Υποχρεωτικές ηλεκτρονικές συναλλαγές εναντίον φοροδιαφυγής

Σχεδιάζεται αύξηση των υποχρεωτικού ορίου για το χτίσιμο του αφορολόγητου.

Ενίσχυση των συναλλαγών με «πλαστικό χρήμα» σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, έχοντας ετοιμάσει μια σειρά παρεμβάσεων οι οποίες θα καταστήσουν σχεδόν «υποχρεωτικές» τις ηλεκτρονικές συναλλαγές με στόχο να μειωθεί η φοροδιαφυγή. Σε αυτές περιλαμβάνεται η αύξηση του ορίου των ηλεκτρονικών συναλλαγών οι οποίες απαιτούνται για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου, η μείωση του ορίου συναλλαγών με μετρητά, η αύξηση των επαγγελμάτων που υποχρεούνται να έχουν POS, η υποχρεωτική ύπαρξη επαγγελματικού λογαριασμού, ακόμα και η υποχρεωτική καταβολή των ενοικίων μέσω τραπέζης.

Με δεδομένη την αδυναμία του φοροελεγκτικού μηχανισμού να περιορίσει την φοροδιαφυγή, στο υπουργείου Οικονομικών ετοιμάζουν να μειώσουν τα περιθώρια συναλλαγών χωρίς απόδειξη, προκειμένου να περιορίσουν την φοροαποφυγή και τη φοροδιαφυγή. Ταυτόχρονα στο υπουργείο εκτιμούν οτι με αυτο τον τροπο θα ενισχυθούν τα έσοδα προκειμένου να καλυφθεί ένα μέρος από το δημοσιονομικό κενό που θα δημιουργήσει η εφαρμογή των μέτρων ελάφρυνσης.

Πρώτος στόχος είναι να «υποχρεωθούν» οι καταναλωτές να κάνουν τις συναλλαγές τους με πλαστικό χρήμα. Ήδη τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο αριθμός των ηλεκτρονικών συναλλαγών έχει εκτοξευτεί, ενισχύοντας έτσι τα έσοδα του Δημοσίου και μειώνοντας τη φοροδιαφυγή. Βασική αιτία αυτής της αύξησης αποτέλεσε η επιβολή των capital controls, καθώς υποχρέωσαν πάρα πολλούς καταναλωτές να εξοικειωθούν με τη χρησιμοποίηση του πλαστικού χρήματος.

Αποτέλεσμα ήταν να αυξηθούν οι ηλεκτρονικές συναλλαγές και τα καταστήματα να υποχρεωθούν (και από το νόμο) να προμηθευτούν POS προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους καταναλωτές.

Σε αυτό το πλαίσιο το υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζεται σενάρια με στόχο να αυξήσει το απαιτούμενο όριο των ηλεκτρονικών συναλλαγών μέσω τραπεζικών καρτών ή e-banking προκειμένου οι φορολογούμενοι να «χτίζουν» το αφορολόγητο όριο. Σύμφωνα με πληροφορίες στο τραπέζι έχουν πέσει διάφορες προτάσεις, αλλά αυτή που μοιάζει επικρατέστερη είναι να αυξηθεί το όριο του δηλωθέντος εισοδήματος στο 15% ή 20% από 10% που ισχύει σήμερα, για δηλωθέν εισόδημα έως 10.000 ευρώ , και 25% αντί για 15% που είναι σήμερα για εισόδημα που κυμαίνεται από 10.000 έως 30.000 ευρώ. Για εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ το ποσοστό αναμένεται να αυξηθεί από το 20% που είναι σήμερα στο 30% ή και ακόμα ψηλότερα.

Κίνητρα στις επιχειρήσεις

Το υπουργείο Οικονομικών φαίνεται πως δεν θα αρκεστεί στην αύξηση του ορίου των ηλεκτρονικών συναλλαγών για το «χτίσιμο» του αφορολόγητου. Σύμφωνα με στελέχη του Οικονομικού επιτελείου σχεδιάζεται και η η μείωση του ορίου συναλλαγών για αγορές σε μετρητά από τα 500 ευρώ που είναι σήμερα στα 200 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι εάν οι φορολογούμενοι επιθυμούν να προχωρήσουν σε αγορά προϊόντων ή υπηρεσιών για κάθε ποσό που θα ξεπερνά τα 200 ευρώ θα πρέπει να πληρώνουν ηλεκτρονικά δηλαδή με πιστωτική ή χρεωστική κάρτα ή e- banking.

Πέρα βέβαια από τις κινήσεις οι οποίες αφορούν αποκλειστικά τους καταναλωτές το σχέδιο περιλαμβάνει και την αύξηση των επαγγελματιών οι οποίοι υποχρεούνται να έχουν POS για τις συναλλαγές τους. Το μέτρο όπως αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών εντάσσεται στην προσπάθεια για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής μέσω της εμφάνισης εσόδων των επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών στο τραπεζικό σύστημα.

Ως κίνητρο για τη χρήση του POS υπάρχει η πρόταση της καθιέρωσης ενός ακατάσχετου λογαριασμού ανά επιχείρηση, ο οποίος θα σχετίζεται αποκλειστικά με τη χρήση τερματικού μηχανήματος POS και ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Πληρωμή ενοικίων

Στα σχέδια του υπουργείου Οικονομικών είναι και η υποχρεωτική καταβολή των ενοικίων μέσω τραπεζικών λογαριασμών, προκειμένου να περιορίσει τη φοροδιαφυγή. Η πρόταση προβλέπει οι ενοικιαστές να είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν το ενοίκιο κάθε μήνα στον τραπεζικό λογαριασμό του ιδιοκτήτη. Σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάλλονται αυστηρά πρόστιμα τόσο για τον ενοικιαστή όσο και για τον ιδιοκτήτη.

Δημοφιλή