ΔΙΕΘΝΕΣ
13/01/2022 11:09 EET | Updated 13/01/2022 11:17 EET

Υπουργός Άμυνας της Γερμανίας: Μην μπλέκετε τον Nord Stream 2 στα θέματα Ρωσίας-Ουκρανίας

Βέβαια Σολτς και Μπέρμποκ έχουν απειλήσει τη Μόσχα με μη αδειοδότηση σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης.

picture alliance via Getty Images

Η υπουργός Άμυνας της Γερμανίας,  Κριστίν Λάμπρεχτ προειδοποίησε ότι δεν θα πρέπει να γίνεται σύνδεση μεταξύ του αγωγού φυσικού Nord Stream 2, που προορίζεται να μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία, και των εντάσεων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

«Δεν πρέπει να σύρουμε (το Nord Stream 2) σε αυτή τη σύγκρουση», είπε ο Λάμπρεχτ μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο RBB. «Πρέπει να λύσουμε αυτή τη σύγκρουση και πρέπει να τη λύσουμε με συνομιλίες - αυτή είναι η ευκαιρία που έχουμε αυτή τη στιγμή και θα πρέπει να την χρησιμοποιήσουμε αντί να συνδέουμε με αυτή έργα που δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με αυτή τη σύγκρουση».

Βέβαια, ήταν η ίδια η συνάδελφός της, υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας και επικεφαλής των Πρασίνων, Αναλένα Μπέρμποκ,  στις 13 Δεκεμβρίου 2021, δήλωνε πως γερμανορωσικός αγωγό δεν θα λάβει άδεια για να λειτουργήσει σε περίπτωση νέας ”κλιμάκωσης” από τη Ρωσία στην Ουκρανία, χάρη σε μια συμφωνία επί της αρχής ανάμεσα στο Βερολίνο και την Ουάσιγκτον. 

Ανάλογες αλλά πιο συγκαλυμμένες απειλές έχει εκτοξεύσει και ο Καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς.  

Υπενθυμίζεται πως στα μέσα Νοεμβρίου, η γερμανική ρυθμιστική αρχή ενέργειας ανέστειλε τη διαδικασία πιστοποίησης του ολοκληρωμένου πλέον Nord Stream 2 ζητώντας από την κοινοπραξία που εδρεύει στην Ελβετία και έχει αναλάβει την εκμετάλλευσή του, να συστήσει μια εταιρία βάσει των όσων ορίζει το γερμανικό δίκαιο.