Επτά τρόποι για να καταλάβετε πότε προσπαθούν να σας χειραγωγήσουν σε μια σχέση (και πως να το αντιμετωπίσετε)

Μπορεί πολλές φορές να φαίνεται ακίνδυνο, ωστόσο, αν δεν προσέξουμε αρκετά, μπορεί να καταλήξει σε ένα τοξικό μοτίβο που θα μας καταστρέψει ψυχολογικά.
Morsa Images via Getty Images

Η χειραγώγηση στις σχέσεις είναι σήμερα πιο συνηθισμένη από ποτέ. Με την άνοδο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και την πτώση των δεξιοτήτων στις διαπροσωπικές σχέσεις, οι άνθρωποι γίνονται όλο και πιο χειριστικοί.

Στις σχέσεις, όμως, η χειραγώγηση δεν είναι πάντα το αποτέλεσμα μιας κακής πρόθεσης. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα άτομα που χειραγωγούν τους συντρόφους τους δεν γνωρίζουν καν ότι το κάνουν. Μερικές άλλες φορές, γίνεται σχεδιασμένα και επίτηδες για να ελέγχουν αυτόν που είναι μαζί τους.

Καλό είναι, λοιπόν, να γνωρίζετε κάθε είδους χειραγώγησης σε μια σχέση. Μπορεί πολλές φορές να φαίνεται ακίνδυνο, ωστόσο, αν δεν προσέξουμε αρκετά μπορεί να καταλήξει σε ένα τοξικό μοτίβο που θα μας καταστρέψει ψυχολογικά.

Ας δούμε μερικούς από τους πιο συνηθισμένους τρόπους χειραγώγησης.

1. «Κρυφές» συμβάσεις

Τώρα τι ακριβώς σημαίνει αυτό. Σύμφωνα με τον Δρ. Ρόμπερτ Γκλόβερ, αυτός ο τύπος χειραγώγησης είναι πολύ κοινός στους άνδρες που νιώθουν ανασφαλείς σε μια σχέση, αλλά μπορεί να παρατηρηθεί και στις γυναίκες. Ουσιαστικά, είναι οι συμφωνίες που κάνουμε με τον εαυτό μας και δεν συζητάμε ποτέ με τον σύντροφό μας, δηλαδή, θα κάνουμε κάτι ωραίο για τον/την σύντροφό μας ώστε να κάνουν και αυτοί ως αντάλλαγμα κάτι καλό για εμάς. Φυσικά, τα πράγματα δεν πάνε πάντα όπως τα έχουμε προγραμματίσει και τότε εμφανίζεται ο θυμός και αρχίζουν οι τσακωμοί.

2. Η παγίδα

Ένας κοινός τύπος χειραγώγησης που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι είναι η δημιουργία μιας παγίδας για τον σύντροφό τους. Θα μπορούσε να είναι τόσο απλό όσο μια παγίδα λέξεων. Παραδείγματος χάριν μπορεί να ακολουθήσει μια τέτοια συζήτηση:

Α: Πως σου φαίνεται εκείνη η κοπέλα με αυτό το φόρεμα;

Β: Είναι ωραία.

Α: Το ήξερα ότι σου αρέσει! Πόση ώρα την χαζεύεις;

Είναι λάθος να κάνετε κάτι τέτοιο.

3. Κρατάνε μούτρα

Ο πιο συνηθισμένος τρόπος χειραγώγησης για πολλούς ανθρώπους. Πολλά ζευγάρια αντί να να λύσουν τα προβλήματα, απλά δεν μιλάνε στο σύντροφό τους. Πολλές φορές αυτό δεν είναι κακό, γιατί ηρεμούν τα πνεύματα και σκέφτεστε κάποια πράγματα καλύτερα. Μερικοί άνρθωποι όμως το κάνουν για να τιμωρήσουν τον σύντροφό τους περιμένοντας εκείνοι να είναι οι πρώτοι που θα λυγίσουν και θα ζητήσουν συγνώμη.

4. Έλεγχος μηνυμάτων

Πολλά άτομα δεν εμπιστεύονται τον σύντροφό τους και επιλέγουν να ελέγχουν τα μηνύματα τους μπροστά τους ή πίσω από την πλάτη τους. Αρκετοί από αυτούς χρησιμοποιούν την φράση: «Αν δεν έχεις κάτι να κρύψεις τι φοβάσαι» για να εισβάλουν στην ιδιωτική ζωή του συντρόφου τους. Δεν χρειάζεται να τονίσουμε πόσο μεγάλο λάθος είναι αυτό.

5. Χειραγώγηση μέσω των social media

Τα κοινωνικά μέσα έχουν καταστήσει εύκολη τη χειραγώγηση. Εάν ο σύντροφός σας χρησιμοποιεί τα social media για να σας χειραγωγήσει, είναι πολύ πιθανό ότι το κάνει για να σας κάνει να ζηλέψει ή να σας επηρεάσει αρνητικά. Μπορούν να κάνει πράγματα όπως, να ανεβάσει φωτογραφίες με κάποιο άτομο του αντίθετου φύλου ή να δημοσιεύσει επιθετικές ατάκες που απευθύνονται σε εσάς.

6. Χρησιμοποιούν το σεξ εναντίον σας

Είναι πιο συχνός τρόπος χειραγώγησης στις γυναίκες, αλλά πολύ συχνά το χρησιμοποιούν και οι άνδρες. Συνήθως καταλήγουν σε αυτήν την τεχνική ώστε να σας τιμωρήσουν ή να σας αναγκάσουν να δεχτείτε κάτι που προηγουμένως δεν θέλατε.

7. Ο έλεγχος

Αυτός ο τύπος χειραγώγησης είναι ο πιο ύπουλος γιατί τις περισσότερες φορές δεν θα καταλάβετε καν ότι σας χειραγωγούν. Θα νιώσετε σαν να σας βοηθούν. Αλλά στην πραγματικότητα, θα ελέγχουν τη ζωή σας και θα την διαμορφώνουν όπως το θέλουν.

Luis Alvarez via Getty Images

Πώς να αντιμετωπίσετε την χειραγώγηση

Η ενδοσκόπηση

Το πρώτο βήμα, είναι να κοιτάξετε βαθιά μέσα σας και να αναρωτηθείτε αν έχετε κάνει κάτι που να δικαιολογήσετε αυτή τη χειραγώγηση. Μήπως ο/η σύντροφος σας προσπαθούσε να σας μιλήσει αλλά εσείς τους αγνοήσατε; ή μήπως έχετε παραμελήσει κάποιες ανάγκες τους; μήπως εσείς οι ίδιοι τους έχετε χειραγωγήσει με κάποιο τρόπο;

Μπείτε στην θέση του συντρόφου σας

Το δεύτερο βήμα είναι η κατανόηση της πρόθεσης του συντρόφου σας. Με άλλα λόγια, βάλτε τον εαυτό σας στα παπούτσια τους και προσπαθήστε να καταλάβετε τι αισθάνονται. Ο στόχος σας είναι να προσπαθήσετε να καταλάβετε από που προέρχονται αυτά τα συναισθήματα. Μήπως ο σύντροφός σας νιώθει ανασφαλής μέσα στην σχέση; Προσπαθήστε να μιλήσετε μαζί τους χωρίς να τους κατηγορήσετε και τους κάνετε να νιώσουν άσχημα.

Η επικοινωνία

Το τρίτο βήμα, είναι η επικοινωνία, που είναι το πιο σημαντικό βήμα απ΄όλα. Με σωστή επικοινωνία, μπορείτε να λύσετε το πρόβλημα της σχέσης σας. Μπορεί να μην είστε σε θέση να επιλύσετε πιθανά προβλήματα που προέρχονται από την παιδική του ηλικία ή τις κακές συνήθειες που έχουν διαμορφωθεί με τα χρόνια, αλλά μπορείτε να φέρετε αυτά τα θέματα στο φως και να βρείτε έναν τρόπο να τα αντιμετωπίσετε μαζί.

Πηγή: lifehack