Υπουργοί με στολή. Οχι, ο Αποστολάκης δεν είναι ο πρώτος

Μικρά μαθήματα πολιτικής ιστορίας.

Στη βουλή έγινε πολύς λόγος για την επιλογή της κυβέρνησης να διορίσει στη θέση του Υπουργού Άμυνας, τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ισχυρίζεται ότι «ποτέ καμία κυβέρνηση στη μεταπολίτευση, δεν επέλεξε εν ενεργεία στρατιωτικό για το υπουργείο Άμυνας και ότι ο τελευταίος με τον οποίο είχε συμβεί το ίδιο ήταν ο Αντιστράτηγος Σπαντιδάκης επί Χούντας». Ο Πρωθυπουργός ζήτησε άμεσα τον λόγο μετά από αυτή την αναφορά, λέγοντας ότι ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας προσέβαλε βαθιά το δημοκρατικό φρόνημα τον Ενόπλων Δυνάμεων και ότι είναι κολοσσιαίο λάθος να συγκρίνει τον Αποστολάκη με τον Σπαντιδάκη.

Τι ισχύει πραγματικά

O αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ιωάννης Ντάβος υπουργοποιήθηκε από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, 5 μέρες μόλις αφότου αποστρατεύτηκε. Συγκεκριμένα, ο Ντάβος αποστρατεύτηκε στις 10 Ιανουαρίου 1980 και συνακόλουθα υπηρέτησε ως υφυπουργός Εθνικής Άμυνας στην κυβέρνηση Καραμανλή, από τις 15 Ιανουαρίου ως τις 10 Μαΐου 1980.

Ο στρατηγός, αν και είχε προαχθεί και τοποθετηθεί ως αρχηγός του Γ΄ Σώματος Στρατού στη Θεσσαλονίκη, από το καθεστώς Ιωαννίδη, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανατροπή της χούντας και, κυρίως, στον έλεγχο του Στρατού τις πρώτες ημέρες της μεταπολίτευσης και στην εξουδετέρωση των «σταγονιδίων».

Από την άλλη, ο Γρηγόρης Σπαντιδάκης, ήταν αρχηγός του ΓΕΣ (1965-1967) και ένας από τους πρωτεργάτες της χούντας των Συνταγματαρχών. Με την επιβολή της Χούντας το 1967 διορίστηκε Αντιπρόεδρος της κυβερνήσεως Κόλλια και Υπουργός Εθνικής Αμύνης. Δεν μετείχε στην νέα κυβέρνηση, υπό τον Γεώργιο Παπαδόπουλο, που σχηματίστηκε μετά την αποτυχία της κίνησης της 13 Δεκεμβρίου επειδή θεωρήθηκε ότι είχε επιδείξει καιροσκοπική στάση και δεν τάχθηκε από την αρχή με το πλευρό της Χούντας. Τον Αύγουστο του 1975 καταδικάστηκε από το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών σε ισόβια κάθειρξη για εσχάτη προδοσία και στάση, λόγω συμμετοχής του στο πραξικόπημα της 21ης Απριλίου

Ο Παναγιώτης Χηνοφώτης ήταν στρατιωτικός και αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας. Μετά την αποστρατεία του ασχολήθηκε με την πολιτική. Στις εκλογές του 2007, αφού παραιτήθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό, συμπεριλήφθηκε στο ψηφοδέλτιο επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, με το οποίο και εκλέχτηκε. Μετά τον σχηματισμό κυβέρνησης τοποθετήθηκε Υφυπουργός Εσωτερικών, θέση που διατήρησε μέχρι και τον ανασχηματισμό της 7ης Ιανουαρίου 2009.

Στα χρόνια της Μεταπολίτευσης πολλοί στρατιωτικοί έχουν ασχοληθεί με την πολιτική μετά την αποστρατεία τους. Ενδεικτικά, αναφέρουμε κάποια ονόματα που έχουν έπειτα υπηρετήσει σε υπουργικό θώκο: Νίκος Τόσκας και Νίκος Κουρής

sirBS via Getty Images

Δημοφιλή