Υπόθεση Novartis: Συγκρουσιακό κλίμα στη Βουλή για την έγκριση του πορίσματος της ειδικής επιτροπής

Υπόθεση Novartis: Συγκρουσιακό κλίμα στη Βουλή για την έγκριση του πορίσματος της ειδικής επιτροπής
Nick Paleologos / SOOC

Mε εντάσεις πραγματοποιήθηκε στη Βουλή η μυστική ψηφοφορία επί του πορίσματος για την υπόθεση Novartis. Οι βουλευτές ψήφισαν σε δέκα κάλπες, όσα και τα πολιτικά πρόσωπα για τα οποία είχε συγκροτηθεί η ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης. Στην ψηφοφορία δεν έλαβαν μέρος τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην της Χρυσής Αυγής.

Η Βουλή αποφάσισε για την άσκηση ή τη μη άσκηση δίωξης κατά των πρώην πρωθυπουργών Αντώνη Σαμαρά και Παναγιώτη Πικραμμένου και κατά των πρώην υπουργών Δημήτρη Αβραμόπουλου, Ανδρέα Λοβέρδου, Ανδρέα Λυκουρέντζου, Μάριου Σαλμά, Σπυρίδωνος-Άδωνι Γεωργιάδη, Ιωάννη Στουρνάρα, Ευάγγελου Βενιζέλου, Γεωργίου Κουτρουμάνη, για την ενδεχόμενη τέλεση των αδικημάτων της δωροληψίας πολιτικών αξιωματούχων, της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Η Ειδική Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης για την υπόθεση Novartis, πρότεινε στην Ολομέλεια να μην ασκήσει ποινική δίωξη η Βουλή, λόγω αναρμοδιότητάς της, για τις πράξεις της δωροληψίας, της παθητικής δωροδοκίας και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, για τα δέκα πολιτικά πρόσωπα. Πρότεινε επίσης, διαπιστώνοντας η Βουλή την αναρμοδιότητά της, να διαβιβάσει, δια του υπουργού Δικαιοσύνης, το Πόρισμα της Επιτροπής και οποιοδήποτε πρωτότυπο έγγραφο κατέχει σχετικό με τις αναφερόμενες πράξεις και πρόσωπα, στην Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς Αθηνών, δια της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, για την άσκηση των κατά νόμο πράξεων.

Αποχώρησε ΝΔ και ΚΚΕ

Αποχώρησαν από τη συζήτηση, μετά την ομιλία του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Νωρίτερα, ο γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, από το βήμα της Βουλής, είπε ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει διαδικασίες-παρωδία και ανήγγειλε ότι η ΚΟ του κόμματος θα αποχωρήσει και από την συνεδρίαση και από την ψηφοφορία για την υπόθεση Novartis.

Τσίπρας: Θα δώσουμε δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού «εκεί που έστειλε η ΝΔ τα νέα μας παιδιά»

Στην πρόταση της ΝΔ για ψήφο στους Έλληνες του εξωτερικού αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στη Βουλή για την υπόθεση Novartis.

Όπως είπε «εμείς θα δώσουμε το δικαίωμα ψήφου στους Έλληνες του εξωτερικού εκεί που έστειλε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τα νέα μας παιδιά. Τα παιδιά του brain drain έχουν δικαίωμα να ψηφίζουν από τις χώρες διαμονής τους ανέφερε ο πρωθυπουργός κάνοντας λόγο για υποκριτική πρόταση από την πλευρά της ΝΔ».

Μητσοτάκης: Ζητώ προ ημερησίας για την ψήφο Ελλήνων του εξωτερικού

Την αποχώρηση της ΝΔ από την ψηφοφορία για την υπόθεση της Novartis ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ κατέθεσε αίτημα για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στην Βουλή με θέμα την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού.

Υποστήριξε ότι ο πρωθυπουργός αρνείται να συζητήσει το θέμα της ψήφου τον Ελλήνων του εξωτερικού και πρόσθεσε: «Σας προκαλώ και σας προσκαλώ να πείτε στους πολίτες του εξωτερικού γιατί τους αρνείστε την ψήφο». Αναφέρθηκε στο θέμα της κατάτμησης της Β΄ Αθηνών λέγοντας ότι «έχω ζητήσει την κατάτμηση της Β΄ Αθηνών από το 2004 όταν εκλέχτηκα για πρώτη φορά βουλευτής. Ωστόσο είναι εξίσου σημαντικό να αποκαταστήσουμε την αδικία που γίνεται σε βάρος εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών μας».

Σαμαράς: Θα σας πάω μέχρι τέλους, θα σας καθίσω στο σκαμνί

Εφόλης της ύλης πολιτική επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε με την ομιλία του στην Βουλή για το κλείσιμο της Επιτροπής για την Novartis, ο τέως πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος ανέφερε: «Έχει μπλέξει άσχημα ο κ. Τσίπρας. Και αυτός και οι συνεργοί του».

Είπε: «Θέλω να τον ευχαριστήσω τον κ. Τσίπρα γιατί με τον άθλιο τρόπο που χειρίστηκε τη συκοφαντία σε βάρος μου και σε βάρος άλλων συναδέλφων, απέδειξε μόνος του ότι πρόκειται για σκευωρία. Κανένα στοιχείο. Μόνος στόχος η προσωπική μας σπίλωση. Με 10 κάλπες». Συνεχίζοντας καταλόγισε περιφρόνηση στη Δικαιοσύνη, αλαζονεία και φόβο στην κυβέρνηση και απηύθυνε: «Θέλατε να μείνει μόνο η σπίλωση σε βάρος μας. Η σκιά… Και αυτό ακριβώς προτείνουν σήμερα οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ: να διατηρηθεί μόνιμα η «σκιά». Να, λοιπόν, γιατί εγώ σας μηνύω και γιατί οφείλω να σας πάω μέχρι τέλους και να σας καθίσω στο σκαμνί. Ο καλύτερος τρόπος για να αποδείξω την αθωότητά μου, είναι η δική σας παραπομπή. Αυτός είναι ο δρόμος ο ευθύς…».

Στουρνάρας για Novartis: Φοβήθηκαν την αποκάλυψη της αλήθειας

Για τη μεγαλύτερη σκευωρία στην ιστορία της μεταπολίτευσης έκανε λόγο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας από το βήμα της Βουλής για την υπόθεση Novartis.

Άσκησε δε κριτική στην απόφαση της πλειοψηφίας της Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής να «νίψει τας χείρας της» και να «σηκώσει τα ψηλά χέρια», αρνούμενη να εξετάσει τις «άθλιες και συκοφαντικές κατηγορίες».

Υπογράμμισε ότι η Επιτροπή είχε υποχρέωση κατά το Σύνταγμα να εξετάσει τις κατηγορίες και να εκδώσει πόρισμα.

«Κατά παγκόσμια πρωτοτυπία, αν και τα δέκα πρόσωπα που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση αυτή, αλλά και σύσσωμη η Αντιπολίτευση, ζήτησαν να προχωρήσει η διερεύνηση της υπόθεσης, η πλειοψηφία της Επιτροπής το αρνήθηκε» τόνισε ο κ. Στουρνάρας.

Βενιζέλος: Άνθρακες ο θησαυρός της Novartis

Ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ σε ό,τι αφορά την υπόθεση Novartis, είπε ότι αρχίζει ο εφιάλτης της κυβέρνησης και σχολίασε: «Άνθρακες ο θησαυρός».

Αναφερόμενος στον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, είπε ότι «ο νέος Γαλιλαίος εμφανίστηκε προηγουμένως ενώπιον σας και είπε ότι “η Novartis είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο όλων των εποχών... αλλά δεν αφορά πολιτικά πρόσωπα”. Στρίβειν δια του αρραβώνος».

Αβραμόπουλος: Επιβεβαιώθηκα πλήρως ως προς την ανυπαρξία οποιοδήποτε στοιχείου

«Eπιβεβαιώθηκα πλήρως ως προς την ανυπαρξία οποιουδήποτε στοιχείου εναντίον μου”, αναφέρει σε υπόμνημά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος και υπογραμμίζει ότι η σκευωρία κατέρρευσε και οι σκευωροί «προστατευόμενοι» ή όχι, προσπαθούν να διασωθούν από τη δίκαιη οργή των θυμάτων τους, καθώς και την απαξίωσή τους στην κοινή γνώμη της χώρας.

«Με βαθύτατο σκεπτικισμό, διαπιστώνω ότι η κυβερνητική πλειοψηφία σε σύγκρουση με το σύνολο του πολιτικού κόσμου, πλην ίσως της Χρυσής Αυγής, επιχειρεί τη συνέχεια της υπόθεσης αυτής», υπογραμμίζει επίσης ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και προσθέτει ότι τα προτεινόμενα πορίσματα ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, παρά τις 60 σελίδες τους και τις ιστορικές αναδρομές ακόμη και μέχρι το 1822, είναι απόλυτα κενά κάθε ουσιαστικού περιεχομένου, επιχειρούν αποκλειστικά και μόνο να διαχειριστούν την κατάρρευση, όσων οι ίδιοι βουλευτές, οι οποίοι τα υπογράφουν, διατυμπάνιζαν στην Βουλή και στα ΜΜΕ για το «δήθεν μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του Ελληνικού Κράτους».

Ο κ. Αβραμόπουλος, με νόημα σημειώνει ότι σημαντικό στοιχείο για τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή θα ήταν τα πορίσματα των Ελέγχων που διεξήχθησαν από την Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, παράλληλα με τις εργασίες της Επιτροπής, στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ίδιων των πολιτικών προσώπων και των συγγενών τους, πορίσματα όμως που δεν ζητήθηκαν από τους βουλευτές της πλειοψηφίας διότι οι έλεγχοι δεν αποκάλυψαν απολύτως τίποτα.

«Η σημερινή πρόταση της πλειοψηφίας, συνιστά εν τοις πράγμασι ομολογία ανυπαρξίας στοιχείων και αδυναμίας στήριξης της κατηγορίας ακόμη και σε επίπεδο απλών ενδείξεων. Μοναδικός σκοπός της σημερινής διαδικασίας, είναι η δημιουργία, για μια ακόμη φορά, «ψευδών εντυπώσεων» στην κοινή γνώμη ότι δήθεν υφίσταται ακόμη κάποιο αντικείμενο ελέγχου και έρευνας ποινικών ευθυνών», αναφέρει ο κ. Αβραμόπουλος και προσθέτει: «Η δημιουργία, σκόπιμα, ψευδούς σύγκρουσης αρμοδιότητας μεταξύ Βουλής και Δικαιοσύνης, αποσκοπεί αποκλειστικά και μόνον στη διατήρηση της υπόθεσης σε εκκρεμότητα για λόγους εντυπώσεων».

«Η συγκροτηθείσα από την Ολομέλεια Επιτροπή όφειλε να ολοκληρώσει το έργο της, να έχει το θάρρος να δεχθεί ότι δεν προέκυψαν στοιχεία για κανένα πολιτικό πρόσωπο και να προτείνει στην Ολομέλεια να επικυρώσει την ολοκλήρωση των εργασιών της Επιτροπής λόγω ανυπαρξίας οποιασδήποτε έστω ένδειξης», σημειώνει επίσης ο κ. Αβραμόπουλος και καλεί τους βουλευτές να κρίνουν κατά συνείδηση, να υπερβούν το κομματικό συμφέρον και την κομματική πειθαρχία και να ψηφίσουν για κάθε πολιτικό πρόσωπο αποκλειστικά και μόνο στη βάση της προσωπικής τους πεποίθησης και της συνείδησής τους.

Πικραμμένος: Δεν με ενδιαφέρει ποιο όργανο θα κρίνει την υπόθεση. Με ενδιαφέρει να ερευνηθεί στην ουσία του

«Ενώπιόν σας, στη συνεδρίαση της 21ης Φεβρουαρίου, σας ζήτησα να παραδοθώ αθώος στην κοινωνία το ταχύτερο δυνατόν. Μου ζητήθηκε να προσέλθω στην προανακρτική επιτροπή για να εκφέρω τη γνώμη μου για το θέμα της αρμοδιότητάς της. Δεν προσήλθα, αλλά έστειλα επιστολή, με την οποία εξήγησα ότι επαφίεμαι στην κρίση της για ένα τέτοιο θέμα καθαρά διαδικαστικού χαρακτήρα». Αυτό τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός, Παναγιώτης Πικραμμένος, στη συζήτηση για την υπόθεση Novartis, στη Βουλή.

«Σήμερα, κάποιους μήνες μετά, σας δηλώνω με παρρησία ότι δεν με ενδιαφέρει καθόλου ποιο όργανο θα κριθεί ως αρμόδιο για να κρίνει την υπόθεση. Αυτό που ενδιαφέρει είναι το θέμα να ερευνηθεί στην ουσία του. Έχω, όμως, τον φόβο ότι με τις διαδικασίες που ακολουθούνται μπορεί να μη συμβεί. Τυχόν αδικαιολόγητη παράταση ή μη ολοκλήρωση της διαδικασίας προσβάλει βάναυσα την προσωπικότητα ενός ανθρώπου που υπηρέτησε τη δικαιοσύνη με πιστό τρόπο 37 χρόνια και νομίζει ότι πλήττει το κύρος της ίδιας της δικαιοσύνης» πρόσθεσε.

Ο κ. Πικραμμένος ζήτησε την πιστή τήρηση των κανόνων της ελληνικής και ευρωπαϊκής έννομης τάξης και την ταχύτατη διαλεύκανση της ουσίας τής υπόθεσης, «διότι αν και αυτή η υπόθεση συρθεί επί μακρόν, όχι μόνο θα εξακολουθήσει να σπιλώνεται η προσωπικότητά μου, αλλά θα δίνεται σε ορισμένους το έρεισμα να ισχυριστούν ότι πρόκειται εντέλει για πολιτική δίωξη».

«Είναι γνωστό σε όλο το πανελλήνιο ότι καμία απολύτως σχέση δεν έχω με το αποκαλούμενο σκάνδαλο Novartis. Ουδεμία απολύτως σχέση. Σας καλώ, λοιπόν, να πράξετε το καθήκον σας» κατέληξε ο πρώην πρωθυπουργός.

Λοβέρδος: ελεεινή πλεκτάνη και σχέδιο εξόντωσης πολιτικών αντιπάλων

Ως την τελευταία κοινοβουλευτική πράξη μιας ελεεινής πλεκτάνης και ενός σχεδίου εξόντωσης πολιτικών αντιπάλων, χαρακτήρισε τη σημερινή συζήτηση ο πρώην υπουργός, βουλευτής της ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος.

Όπως είπε, αυτό γίνεται με τη θέση των «πολιτικών αντιπάλων» εκτός πολιτικής, με τη μετατροπή τους δηλαδή σε πρόσωπα που αφορούν τον ποινικό νόμο, κι όχι την πολιτική, κι όχι τη Βουλή κι όχι τα κόμματα. Προσέθεσε ότι πρόκειται για «ελεεινή πλεκτάνη», που «εμπεριέχει τα πλέον αποκρουστικά στοιχεία, που θα μπορούσε κανείς να φανταστεί, που θυμίζουν άλλες, σκοτεινές εποχές και που θα μείνουν στην ιστορία ως ένα μαύρο κεφάλαιο της ελληνικής πολιτικής».

Ο κ. Λοβέρδος, σημείωσε ότι σε αυτό το κεφάλαιο όμως, σήμερα γράφονται μόνο οι πρώτες του σελίδες, γιατί το κυρίως μέρος του θα γραφεί τις μέρες και μήνες όταν «θα αποκαλυφθούν ο αρχηγός, οι υπαρχηγοί, τα μέλη και οι εκτελεστές της σπείρας των παλιανθρώπων, που διοργάνωσαν την ελεεινή αυτή πλεκτάνη».

«Ήδη έχουμε μάθει πολλά. Για το ποιοι είναι οι μασκοφόροι ψευδομάρτυρες και το πώς εκβιάστηκαν ή δελεάστηκαν κάποιοι από αυτούς. Για την ύπαρξη στενότατης σχέσης με την υπόθεση Novartis ή με άλλες υποθέσεις κάποιων από αυτούς, για την ύπαρξη δηλαδή σχέσης με υποθέσεις, που καθιστά παράνομη τη χορήγηση σε αυτούς της προστασίας μέσω της ανωνυμίας. Ακόμη και για το πρόσωπο, μέλος της υπηρεσιακής κυβέρνησης του Σεπτεμβρίου του 2015, που έπεισε τον αρχιερέα της πλεκτάνης, πως η υπόθεση Novartis δεν αφορά κατά κύριο λόγο γιατρούς, αλλά πολιτικούς, προκειμένου να φύγει το δημόσιο ενδιαφέρον από γιατρούς και τον ίδιο και να μεταφερθεί στους πολιτικούς. Και ο αρχιερέας πείστηκε πανεύκολα κι έδωσε τις σχετικές πολιτικές εντολές, αφού έτσι τάχα θα κέρδιζε ψήφους» κατήγγειλε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Σαλμάς: Το σκάνδαλο Novartis αφορά στελέχη, γιατρούς, φαρμακοποιούς αλλά όχι πολιτικά πρόσωπα

O πρώην υπουργός Μάριος Σαλμάς διαμαρτυρήθηκε για την ύπαρξη δέκα καλπών και αναρωτήθηκε αν μπορεί κάποιος βουλευτής να πει ”όχι” για τον Σαλμά λόγω αναρμοδιότητας και ”ναι” για τον Λυκουρέντζο, ότι δηλαδή έχει αρμοδιότητα η Βουλή. «Υπάρχει πιθανότητα να πει κάποιος ναι στη δίωξη ενός από τους δέκα, όταν η επιτροπή δεν έχει διερευνήσει την υπόθεση; Πρέπει να είναι τρελός» είπε, κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια.

Αναφερόμενος στην παραπομπή του στην προανακριτική επιτροπή σημείωσε ότι «μια πληροφορία που με αφορούσε η οποία εισφέρθηκε από έναν προστατευόμενο μάρτυρ , την παρέπεμψαν 159 βουλευτές να εξεταστεί, σε αναρμόδια επιτροπή».

«Το σκάνδαλο Novartis είναι υπαρκτό και αφορά μεσαία στελέχη της διοίκησης, γιατρούς, φαρμακοποιούς και όχι πολιτικά πρόσωπα» υπογράμμισε ο πρώην υπουργός και προσέθεσε ότι «αν οι κάλπες στήνονται για τη δημιουργία εντυπώσεων είναι πολύς ντόρος για το τίποτα, γιατί σε ό,τι με αφορά είμαι μέρος της λύσης του προβλήματος της διαφθοράς στο χώρο του φαρμάκου και όχι μέρος του προβλήματος».

Ο Μάριος Σαλμάς κατέληξε απευθυνόμενος προς τους βουλευτές: «Υπάρχει κάποιος εδώ που έχει πέσει στην αντίληψή του παράληψη ή πράξη μου κατά τη θητεία μου στο υπουργείο Υγείας που ζημίωσε το Δημόσιο, που ωφέλησε τη Novartis, που είχε ύποπτη σχέση με τη Novartis ή οποιαδήποτε άλλη φαρμακευτική εταιρεία;».

Παπαγγελόπουλος: Η δικογραφία να επιστραφεί στην ανεξάρτητη δικαιοσύνη για να κρίνει ανεπηρέαστη

«Αν η υπόθεση Novartis κλείσει με τη μέθοδο της παραγραφής, της αποσβεστικής προθεσμίας, τότε δεν θα μπορούμε να κοιτάξουμε στα μάτια τους πολίτες» ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και υπογράμμισε ότι η κυβερνητική πλειοψηφία, αντί για την παραγραφή, επιλέγει την επιστροφή της δικογραφίας στην ανεξάρτητη δικαιοσύνη η οποία θα κρίνει ανεπηρέαστη από πολιτικές σκοπιμότητες εάν υπάρχουν ποινικές ευθύνες.

«Σήμερα η ψήφος μπορεί να αποκαταστήσει τη χαμένη τιμή του πολιτικού συστήματος που για πολλά χρόνια παρείχε ασυλία σε πολιτικά πρόσωπα κόντρα σε κάθε έννοια δικαιοσύνης και στο κοινό περί δικαίου αίσθημα» είπε ο αναπληρωτής υπουργός που επανέλαβε ότι το σκάνδαλο Novartis είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο.

Ο αναπληρωτής υπουργός που ανέβηκε στο βήμα λίγη ώρα αφότου ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς είχε μιλήσει για «καθεστώς Τσίπρα-Παπαγγελόπουλου», είπε ότι για την υπόθεση Novartis ο ίδιος σέβεται το τεκμήριο αθωότητας και μολονότι δέχθηκε αήθεις επιθέσεις και ύβρεις, δεν θα παρεκκλίνει στο ελάχιστο από τη θέση του αυτή. Σημείωσε όμως ότι «τραμπούκοι και κουτσαβάκια δεν έχουν θέση στο ελληνικό κοινοβούλιο και στην κοινωνία γιατί είναι γραφικές φιγούρες του περασμένου αιώνα». «Αν συνεχίσουν κάποιοι να μιλούν για σκευωρία και πολιτική δίωξη θα υποκύψω στον πειρασμό να μιλήσω δημόσια για σκευωρίες και πολιτικές διώξεις του παρελθόντος. Με στοιχεία, ονόματα και διευθύνσεις» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης. «Είμαι από αυτούς που θεωρώ ότι οι πολιτικές διαφορές λύνονται με διάλογο στο κοινοβούλιο. Αν όμως κάποιοι συνεχίσουν να με συκοφαντούν ίσως αναγκαστώ κι εγώ να ζητήσω δικαστική προστασία, όπως δικαιούται κάθε Έλλην πολίτης» ανέφερε.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος αναφέρθηκε και στο νομικό ζήτημα, αν τα φερόμενα εγκλήματα έγιναν κατά την άσκηση των υπουργικών καθηκόντων ή επ΄ευκαιρία αυτών, καθώς το θέμα συνδέεται με την αρμοδιότητα της Βουλής ή της ποινικής δικαιοσύνης. Ο αναπληρωτής υπουργός χαρακτήρισε «γελοία τη θεωρία περί συνωμοσίας και σκευωρίας» και επανέλαβε ότι δεν είναι δυνατόν στα καθήκοντα ενός υπουργού να συμπεριλαμβάνονται και παράνομες πράξεις. «Αποτελεί προσβολή του δημοκρατικού μας πολιτεύματος και της κοινής λογικής. Είναι σαν να παραδεχόμαστε ότι στην Ελλάδα, στα καθήκοντα του υπουργού περιλαμβάνεται και το λάδωμα» είπε ο Δ. Παπαγγελόπουλος και αναρωτήθηκε μήπως η «πρεμούρα» κάποιων για εκλογές οφείλεται στην αγωνία κάποιων να διατηρηθεί η επαίσχυντη ασυλία που τους παρέχει το άρθρο 86 του Συντάγματος και στην προσπάθεια τους να μην αποκαλυφθούν οι παράνομες πράξεις τους. Στο κλίμα αυτό, τόνισε ότι η απόφαση που λαμβάνει σήμερα η Βουλή, είναι το πρώτο βήμα για την αναθεώρηση του άρθρου 86 του Συντάγματος.

«Εάν ασπαστούμε το σκεπτικό της ΝΔ, το σκάνδαλο Novartis παραγράφεται, μπαίνει στο αρχείο. Αν υιοθετήσουμε το πόρισμα της πλειοψηφίας, το σκάνδαλο θα ερευνηθεί. Όλα τα άλλα είναι νομικές φιοριτούρες, σερβιρισμένα με μπόλικη υποκρισία. Ας τολμήσουμε να ερμηνευτεί ορθά το άρθρο 86 του Συντάγματος και στο άμεσο μέλλον να αναθεωρηθεί ώστε να αναθεωρηθεί μια μακρά περίοδος ντροπής του πολιτικού συστήματος» είπε ο Δ. Παπαγγελόπουλος σημειώνοντας ότι πόρισμα της πλειοψηφίας για τη Novartis, θεμελιώνει με αρτιότητα την αναρμοδιότητα της Βουλής και συνακόλουθα την αρμοδιότητα της δικαιοσύνης για περαιτέρω διερεύνηση. «Συνεπώς αν το πόρισμα αυτό υιοθετηθεί, εξασφαλίζει την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης η οποία διαφορετικά θα οδηγήσει σε ατιμωρησία όσους εγκλημάτησαν σε βάρος του ελληνικού λαού και της υγείας» είπε ο κ. Παπαγγελόπουλος.

Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε όμως και στον πρωθυπουργό. «Πριν 40 χρόνια η Ελλάδα με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Καραμανλή έγινε δεκτή στην ΕΕ ως ισότιμο μέλος. Σήμερα σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα, με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, επιστρέφει πάλι στην ΕΕ και πάλι ως ισότιμος εταίρος» είπε ο o αναπληρωτής υπουργός.

(με επιπλέον πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δημοφιλή