Υπό κατάρρευση η Ευρωπαϊκή Σούπερ Λίγκα μετά την αποχώρηση έξι Αγγλικών ομάδων

Θα εξετάσει ”τα πιο κατάλληλα βήματα για τον επανασχεδιασμό του εγχειρήματος”, μετά την αποχώρηση των αποκαλούμενων Big Six.

Εξι Αγγλικές ποδοσφαιρικές ομάδες αποχωρούν από το αμφιλεγόμενο σχέδιο δημιουργίας της νέας Ευρωπαϊκής Σούπερ Λίγκας, μετά τις εκτεταμένες αντιδράσεις.

Η Μάντσεστερ Σίτι ήταν η πρώτη που ανακοίνωσε την αποχώρησή της, εν μέσω πληροφοριών ότι ακολουθεί και η Τσέλσι. Αργά το βράδυ της 20ης Απριλίου, η Αρσεναλ, η Μαντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Λίβερπουλ και η Τότεναμ ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν.

Η έξοδος των ομάδων ακολούθησε το κύμα αντιδράσεων που προκάλεσαν οι προτάσεις για τη δημιουργία της νέας λίγκας, τόσο από τόν ποδοσφαιρικό, όσο και από τον πολιτικό κόσμο.

Η Ευρωπαϊκή Σούπερ Λίγκα ανακοίνωσε ότι θα εξετάσει ”τα πιο κατάλληλα βήματα για τον επανασχεδιασμό του εγχειρήματος”, μετά την αποχώρηση των αποκαλούμενων Big Six.

Οι αρχιτέκτονες του σχεδίου υποστήριξαν ότι το πρότειναν ”επειδή το υπάρχον σύστημα δεν λειτουργεί”.

″Παρά την αποχώρηση των Αγγλικών ομάδων, οι οποίες υποχρεώθηκαν να πάρουν αυτές τις αποφάσεις λόγω της πίεσης που υπέστησαν, είμαστε πεπεισμένοι ότι η πρότασή μας είναι απολύτως σύμφωνη προς τον Ευρωπαϊκό νόμο και τους κανονισμούς, όπως φάνηκε από την απόφαση δικαστηρίου για την προστασία της Super League από ενέργειες τρίτων” τονίζει στην ανακοίνωσή της η league.

″Δεδομένων των συνθηκών, θα επανεξετάσουμε τα πιο κατάλληλα βήματα για τον επανασχεδιασμό του πρότζεκτ, πάντα με στόχο να προσφέρουμε στους φιλάθλους την καλύτερη δυνατή εμπειρία, ενισχύοντας παράλληλα τις πληρωμές αλλυλεγγύης για ολόκληρη την ποδοσφαιρική κοινότητα.”

Σύμφωνα με το σχέδιο που αποκαλύφθηκε το περασμένο σαββατοκύριακο, οι έξι Αγγλικές ομάδες θα ένωναν τις δυνάμεις τους με έξι Ισπανικές και Ιταλικές ομάδες για την δημιουργία εναλλακτικού ανταγωνισμού στην Ευρωπαϊκή Champions League.

Κεντρικό σημείο των αντιδράσεων ήταν το γεγονός ότι η συμμετοχή των ομάδων στη Super League θα είναι μόνιμη, ανεξαρτήτως αποδόσεων στα γήπεδα, αν και κάθε χρόνο, οι πέντε καλύτερες ομάδες εκτός της league θα προσκαλούνται να συμμετέχουν.

Οι οργανωτές της Super League, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Ρεάλ Μαδρίτης, Φλορεντίνο Περέζ, είχαν δηλώσει ότι ήλπιζαν να προσθέσουν άλλα τρια ιδρυτικά μέλη πριν ξεκινήσουν.

Η Super League υποστηρίζει ότι θα μπορούσε να αυξήσει τα έσοδα των κορυφαίων ομάδων και θα επιτρέψει να μοιράσουν περισσότερα χρήματα στο υπόλοιπο ποδόσφαιρο. Παρ′ όλα αυτά, οι επικεφαλής του ποδοσφαίρου, άλλες ομάδες και οργανώσεις φιλάθλων λένε ότι θα αυξήσει την δύναμη και τον πλούτο των ελίτ και ότι η κλειστή δομή της έρχεται σε αντίθεση με το μοντέλο του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Με δήλωσή της πριν τις ανακοινώσεις των αποχωρήσεων, η Αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία χαιρέτισε την είδηση ότι κάποιες ομάδες ετοιμάζονταν να αποσύρουν την υποστήριξή τους, τονίζοντας ότι ”το ποδόσφαιρο εξέφρασε ομόφωνα την αποδοκιμασία του για μία κλειστή λίγκα.” Τόνισε δε ότι οι προτάσεις ”θα μπορούσαν να διχάσουν το ποδόσφαιρο, αλλά, αντιθέτως, μας ένωσαν όλους.”

″Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους φιλάθλους για την επιρροή τους και την ξεκάθαρη φωνή τους σ’ αυτή τη συνθήκη, κρατώντας γερά τις βασικές αρχές του ποδοσφαίρου. Είναι μία ισχυρή υπενθύμιση ότι το παιχνίδι ήταν –και πάντα θα είναι- για τους φιλάθλους” καταλήγει η ανακοίνωση.

Την οργή για τις ενέργειες των αποκαλούμενωνBig Six Αγγλικών ομάδων, ακολούθησε η απειλή του Μπόρις Τζόνσον ότι θα ”ρίξει νομοθετική βόμβα” αν χρειαστεί.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, σε χθεσινό conference call με την Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και την Premier League, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα λάμβανε μέτρα για να εξασφαλίσει ότι δεν θα παραβιάζονταν οι νόμοι του ανταγωνισμού στην περίπτωση που επιβάλλονταν κυρώσεις εναντίον των εμπλεκόμενων ομάδων.

Μιλώντας αργότερα σε συνέντευξη Τύπου, ο Τζόνσον δήλωσε ότι ήταν αποφασισμένος να αποτρέψει την αποχώρηση ιστορικών ομάδων από τις πόλεις τους και τη μετατροπή τους σε ”διεθνείς εταιρείες και προϊόντα” από δισεκατομμυριούχους ιδιοκτήτες, χωρίς την γνώμη των φιλάθλων.

Δημοφιλή