Επιστροφή στον Άρη: Σε ζωντανή μετάδοση η προσεδάφιση του InSight της NASA στις 26 Νοεμβρίου

Επιστροφή στον Άρη: Σε ζωντανή μετάδοση η προσεδάφιση του InSight της NASA στις 26 Νοεμβρίου
ASSOCIATED PRESS

Ζωντανά θα μεταδώσει η NASA, μέσω τηλεόρασης και διαδικτύου, τη διαδικασία προσεδάφισης του διαστημικού σκάφους InSight (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) στον Άρη στις 26 Νοεμβρίου.

Το ρομποτικό σκάφος, το οποίο είχε εκτοξευτεί στις 5 Μαΐου, θα είναι το πρώτο της αμερικανικής διαστημικής υπηρεσίας που προσεδαφίζεται στον Κόκκινο Πλανήτη από το 2012, όταν είχε φτάσει στην επιφάνεια του Άρη το όχημα Curiosity. H προσεδάφισή του θα σημάνει την έναρξη μιας αποστολής που προορίζεται να διαρκέσει δύο χρόνια, κατά την οποία θα είναι το πρώτο σκάφος το οποίος θα κοιτάξει βαθιά μέσα στο έδαφος του Άρη, συλλέγοντας πολύτιμα δεδομένα, τα οποία θα βοηθήσουν, μεταξύ άλλων, στην καλύτερη κατανόηση του τρόπου δημιουργίας των βραχωδών πλανητών (όπως και η Γη).

Το InSight δεν είναι μόνο στο ταξίδι του, καθώς συνοδεύεται από δύο μικρά διαστημόπλοια: Πρόκειται για τους δύο μικρούς CubeSats (MarCO- Mars Cube One) που ταξιδεύουν μαζί του, στην πρώτη αποστολή στο βαθύ Διάστημα για δορυφόρους αυτής της (μικρής) κατηγορίας). Εάν όλα πάνε καλά, τα σκάφη της αποστολής MarCO θα μεταδίδουν δεδομένα από το InSight καθώς εισέρχεται στην ατμόσφαιρα του πλανήτη και πραγματοποιεί την προσεδάφισή του. Ο έλεγχος των MarCO και του InSight θα γίνεται από το JPL (Jet Propulsion Laboratory) της NASA στην Πασαντίνα της Καλιφόρνια.

Το InSight θα φτάσει στον πλανήτη μετά από ένα ταξίδι έξι μηνών και 480 εκατομμυρίων χιλιομέτρων- και είναι το πρώτο σκάφος της NASA που προορίζεται ειδικά για να «δει» κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη. Η διαδικασία προσεδάφισης περιλαμβάνει χρήση ενός συνδυασμού δοκιμασμένων τεχνολογιών από προηγούμενες αποστολές, όπως το Phoenix Mars Lander, με τελικό αποτέλεσμα ένα ιδιαίτερα ελαφρύ σύστημα προσεδάφισης, που επέτρεψε μεγαλύτερο όγκο επιστημονικών οργάνων.

Κατά την είσοδό του στην ατμόσφαιρα θα πυροδοτεί μικρούς πυραύλους, για τον έλεγχο της καθόδου του. Μετά θα ανοίξει ένα μεγάλο αλεξίπτωτο και θα πετάξει τη θερμική ασπίδα, ξεδιπλώνοντας τα τρία αντικραδασμικά «πόδια» του. Στην τελευταία φάση θα πυροδοτηθούν 12 κινητήρες καθόδου, με το ειδικό λογισμικό καθοδήγησης να επιβραδύνει το σκάφος μέχρι να φτάσει στο έδαφος.

Τo InSight θα προσεδαφιστεί στην περιοχή Elysium Planitia, μια επίπεδη έκταση που επελέγη όχι τόσο για τα χαρακτηριστικά της επιφάνειάς της, όσο για λόγους ασφαλείας- άλλωστε σκοπός του σκάφους είναι να μελετήσει το εσωτερικό του Άρη και όχι την επιφάνειά του, οπότε χρειάζεται ένα μέρος όπου θα μπορεί να είναι ακίνητο και ανενόχλητο καθ’όλη τη διάρκεια της αποστολής του.

Σημειώνεται πως το σκάφος δεν θα αναζητήσει σημάδια ζωής, καθώς σκοπός του είναι η μελέτη του υπεδάφους (επίσης, μεταξύ άλλων, διαθέτει τα πρώτα σεισμόμετρα για την παρακολούθηση πιθανών σεισμών στον Άρη). Πρόκειται για ένα πλήρως αυτόνομο ρομπότ, με τον δικό του «εγκέφαλο», ενώ διαθέτει βραχίονα για να μεταχειρίζεται αντικείμενα στο περιβάλλον του- και αισθητήρες πίεσης και θερμοκρασίας. Παράλληλα, αντλεί ενέργεια από τον Ήλιο.

Πήγαινε στην αρχική σελίδα