ΔΙΕΘΝΕΣ
16/05/2021 14:47 EEST | Updated 16/05/2021 14:54 EEST

Επίθεση στην Γάζα: Στοχεύουν τον ηγέτη της Χαμάς

Κυκλοφόρησε ένα βίντεο με έκρηξη βόμβας που ισχυρίζονται ότι έπληξε το σπίτι του γενικού ηγέτη Χαμάς.

REUTERS
Ηγέτης Χαμάς

Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι βομβάρδισε το σπίτι του πολιτικού ηγέτη της παλαιστινιακής μαχητικής ομάδας Χαμάς σε ένα κύμα αεροπορικών επιθέσεων στη Λωρίδα της Γάζας.

Κυκλοφόρησε ένα βίντεο με έκρηξη βόμβας που ισχυρίζονται ότι έπληξε το σπίτι του Yahya Sinwar, του γενικού ηγέτη της ομάδας στην περιοχή.

Ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις στη Γάζα σκότωσαν τουλάχιστον 26 άτομα νωρίς την Κυριακή, δήλωσαν αξιωματούχοι εκεί.

Οι μαχητές απάντησαν με ρίψη ρουκετών στο Ισραήλ, την Κυριακή το απόγευμα.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, έχει δεσμευτεί να «συνεχίσει να ανταποκρίνεται δυναμικά» στις επιθέσεις ρουκετών, εν μέσω εκκλήσεων της διεθνούς κοινότητας για τερματισμό της κλιμακούμενης σύγκρουσης.

Μια συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ πρόκειται να πραγματοποιηθεί αργότερα την Κυριακή.

Από τότε που ξεκίνησε η μάχη τη Δευτέρα τουλάχιστον 174 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην Γάζα, συμπεριλαμβανομένων 47 παιδιών και 29 γυναικών, με 1.200 τραυματίες, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας που ελέγχεται από τη Χαμάς. Το Ισραήλ λέει ότι δεκάδες μαχητές είναι μεταξύ των νεκρών.

Δέκα άτομα, συμπεριλαμβανομένων δύο παιδιών, σκοτώθηκαν από μαχητικές επιθέσεις στο Ισραήλ, λένε Ισραηλινοί αξιωματούχοι.

Πόσο καταστροφικοί ήταν οι βομβαρδισμοί κατά τη διάρκεια της νύχτας;

Ο Ισραηλινός στρατός είπε ότι έπληξε τα σπίτια τόσο του Yahya Sinwar όσο και του αδελφού του Muhammad Sinwar, τους οποίους χαρακτήρισε ως επικεφαλείς του ανθρώπινου δυναμικού της Χαμάς.

REUTERS
Γάζα

Και οι δύο κατοικίες χρησίμευαν ως στρατιωτική υποδομή για τη Χαμάς.
Τοπικές πηγές επιβεβαίωσαν στα μέσα ενημέρωσης ότι το σπίτι του ηγέτη της Χαμάς είχε βομβαρδιστεί. Δεν υπήρξαν άμεσες αναφορές για τη μοίρα των δύο αδελφών.

Πολλές αεροπορικές επιδρομές συγκλόνισαν την πόλη της Γάζας κατά τη διάρκεια της νύχτας, με δεκάδες ανθρώπους να έχουν αναφερθεί ως εξαφανισμένοι κάτω από τα ερείπια σπιτιών, λέει ο Ρουστί Αμπουλούφ, απεσταλμένος του BBC.

«Ποτέ ξανά δεν έχω καλύψει αεροπορικές επιθέσεις τέτοιας έντασης. Γίνονται παντού εκρήξεις στην Γάζα, υπάρχουν δυσκολίες στην επικοινωνία με αξιωματούχους για να μάθουν πού βρίσκονται οι επιθέσεις», λέει στο Twitter.

«Το κτίριο στο οποίο μένω στο δυτικό τμήμα της πόλης κουνήθηκε σαν να γινόταν σεισμός», λέει. «Επικρατούσε μια υστερική κατάσταση χάους, παιδιά και γυναίκες στο κτίριο, που φιλοξενεί περισσότερους από 200 ανθρώπους, φώναζαν».

REUTERS
Γάζα

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, 26 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 50 τραυματίστηκαν στην οδό al-Wehda στην κεντρική πόλη της Γάζας σε μια νύχτα, με οκτώ παιδιά και 10 γυναίκες μεταξύ των νεκρών. Οι αναζητήσεις κάτω από τα ερείπια συνεχίζονται.

Περίπου 120 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από μαχητές στη Γάζα ενάντια στο νότιο και κεντρικό Ισραήλ σε απάντηση, δήλωσε ο ισραηλινός στρατός. Δεν υπήρξαν αναφορές σοβαρών τραυματισμών.