ΔΙΕΘΝΕΣ
02/11/2019 12:05 EET

Υποβρύχιο που είχε εξαφανιστεί στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο βρέθηκε στα ανοιχτά της Μάλτας

Πρόκειται για το HMS Urge.

Handout . / Reuters

Ένα βρετανικό υποβρύχιο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου που είχε εξαφανιστεί πριν από πάνω από 70 χρόνια ανακαλύφθηκε στα ανοιχτά της Μάλτας.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της Telegraph, το σκάφος, που θεωρείται ότι είναι το HMS Urge, βρέθηκε από ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου της Μάλτας σε απόσταση μερικών χιλιομέτρων από τις ακτές του νησιού. Η ανακάλυψη έγινε μετά από σύσταση του Φράνσις Ντίκινσον, εγγονού του κυβερνήτη του υποβρυχίου, υποπλοιάρχου Τόμκινσον, για έρευνες σε μια περιοχή που είχε ναρκοθετηθεί κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού του νησιού από τις δυνάμεις του Άξονα.

 

 

Έρευνα με σόναρ έδειξε την παρουσία ενός αντικειμένου σχήματος υποβρυχίου σε βάθος 130 μέτρων. «Η ζημιά στην πλώρη υποδεικνύει μια πολύ βίαιη έκρηξη...υποδεικνύοντας πως το σκάφος θα βυθίστηκε πολύ γρήγορα, μην αφήνοντας περιθώρια επιβίωσης» είπε ο καθηγητής Τίμοθι Γκάμπιν, που ηγήθηκε της ερευνητικής ομάδας.

Όπως πρόσθεσε, μιλώντας στο PBS, πέρα από τη ζημιά στην πλώρη, το ναυάγιο είναι σε πολύ καλή κατάσταση, στραμμένο προς την κατεύθυνση που είχε πάρει ταξιδεύοντας προς την Αλεξάνδρεια.

 

Handout . / Reuters

 

Το υποβρύχιο εξαφανίστηκε το 1942, αφού είχε λάβει εντολή- όπως και άλλα σκάφη- να πλεύσει από τη Μάλτα προς την Αίγυπτο, συμπαρασύροντας τους επιβαίνοντές του (32 μέλη πλήρωμα, 11 επιπλέον στελέχη του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού και έναν δημοσιογράφο).

 

Handout . / Reuters

 

Το σκάφος απέπλευσε στις 27 Απριλίου, αλλά δεν έφτασε ποτέ στην Αλεξάνδρεια, όπως ήταν η αποστολή του. Το Βασιλικό Ναυτικό και συγγενείς των μελών του πληρώματος εκτιμούσαν πως βυθίστηκε πιθανότατα από νάρκη. Υπήρχε και μια άλλη θεωρία, βασιζόμενη σε γερμανικές αναφορές, σύμφωνα με την οποία βυθίστηκε από βομβαρδιστικό καθέτου εφορμήσεως ενώ πραγματοποιούσε επίθεση εναντίον ιταλικού πλοίου κοντά στη Λιβύη.