ΔΙΕΘΝΕΣ
27/03/2018 14:34 EEST

Επιταχύνονται οι διαδικασίες στο Ισραήλ προκειμένου τον Μάιο η πρεσβεία των ΗΠΑ να έχει μεταφερθεί στην Ιερουσαλήμ

stellalevi via Getty Images

Το Ισραήλ επιτάχυνε τη διαδικασία έκδοσης των απαραίτητων αδειών ώστε η αμερικανική πρεσβεία να μπορέσει να λειτουργήσει στην Ιερουσαλήμ τον Μάιο, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Οικονομικών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ότι η Ουάσινγκτον αναγνωρίζει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και πρόσθεσε ότι θα μεταφερθεί εκεί η αμερικανική πρεσβεία από το Τελ Αβίβ.

Το Ισραήλ έχει ανακοινώσει ότι η αμερικανική πρεσβεία θα ανοίξει στις 14 Μαΐου, κατά την 70η επέτειο από την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ. Αμερικανός αξιωματούχος εξήγησε ότι προσωρινά η πρεσβεία θα βρίσκεται στο σημείο όπου τώρα στεγάζεται το αμερικανικό προξενείο.

Ο Ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Μοσέ Καλόν επεσήμανε ότι θα εξουσιοδοτήσει τις τοπικές αρχές της Ιερουσαλήμ να παρακάμψουν τις άδειες που θα έπρεπε να εκδοθούν για την ανέγερση ενός τοίχου και ενός δρόμου διαφυγής στον προσωρινό χώρο της πρεσβείας.

«Δεν θα επιτρέψουμε στην άχρηστη γραφειοκρατία να καθυστερήσει τη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ, την αιώνια πρωτεύουσα του Ισραήλ», τόνισε ο Καλόν.

«Αυτή η διπλωματική κίνηση είναι στρατηγικής σημασίας για το κράτος του Ισραήλ και οι υπηρεσίες οι οποίες υπάγονται στον έλεγχό μου θα κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να βοηθήσουν στην τήρηση του χρονοδιαγράμματος», πρόσθεσε ο Ισραηλινός υπουργός.

Ο δήμαρχος της Ιερουσαλήμ Νιρ Μπαρκάτ είχε εκφράσει την ανησυχία του για το χρονοδιάγραμμα, δηλώνοντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Israel Radio στις 9 Μαρτίου: «Ελπίζω να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμά τους (των Αμερικανών)».

«Αρχικά η προσωρινή πρεσβεία (στη συνοικία της Ιερουσαλήμ) Αρνόνα θα περιλαμβάνει χώρο γραφείου για τον πρεσβευτή και λίγα μέλη του προσωπικού του», εξήγησε αξιωματούχος της αμερικανικής πρεσβείας στο Τελ Αβίβ.

«Ως το τέλος του επόμενου έτους σκοπεύουμε να ανοίξουμε νέα πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ δίπλα στο συγκρότημα της Αρνόνα, η οποία θα προσφέρει στον πρεσβευτή και στην ομάδα του μεγαλύτερο μεταβατικό χώρο γραφείων», πρόσθεσε ο ίδιος, εξηγώντας ότι έχει ξεκινήσει και η αναζήτηση χώρου για την ανέγερση της νέας αμερικανικής πρεσβείας.

Η κατασκευή νέου κτιρίου ίσως διαρκέσει χρόνια.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Sponsored Post