ΔΙΕΘΝΕΣ
17/07/2018 12:46 EEST

Υπογραφή της συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου ΕΕ- Ιαπωνίας

POOL New / Reuters

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ιαπωνία υπέγραψαν στο Τόκιο μια φιλόδοξη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου, ισχυρό μήνυμα κατά του προσταυτευτισμού του Ντόναλντ Τραμπ.

«Σήμερα είναι μία ιστορική ημέρα, αφού γιορτάζουμε την υπογραφή μίας εξαιρετικά φιλόδοξης εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα σε δύο από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου», δηλώνουν ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Σίνζο Αμπε και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την υπογραφή του κειμένου.

Πρόκειται για «ένα ξεκάθαρο μήνυμα κατά του προστατευτισμού», δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.

Η συμφωνία αυτή, που έχει βαπτιστεί JEFTA (Japan-EU Free Trade Agreement, «συμφωνία ελεύθερων εμπορικών συναλλαγών Ιαπωνίας-ΕΕ»), αφορά σχεδόν το ένα τρίτο του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Από την ευρωπαϊκή σκοπιά, ο αγροδιατροφικός τομέα αναδεικνύεται στον μεγάλο κερδισμένο, αφού η συμφωνία θα μειώσει δραστικά τους δασμούς για σχεδόν όλα τα αγροτικά προϊόντα, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις θα υπάρξει μεταβατική περίοδος.

Τα δύο μέρη κατέληξαν σε συμβιβασμό για το ζήτημα των γαλακτοκομικών προϊόντων, ιδίως των τυριών που εισάγονται στην Ιαπωνία από χώρες της ΕΕ, οι υψηλοί τελωνειακοί δασμοί επί των οποίων που επιβάλλει το Τόκιο προοδευτικά θα μειωθούν.

Οι Ιάπωνες θα εξασφαλίσουν από την πλευρά τους ελεύθερη πρόσβαση των αυτοκινητοβιομηχανιών τους στην ευρωπαϊκή αγορά, αλλά μόνο αφού παρέλθει μια μεταβατική περίοδος κάποιων ετών.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)

Sponsored Post