Λαβρόφ: Ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Δύσης δεν είναι πλέον υβριδικός, μα σχεδόν πραγματικός

Υποβάθμιση των σχέσεων Ρωσίας- Εσθονίας.
|
Shamil Zhumatov via Reuters

Ο πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης δεν είναι πλέον υβριδικός, μα σχεδόν πραγματικός, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ είπε επίσης πως η συμφωνία για τα σιτηρά της Ουκρανίας σε γενικές γραμμές τηρείται, προσθέτοντας ωστόσο πως υπάρχουν προβλήματα με τις προμήθειες των ρωσικών σιτηρών, παρά τους ισχυρισμούς της Δύσης.

Η Ρωσία ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι υποβαθμίζει τις διπλωματικές σχέσεις με την Εσθονία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, κατηγορώντας το Ταλίν για «απόλυτη ρωσοφοβία», και το Ταλίν απάντησε ζητώντας από τον πρεσβευτή της Μόσχας στη χώρα να φύγει.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως είπε στον Εσθονό πρεσβευτή ότι πρέπει να φύγει τον ερχόμενο μήνα, και ότι οι δύο χώρες θα εκπροσωπούνται στην πρωτεύουσα η μία της άλλης από έναν προσωρινό επιτετραμμένο αντί από πρέσβη. Η Εσθονία απάντησε ανάλογα, ζητώντας από τον Ρώσο πρεσβευτή να φύγει μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου. «Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία καθώς η Ρωσία σχεδιάζει μεγάλης κλίμακας επιθέσεις, και καλούμε άλλες χώρες που σκέφτονται με αυτόν τον τρόπο να αυξήσουν τη βοήθειά τους στην Ουκρανία» αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών, Ούρμας Ρεϊνσάλου.

Η Μόσχα ανέφερε πως είναι μια απάντηση στην κίνηση της Εσθονίας να περιορίσει το μέγεθος του προσωπικού της ρωσικής πρεσβείας στο Ταλίν.

«Τα τελευταία χρόνια η εσθονική ηγεσία έχει καταστρέψει ηθελημένα όλο το εύρος των σχέσεων με τη Ρωσία. Η απόλυτη ρωσοφοβία, η καλλιέργεια εχθρότητας προς τη χώρα μας έχουν αναχθεί από το Ταλίν σε κρατική πολιτική», ανέφερε.

Σχολιάζοντας την υποβάθμιση των σχέσεων, η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, είπε πως «το εσθονικό καθεστώς έλαβε αυτό που του άξιζε».

Με πληροφορίες από Reuters

Πήγαινε στην αρχική σελίδα