Επιζώντες ενόπλων επιθέσεων δημοσιεύουν φωτογραφίες από τα τραύματά τους και συγκλονίζουν

Άνθρωποι που είδαν τη ζωή τους να περνά μπροστά από τα μάτια τους δημοσιεύουν φωτογραφίες στο Twitter με το hashtag #ThisIsMyLane (αυτή είναι η πορεία μας).

Όταν δημοσίευσε τις φωτογραφίες από τα τραύματά της το βράδυ της Δευτέρας, δεν περίμενε ότι την επομένη θα γίνονταν viral. H Kέιτ Ράντα πυροβολήθηκε από τον πρώην σύζυγό της στις 2 Νοεμβρίου του 2012. Από τότε, είναι ακτιβίστρια, διαδηλώνοντας ενάντια της ένοπλης βίας και της βίας κατά των γυναικών.

Η ίδια αναφέρει πως αν και έχει πει δημόσια την ιστορία της και στο παρελθόν, με το συγκεκριμένο hashtag, πήρε τη βαρύτητα που ήθελε.

Πώς ξεκίνησε το συγκεκριμένο hashtag

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία γιατρών, οι οποίοι έστειλαν το δικό τους μήνυμα στην Αμερικανική Ένωση όπλων ( National Rifle Association ), καθώς η νομοθεσία παραμένει ελαστική.

O Σύλλογος, σε έγγραφο του Αμερικανικού Κολεγίου Ψυχιάτρων που καταγράφει μέτρα που θα μπορούσαν να μειώσουν τα θύματα από πυροβολισμούς όπλων στις ΗΠΑ, απάντησε ευθαρσώς «να παραμείνουν στην πορεία τους» (stay in their lane).

Αμέσως μετά την απάντηση του Συλλόγου, ένας δράστης εισέβαλε σε μπαρ της Καλιφόρνια. Δώδεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν. Το hashtag #ThisIsMyLane άρχισε για τα καλά.

Η πραγματικότητα

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, 36.000 Αμερικανοί έχασαν τη ζωή τους από ένοπλες επιθέσεις το 2015. Το Everytown for Gun Safety αναφέρει ότι κάθε μέρα πεθαίνουν 96 Αμερικανοί από πυροβολισμούς όπλων.

Οι ιστορίες που σοκάρουν

Την Τρίτη, δυο φίλοι της Ράντα, μοιράστηκαν τις δικές τους ιστορίες στο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Η Κίμπερλι Μπρουσκ, κακοποιήθηκε και πυροβολήθηκε από τον πρώην της το 2009. «Υπάρχουν καθημερινά άνθρωποι που πεθαίνουν από τα όπλα. Εμείς που ζήσαμε, πρέπει να δείξουμε την πραγματική αλήθεια», λέει στο Insider

«Έζησα μετά από εγχειρήσεις δέκα χρόνων και ιατρικά έξοδα 137.000 δολαρίων».

Η Ράζελ Τζόσεφ δημοσίευσε φωτογραφίες της δολοφονημένης θείας της Σέλει. «Η θεία μου ήταν πραγματικά η ψυχή της οικογένειάς μας»,γράφει στο tweet της «Σκοτώθηκε σε μπάνιο δικαστικού μεγάρου. Ο δικηγόρος επέζησε με μια φωνητική χορδή λιγότερη, μετά από σφαίρα στο λαιμό. Γ***στε την Αμερικανική Ένωση Όπλων.

Στα tweets που ακολουθούν εξομολογείται πως κανένας φρουρός δεν κατάφερε να της παρέχει ασφάλεια μέσα στο δικαστικό μέγαρο κι έτσι δώδεκα ηλικιωμένοι έχασαν την «κόρη» τους, καθώς η Σέλει φρόντιζε άτομα τρίτης ηλικίας.

Όπως και η Ράντα, αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που η Τζόσεφ μοιράστηκε φωτογραφίες της σκηνής του θανάτου της θείας της. Τον Μάρτιο, μαζί με άλλα μέλη του Survivors Lead, η Τζόσεφ έδειξε μια αφίσα της σκηνής του εγκλήματος σε μια συνεδρίαση του νομοθετικού σώματος της Μινεσότα.

Τη δικιά της ιστορία στο Insider, μοιράστηκε και η Κόρτνει Γουήβερ, 32 ετών, τραγουδίστρια που ζει στην Καλιφόρνια. «Θέλω οι άνθρωποι να κατανοήσουν τη σοβαρότητα των τραυματισμών μου και να δουν την ανθρωπιά στα μάτια μου» αναφέρει. Όπως και οι υπόλοιπες γυναίκες, η Γουήβερ μοιράστηκε την ιστορία της για να αυξήσει την ευαισθητοποίηση για τα ειδεχθή ζητήματα της ένοπλης και ενδοοικογενειακής βίας.

«Η χειρουργική επέμβαση των τραυμάτων έχουν εξελιχθεί τόσο, ώστε να μην φαίνεται ότι το 1/3 του προσώπου μου αποτελείται από τιτάνιο και οι άνθρωποι συμπεραίνουν ότι «δεν πρέπει να ήμουν και τόσο άσχημα» - όπως κάνουν λόγοι και τα ΜΜΕ για “μικρές πληγές από όπλα”. Λες και υπάρχουν μικρές πληγές από όπλα», αναφέρει στο Insider.

Κάθε λεπτό, δημοσιεύονται όλο και περισσότερες δημοσιεύσεις στο συγκεκριμένο hashtag, δίνοντας την ελπίδα ότι αυτή η μάστιγα θα σταματήσει. Με τη σειρά του, ο Κάρι Πινμπέικερ, γράφει για τη μητέρα του Τζόις που αυτοκτόνησε όταν ήταν 27. «Τα 2/3 θανάτων με όπλων είναι αυτοκτονίες», επισημαίνει.

Ίσως, η συγκεκριμένη δράση αποτελεί ένα σθεναρό όπλο για την απαγόρευση της οπλοκατοχής στις ΗΠΑ, σε μια περίοδο που τα επεισόδια ένοπλων επιθέσεων έχουν αυξηθεί δραματικά

Δημοφιλή