ΔΙΕΘΝΕΣ
21/12/2020 19:55 EET | Updated 21/12/2020 21:58 EET

Υπόθεση Ναβάλνι: Ρώσος πράκτορας της FSB παραδέχτηκε τη δηλητηρίαση του πολιτικού

Στο εσώρουχο του Ναβάλνι είχε τοποθετηθεί το Νόβιτσοκ, σύμφωνα με όσα είπε ο Ρώσος πράκτορας της FSB στον ίδιο τον πολιτκό αντίπαλο του Πούτιν

Ένας πράκτορας της ρωσικής μυστικής υπηρεσίας FSB (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας) παραδέχτηκε την δηλητηρίαση του πολιτικού της αντιπολίτευσης και επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, σύμφωνα με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», το οποίο φέρεται να έχει στη διάθεσή του σχετική ηχογραφημένη τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Ναβάλνι και του πράκτορα της FSB.

Ο Ναβάλνι τηλεφώνησε στον πράκτορα Κονσταντίν Κουντριάφτσεφ μερικές ώρες πριν δοθεί στην δημοσιότητα η έρευνα, που πραγματοποιήσαν απο κοινού το περιοδικό Der Spiegel οι ερευνητικές πλατφόρμες Bellingcat και The Insider και το CNN. Ο Ναβάλνι χρησιμοποίησε μια εφαρμογή για να αλλάξει τον αριθμό του τηλεφώνου του και προσποιήθηκε στον πράκτορα της FSB τον σύμβουλο του γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Νικολάι Πατρούσεφ, λέγοντας του ότι χρειαζόταν περισσότερες πληροφορίες προκειμένου να συντάξει μια έκθεση σχετική με τη δηλητηρίαση.

Ο πράκτορας συζήτησε στη συνέχεια με τον Ναβάλνι για την δηλητηρίαση επί σχεδόν 50 λεπτά. Σύμφωνα με αυτήν την συζήτηση, κατέστη -μεταξύ άλλων- σαφές, ότι το δηλητήριο τοποθετήθηκε στα εσώρουχα του αντιπολιτευόμενου πολιτικού. Σύμφωνα με όσα τόνισαν τοξικολόγοι στο CNN, αν το συγκεκριμένο στοιχείο τοποθετηθεί σε κόκκους στα ρούχα, τότε μπορεί να απορροφηθεί από το δέρμα μέσω του ιδρώτα και να προκαλέσει ζημιά στον οργανισμό.

Ο Ναβάλνι κατηγόρησε επανειλημμένα τους Ρώσους ανακριτές ότι κατέστρεψαν τα ρούχα του ως αποδεικτικά στοιχεία.

Ο Nαβάλνι κατέρρευσε σε πτήση από το Τομσκ στη Σιβηρία προς τη Μόσχα τον Αύγουστο. Σύμφωνα με τρία ευρωπαϊκά εργαστήρια, δηλητηριάστηκε με νευροτοξικό παράγοντα της οικογένειας Novitschok.

Το «Spiegel», οι ερευνητικές πλατφόρμες «Bellingcat» και «The Insider« καθώς επίσης και ο αμερικανικός τηλεοπτικός σταθμός CNN, σε κοινή έρευνα που πραγματοποιήσαν και δημοσίευσαν πρόσφατα, είχαν αποκαλύψει ότι πράκτορες της FSB δηλητηρίασαν τον Ναβάλνι.Η FSB χαρακτηρίζει προβοκάτσια τη λεγόμενη έρευνα του Ναβάλνι

Η ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) με ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την ανάρτηση στο διαδίκτυο από τον Αλεξέι Ναβάλνι βίντεο στο οποίο φαίνεται να συνομιλεί με έναν από τους πράκτορες της FSB ο οποίος φέρεται να επιβεβαιώνει την δηλητηρίασή του, χαρακτηρίζει την έρευνα του Ναβάλνι που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα για τη δηλητηρίασή του «σχεδιασμένη προβοκάτσια» και το βίντεο «ψεύτικο».

Στην ανακοίνωσή της η FSB αναφέρει επίσης ότι η «σχεδιασμένη προβοκάτσια» αποσκοπεί στο να δυσφημίσει την FSB και δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς την οργανωμένη τεχνική υποστήριξη των ξένων μυστικών υπηρεσιών.

Παράλληλα χαρακτηρίζει την τηλεφωνική συνομιλία του Ναβάλνι με τον πράκτορα της FSB «ψεύτικη», αναφέροντας ότι η χρήση εφαρμογής για την αλλαγή του αριθμού τηλεφώνου «είναι γνωστή μέθοδος των ξένων μυστικών υπηρεσιών, που έχει δοκιμασθεί κατά το παρελθόν σε πολλές αντιρωσικές ενέργειες, η οποία αποκλείει την δυνατότητα να εντοπισθούν αυτοί που πράγματι συμμετέχουν στις συνομιλία».

Το «Spiegel», οι ερευνητικές πλατφόρμες «Bellingcat» και «The Insider», καθώς επίσης και το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, σε κοινή έρευνα που πραγματοποίησαν και δημοσίευσαν πρόσφατα, είχαν αποκαλύψει ότι πράκτορες της FSB δηλητηρίασαν τον Ναβάλνι.

Ο Ναβάλνι ανάρτησε σήμερα στο διαδίκτυο βίντεο με την συνομιλία που έχει με τον πράκτορα Κονσταντίν Κουντριάφτσεφ, ο οποίος ανήκει στην ομάδα των πρακτόρων που επιχείρησαν να τον δηλητηριάσουν σύμφωνα με την έρευνα, ο οποίος φέρεται να παραδέχεται την δηλητηρίαση του πολιτικού της αντιπολίτευσης και επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι.

Ο Ναβάλνι εμφανίζεται στο εν λόγω βίντεο να τηλεφωνεί στον πράκτορα Κονσταντίν Κουντριάφτσεφ μερικές ώρες πριν δοθεί στη δημοσιότητα η έρευνα, προσποιούμενος στον πράκτορα της FSB τον σύμβουλο του γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας Νικολάι Πατρούσεφ, λέγοντάς του ότι χρειαζόταν περισσότερες πληροφορίες προκειμένου να συντάξει μια έκθεση σχετική με τη δηλητηρίαση. Ο Ναβάλνι λέει επίσης ότι χρησιμοποίησε μια εφαρμογή για να αλλάξει τον αριθμό του τηλεφώνου του.

 

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)