Στα Σκόπια ο Τσίπρας - Υπογράφει επτά συμφωνίες με τον Ζάεφ

Πολυμελής αποστολή από την Ελλάδα με πλήθος επιχειρηματιών.
Ognen Teofilovski / Reuters

Επτά κείμενα στο πλαίσιο της υλοποίησης της συμφωνίας των Πρεσπών θα υπογράψουν σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο ομόλογός του της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ. Παράλληλα δεκάδες –πάνω από 120 τελικά – θα είναι οι επιχειρηματίες κυρίως της βορείου Ελλάδος που θα συμμετέχουν στην ελληνική αποστολή στα Σκόπια.

Ο Αλ. Τσίπρας θα συναντήσει κατ’ ιδίαν τον Ζ. Ζάεφ, αλλά και τον πρόεδρο της Βουλής της Βόρειας Μακεδονίας.

Από τα κείμενα που θα υπογραφούν στο πλαίσιο του 1ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδος – Βόρειας Μακεδονίας ξεχωρίζει εκείνο της αμυντικής συνεργασίας, το οποίο, όπως έχει αποκαλύψει η HUFFPOST.GR, περιλαμβάνει και την ανάληψη από την Ελλάδα της επιτήρησης του εναέριου χώρου των Σκοπίων. Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για μία αποστολή στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ την οποία διακαώς επιθυμούσε η Τουρκία.

Τέσσερις συνοριακές διαβάσεις

Σημαντικό είναι ακόμη ότι ανοίγει νέο σημείο διέλευσης στους Προμάχους της Πέλλας. Έτσι η Ελλάδα θα έχει 4 σημεία διέλευσης προς τη Βόρεια Μακεδονία: την Ειδομένη Κιλκίς, τους Προμάχους Πέλλας, την Νίκη Φλώρινας και τον Λαιμό στις Πρέσπες.

Ειδικότερα στα Σκόπια θα υπογραφούν σήμερα τα εξής κείμενα:

1) Σχέδιο δράσης για την εμβάθυνση και τον ενίσχυση της συνεργασίας των δύο μερών - το οποίο θα περιλαμβάνει ευρύ κατάλογο τομέων συνεργασίας

2) Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Άμυνας της Ελλάδος και του υπουργείου Άμυνας της Βόρειας Μακεδονίας

3) Συμφωνία σχετικά με την εγκατάσταση συνοριακού σημείου διέλευσης μεταξύ των δύο χωρών, συνδέοντας τους Πρόμαχους Πέλλας με το Majden της Βόρειας Μακεδονίας. Οι Πρόμαχοι είναι ένα από τα συνοριακά χωριά στο Καϊμακτσαλάν (Βόρας) της Πέλλας λίγα χιλιόμετρα μετά την Αριδαία.

4) Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του υπουργείου Εξωτερικών και της Γραμματείας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας για την επιτάχυνση της διαδικασίας ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

5) Πρώτη Προσθήκη στο Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ της εταιρείας ΔΕΣΦΑ και της εταιρείας MER της 14ης Οκτωβρίου 2016

6) Μνημόνιο Συνεργασίας υπουργείων Μεταφορών

7) Μνημόνιο Κατανόησης για την Ανάπτυξη της Οδικής και Σιδηροδρομικής Σύνδεσης Θεσσαλονίκης- Σκόπια-Ταμπανόφσε.

Επιχειρηματική αποστολή

Ιδιαίτερα σημαντική για την Αθήνα είναι η πολυάριθμη επιχειρηματική αποστολή που θα συνοδεύει τον πρωθυπουργό. Σύμφωνα με πληροφορίες, θα καλύπτει μεγάλο φάσμα τομέων όπως των κατασκευών, ενέργειας, τροφίμων, βιομηχανίας και νέων τεχνολογιών, ενώ θα πραγματοποιηθεί επιχειρηματικό φόρουμ, το οποίο θα χαιρετίσουν Αλ. Τσίπρας και Ζ. Ζάεφ.

Από την πλευρά της Βόρειας Μακεδονίας θα συμμετέχουν περίπου 300 επιχειρήσεις. Στόχος του φόρουμ είναι να διερευνηθούν οι δυνατότητες επέκτασης της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας και να υπογραφούν και σχετικές συμφωνίες μετά τις προοπτικές που άνοιξε η συμφωνία των Πρεσπών.

Υπενθυμίζεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός στη συνάντηση που είχε με επιχειρηματίες από τη βόρεια Ελλάδα τόνισε ότι η ελληνική επιχειρηματικότητα μπορεί και οφείλει να παίξει ηγεμονικό ρόλο στην οικονομική ανάπτυξη της Βόρειας Μακεδονίας μετά και τη θετική δυναμική που δημιούργησε ανάμεσα στις δύο χώρες η συμφωνία των Πρεσπών.

Έμφαση στα οφέλη

Ο Αλ. Τσίπρας επιδιώκει να επιβεβαιώσει στην κοινωνία της βορείου Ελλάδος τα οφέλη από την συμφωνία των Πρεσπών. Γι’ αυτό και επιλέχθηκε πάνω από τους μισούς Έλληνες επιχειρηματίες που συμμετέχουν στην αποστολή να είναι από τη βόρειο Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο επίσης ότι η επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα και το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας (ΑΣΣ) πραγματοποιείται μόλις δύο μήνες μετά την ενεργοποίηση της συμφωνίας των Πρεσπών.

Για την Αθήνα η πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στα Σκόπια σηματοδοτεί μία νέα αρχή στις διπλωματικές, οικονομικές, στρατιωτικές και ενεργειακές σχέσεις των δύο χωρών, με στόχο να καταστούν στρατηγικές. Μάλιστα διπλωματικές πηγές επισημαίνουν και τον ηγετικό ρόλο που αναγνωρίζεται στην Ελλάδα, καθώς η χώρας μας «παίρνει από το χέρι» την Βόρεια Μακεδονία για να την εντάξει στην Ε.Ε.

Στο πλαίσιο αυτό, αλλά και με στόχο την «συνανάπτυξη» των Βαλκανίων θα πραγματοποιηθούν πολλές υπουργικές συναντήσεις.
Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν στην αποστολή ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Αραχωβίτης, ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Σία Αναγνωστοπούλου, ο υφυπουργός Εξωτερικών Μάρκος Μπόλαρης και η υφυπουργός Μακεδονίας – Θράκης Ελευθερία Χατζηγεωργίου.

Δημοφιλή