ΔΙΕΘΝΕΣ
05/08/2020 08:39 EEST | Updated 05/08/2020 08:56 EEST

«Επίθεση με κάποιου είδους βόμβα» βλέπει ο Τραμπ πίσω από την έκρηξη στον Λίβανο

Παρά τις αντίθετες εκτιμήσεις Λιβανέζων και Αμερικανών αξιωματούχων.

ASSOCIATED PRESS

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, βλέπει την τεράστια έκρηξη στη Βηρυτό ως πιθανή επίθεση, παρά τις δηλώσεις των ηγετών της χώρας ότι πιθανότατα προκλήθηκε από ένα εξαιρετικά εκρηκτικό υλικό που είχε ξεχαστεί σε αποθήκες στην πρωτεύουσα για χρόνια.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να βοηθήσουν τον Λίβανο», δήλωσε ο Τραμπ σε ενημέρωση του Λευκού Οίκου για την έκρηξη την Τρίτη. «Μοιάζει με μια φοβερή επίθεση», πρόσθεσε.

Οταν ρωτήθηκε αργότερα για την εικόνα που είχε για το περιστατικό, ο Τραμπ είπε ότι είχε συναντηθεί με ορισμένους Αμερικανούς στρατηγούς που πιστεύουν ότι δεν ήταν «κάποιου τύπου εργοστασιακής έκρηξης». Είπε σε δημοσιογράφους ότι σύμφωνα με αυτούς τους ανώνυμους στρατηγούς «φαίνεται να πιστεύουν ότι ήταν επίθεση. Ηταν μια βόμβα κάποιου είδους».,

Δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι, μιλώντας υπό καθεστώς ανωνυμίας, δήλωσαν ότι δεν ήταν σαφές από που έλαβε ο Τραμπ τις πληροφορίες του, και ότι οι αρχικές πληροφορίες δεν φαίνεται να δείχνουν ότι η έκρηξη ήταν επίθεση.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι ενδείξεις μέχρι στιγμής ήταν πιο κοντά σε αυτά που είχαν δηλώσει δημοσίως Λιβανέζοι αξιωματούχοι. Πρόσθεσαν ότι ήταν ακόμα νωρίς και ότι αυτό θα μπορούσε να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου.

Ο Πρόεδρος του Λιβάνου, Μισέλ Αούν, είπε ότι 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου είχαν αποθηκευτεί για έξι χρόνια στο λιμάνι χωρίς μέτρα ασφαλείας και είπε ότι είναι «απαράδεκτο».

Ο πρωθυπουργός Χασάν Ντιάμπ είπε σε τηλεοπτική ομιλία προς το έθνος ότι θα υπάρξει απόδοση ευθυνών για τη θανατηφόρα έκρηξη στην «επικίνδυνη αποθήκη».

Πηγή: Reuters

Sponsored Post