ΔΙΕΘΝΕΣ
21/08/2018 10:43 EEST

Επιθέσεις με ρουκέτες και μάχες στην Καμπούλ

Mohammad Ismail / Reuters

Ρουκέτες εκτοξεύθηκαν κατά της Καμπούλ και μάχες διεξάγονται στην πόλη, λίγες ημέρες μετά την πρόταση του προέδρου Ασράφ Γάνι στους Ταλιμπάν για εκεχειρία.

Τουλάχιστον δέκα ρουκέτες έπεσαν στην αφγανική πρωτεύουσα, σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP που βρίσκεται επί τόπου. άλλος δημοσιογράφος είδε στρατιωτικά ελικόπτερα να βάλλουν πυρά κοντά σε τέμενος της παλιάς πόλης της Καμπούλ, καθώς και ισχυρή παρουσία δυνάμεων ασφαλείας κοντά στο στάδιο της πόλης.

«Ομάδα τρομοκρατών πήρε τον έλεγχο κτιρίου της Ρέκα Χάνα (παλιά πόλη) και εκτόξευσε ρουκέτες κατά της Καμπούλ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών. «Δύο άνθρωποι τραυματίστηκαν. Οι δυνάμεις ασφαλείας μάχονται κατά των τρομοκρατών», πρόσθεσε.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας επιβεβαίωσε ότι μάχες διεξάγονται κοντά στο τέμενος, χωρίς να είναι σε θέση να δώσει απολογισμό. «Η αστυνομία έχει αποκλείσει την ζώνη», πρόσθεσε.

Ρουκέτες έπληξαν τη συνοικία των πρεσβειών, κατά τη διάρκεια ομιλίας του προέδρου της χώρας Ασράφ Γάνι με αφορμή την ισλαμική γιορτή Άιντ αλ-Άντχα, μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Οι ρουκέτες έπληξαν την περιοχή γύρω από το προεδρικό μέγαρο καθώς και τη συνοικία όπου βρίσκονται πολλές διπλωματικές αποστολές.

Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση.

Η αφγανική κυβέρνηση έχει άρει πολλά τα εμπόδια για την ειρήνευση και απευθύνει έκκληση προς τους Ταλιμπάν «να προετοιμαστούν για ειρηνευτικές συνομιλίες βασισμένες στις ισλαμικές αξίες και αρχές».

Σημειώνεται πως ο Ασράφ Γάνι δεν αναφέρθηκε στο ISIS, το οποίο είναι πολύ δραστήριο στην Καμπούλ.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)