κίνηση προκειμένου από τη μια να ενισχυθούν τα ταμειακά διαθέσιμα και από την άλλη να διατηρηθεί η καλή σχέση με τις αγορές, εκμεταλλευόμενοι ταυτόχρονα την καλή πορεία των επιτοκίων.

Η έκδοση, όπως εδώ και μέρες έχει γράψει η Huffpost, θα αφορά 10ετές ομόλογο, με λήξη τον Ιούνιο 2030 και στόχο το Ελληνικό Δημόσιο να αντλήσει από την αγορά περίπου 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο περίπου 1,50%. Ως ανάδοχοι της έκδοσης έχουν οριστεί οι BNP Paribas, BofA Securities, Deutsche Bank, Goldman Sachs, HSBC και JP Morgan.

Η κυβέρνηση επιθυμεί να αξιοποιήσει τη θετική συγκυρία που υπάρχει στις αγορές ομολόγων μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να αυξήσει κατά 600 δις ευρώ του προγράμματος επαναγοράς κρατικών. Πλέον το έκτακτο QE φτάνει συνολικά στα 1,35 τρισ ευρώ, γεγονός που οδήγησε στην αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των ομολόγων.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme) είχε έως το τέλος Μαΐου προχωρήσει σε αγορά Ελληνικών ομολόγων αξίας 4,69 δισ. ευρώ. Συνολικά μέσω του συγκεκριμένου έκτακτου προγράμματος, η ΕΚΤ έχει αγοράσει σε ολόκληρη την ευρωζώνη ομόλογα αξίας 186,6 δισ. ευρώ.

Την νέα έκδοση Ελληνικών ομολόγων είχε προαναγγείλει πριν λίγες μέρες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Όπως είχε αναφέρει, τα κεφάλαια από τις εκδόσεις των ομολόγων αποτελούν μέρος των ποσών που δαπανώνται για τα μέτρα στήριξης. Καθώς έως σήμερα δεν έχει εισρεύσει ούτε ένα ευρώ από τα ευρωπαϊκά κονδύλια, τα υπόλοιπα ποσά προέρχονται από τα έσοδα του Προϋπολογισμού, από τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης και από την αύξηση του δανεισμού μέσω εντόκων γραμματίων.

Πρόσθεσε δε, ότι και τον Μάιο υπάρχει μεν μεγάλη απόκλιση στο σκέλος των εσόδων του Προϋπολογισμού, αλλά «όχι αρνητικές εκπλήξεις», ενώ για ενδεχόμενο δανεισμό από τον ESM, ανέφερε πως «είναι ένα ακόμη διαθέσιμο όπλο στη φαρέτρα, ώστε εάν υπάρξει ανάγκη, να αξιολογηθεί την κατάλληλη στιγμή».

Αλλαγή σχεδίων

Το ξέσπασμα της πανδημίας και οι συνέπειες του lockdown στην οικονομία ανέτρεψε τον προγραμματισμό. Οι ανάγκες του Δημοσίου για δαπάνες εκτοξεύτηκαν καθώς η υλοποίηση του προγράμματος στήριξης που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση χρειάζεται σημαντικά κεφάλαια. Τα μέτρα στήριξης μέχρι τώρα έχουν χρηματοδοτηθεί αποκλειστικά από κρατικά κονδύλια, καθώς ακόμα δεν έχει ξεκινήσει η εισροή κεφαλαίων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το γεγονός αυτό άλλαξε τον αρχικό σχεδιασμό για το 2020, ο οποίος προέβλεπε να αντληθούν από εκδόσεις ομολόγων περίπου 8 δις. ευρώ, από έντοκα γραμμάτια 3-4 δις. ευρώ, από ANFAs δηλαδή κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες 1,2 με 1,5 δισεκ. και από την ΕΤΕπ περίπου 2 δισεκ.

Ωστόσο, αρμόδια στελέχη εκτιμούν ότι πλέον οι ανάγκες του Δημοσίου για δανεισμό μέσω νέων ομολόγων θα αυξηθούν από τα 8 δισ ευρώ που ήταν ο αρχικός υπολογισμός στα 12 έως 14 δισ ευρώ.

Δημοφιλή