Επτά ενδιαφέροντα γεγονότα που (ίσως) δεν γνωρίζετε για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Επτά ενδιαφέροντα γεγονότα που (ίσως) δεν γνωρίζετε για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα
AtnoYdur via Getty Images

Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 10 Δεκεμβρίου, σε ανάμνηση της υπογραφής της Παγκόσμιας Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ στις 10 Δεκεμβρίου 1948. Όραμα των εμπνευστών της, ένας κόσμος με δικαιώματα και ελευθερίες χωρίς διακρίσεις.

Με αφορμή την ημέρα λοιπόν, βρήκαμε 7 ενδιαφέροντα γεγονότα που συνδέονται με τα ανθρώπινα δικαιώματα τα οποία μπορεί και να μην τα γνωρίζεις.

Ξεκινάμε λοιπόν.

1. Claudette Colvin

Good Housekeeping

Ήταν η πρώτη γυναίκα που εναντιώθηκε στον νόμο περί διαχωρισμών των λεωφορείων. Όταν ο οδηγός του λεωφορείου της είχε ζητήσει να σηκωθεί και να παραχωρήσει την θέση της σε έναν λευκό άντρα εκείνη είχε αρνηθεί διαμαρτυρόμενη πως είχε πληρώσει το εισιτήριό της και ήταν δικαίωμα της να κάθεται. Η αντίδρασή της είχε ως αποτέλεσμα να την συλλάβουν και να οδηγηθεί στο τμήμα. Ο λόγος που δεν γνωρίζει κανείς τίποτα για αυτήν είναι επειδή ήταν μια ανύπαντρη μητέρα που «κανείς δεν θα την έπαιρνε σοβαρά».

2. Φυλακή για την άσκηση των ατομικών δικαιωμάτων

Το 2014 το 1/3 των κυβερνήσεων ανά τον κόσμο συνέλαβαν ανθρώπους που απλά ασκούσαν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους.

3. Φρανκ Σινάτρα

sinopics via Getty Images

Ήταν ένας από τους μεγαλύτερους ακτιβιστές του κινήματος των πολιτικών δικαιωμάτων αρνούμενος μάλιστα να μείνει σε ξενοδοχεία που δεν επέτρεπαν ”μαύρους”. Χρησιμοποίησε κιόλας τους δεσμούς της μαφίας για να βοηθήσει τα εργατικά σωματεία χωρίς να το γνωρίζει ο Τζον. Φ. Κένεντι, επειδή ήξερε ότι μοιράζονταν την ίδια άποψη για τα τα ανθρώπινα δικαιώματα.

4. Η δίκη φιάσκο

Το 1994, ένας άνδρας κέρδισε το δικαίωμα να γίνει νέα εκδίκαση της υπόθεσής του για δολοφονία επειδή μαθεύτηκε πως τα μέλη της κριτικής επιτροπής είχαν χρησιμοποιήσει τον μυστηριώδη πίνακα Ουίτζα για να ”επικοινωνήσουν” με τα θύματα πριν πάρουν την απόφασή τους.

5. Lord of War

Allociné Films

Η ταινία «Lord of War» του 2005 εγκρίθηκε επισήμως από την ομάδα ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Διεθνούς Αμνηστίας για την προβολή της διακίνησης των όπλων από τη διεθνή βιομηχανία όπλων.

6. Προσπάθεια επαναφοράς δημόσιου λιθοβολισμού

Το Αφγανιστάν είχε προσπαθήσει το 2013 να επαναφέρει το νόμο περί δημόσιου λιθοβολισμού ως τιμωρία για την μοιχεία, 12 χρόνια μετά την απομάκρυνση των Ταλιμπάν από την εξουσία. Η κίνηση είχε σοκάρει τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και είχε απογοητεύσει όσους είχαν κάνει δωρεές για να βοηθήσουν την χώρα να ανασυγκροτηθεί. Σαν να μην έφτανε αυτό, οι γυναίκες υποβάλλονταν σε κολπικές εξετάσεις για να αποδείξουν την παρθενία τους. Αυτό ισχύει μέχρι και σήμερα.

7. 44 χώρες χωρίς νόμους για την ενδοοικογενειακή βία

Favor_of_God via Getty Images

H βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών είναι η πλέον διαδεδομένη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο σήμερα με 603 εκατομμύρια γυναίκες να ζουν σε χώρες που η ενδοοικογενειακή βία δεν θεωρείται ακόμα έγκλημα. Tτέτοιες χώρες είναι το Ιράκ, το Ιράν, το Μαρόκο, η Αίγυπτος, η Συρία, το Σουδάν, η Ρωσία και άλλες 37 χώρες.

*Με πληροφορίες από Responsible Business

Δημοφιλή