ΔΙΕΘΝΕΣ
07/03/2019 11:37 EET

Υπουργός Τουρισμού Μαλαισίας: Δεν υπάρχουν ομοφυλόφιλοι στη χώρα μας

Πρόκειται για μια ακόμα ομοφοβική επίθεση στη Μαλαισία, ακόμα κι αν ο ίδιος προσπάθησε να δικαιολογηθεί.

TOBIAS SCHWARZ via Getty Images

Πριν από μερικούς μήνες η είδηση πως δύο γυναίκες τιμωρήθηκαν με βουρδουλιές επειδή συνελήφθησαν να κάνουν έρωτα έκανε το γύρο του κόσμου. Με δεδομένο αυτό και λαμβάνοντας υπόψιν την γενικότερη στάση της χώρας όσον αφορά αντίστοιχα ζητήματα, δεν είναι περίεργο που πρόσφατα ο υπουργός Τουρισμού της Μαλαισίας δήλωσε ανοιχτά πως στη χώρα του δεν υπάρχουν ομοφυλόφιλοι.

Κατά τη διάρκεια μιας ταξιδιωτικής έκθεσης στο Βερολίνο, ο Μοχαμαντίν Κέταπι είπε στους Γερμανούς δημοσιογράφους πως δεν γνωρίζει κανέναν ομοφυλόφιλο στην μουσουλμανική νοτιοανατολική Ασία.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι τέτοιο στη χώρα μας», απάντησε μάλιστα ερωτώμενος αν η Μαλαισία θα καλωσόριζε γκέι τουρίστες, όπως γράφει το CNN.

Ευθέως επίσης δεν απάντησε σε ερώτηση των δημοσιογράφων αναφορικά με την ασφάλεια της LGBTQ κοινότητας και των Εβραίων ταξιδιωτών στη Μαλαισία.

Ο Μοχαμαντίν στη συνέχεια δημοσίευσε στο λογαριασμό του στο twitter μια ανάρτηση μέσω της οποίας αναφερόταν στην ανυπαρξία εκστρατειών για την προστασία των ομοφυλόφιλων τουριστών στη χώρα.

Έσπευσε ωστόσο να σημειώσει πως η χώρα πρόκειται να υιοθετήσει μια ανοιχτή πολιτική καλωσορίζοντας τους ξένους τουρίστες και δεν θα «έθετε ποτέ περιττά εμπόδια στους φιλοξενούμενους με βάση τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό».

Ένας πολίτης βέβαια δήλωσε στη μαλαισιανή ειδησεογραφική ιστοσελίδα Malaysiakini ότι οι παρατηρήσεις του υπουργού έγιναν σε προσωπική βάση, αφού η κυβερνητική πολιτικής της Μαλαισίας δεν αναγνωρίζει την κοινότητα των LGBTQ.

Η ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων, Thilaga Sulathireh, είπε στο CNN πως οι δηλώσεις του Κέταπι είναι εξωφρενικές και εντελώς άσχετες με την πραγματικότητα.

«Με εξαίρεση μερικούς μόνο πολιτικούς, όλοι οι άλλοι αποκλείουν ξεκάθαρα ανθρώπους εξαιτίας του σεξουαλικού τους προσανατολισμού», τόνισε.

Όσοι γνωρίζουν καλά την πραγματικότητα σημειώνουν πως η ομοφοβία είναι βαθιά ριζωμένη στην κουλτούρα της Μαλαισίας. Ο Anwar Ibrahim, που θεωρείται ευρέως διάδοχος του σημερινού πρωθυπουργού Mahathir Mohamad, έχει φυλακιστεί δύο φορές κατηγορούμενος για σοδομία.

Υπενθυμίζεται πως το καλοκαίρι του 2018 σημειώθηκε μια επίθεση σε έναν από τους μοναδικούς συλλόγους ομοφυλοφίλων της Κουάλα Λουμπούρ, ενώ περίπου είκοσι άνδρες κατηγορήθηκαν για «παράνομη συμπεριφορά».

(Με πληροφορίες από CNN)