ΠΟΛΙΤΙΚΗ
25/02/2020 13:37 EET | Updated 25/02/2020 20:49 EET

Έρχεται Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τον κορονοϊό - Τι προβλέπουν τα 5 άρθρα

Τι μέτρα μπορεί να εφαρμοστούν για σχολεία, ΜΜΜ, ενίσχυση των νοσκομείων.

picture alliance via Getty Images

Στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά τα μέτρα πρόληψης του κορονοϊου και αντιμετώπισής του σε περίπτωση εκδήλωσης επιβεβαιωμένων κρουσμάτων προχωρά η κυβέρνηση.

Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας στην ΠΝΠ θα προβλέπεται η επιβολή ελέγχων στα σημεία εισόδου της χώρας (λιμάνια, αεροδρόμια, κλπ), με έμφαση για όσους έρχονται από χώρες που υπάρχουν κρούσματα του κορονοϊού.

ΚΙΚΙΛΙΑΣ

Να ακούτε τους ειδικούς για τον κορονοϊό και όχι όσους διασπείρουν fake news

Επίσης θα δίνεται η δυνατότητα για προσωρινή αναστολή δραστηριοτήτων σε μέρη που συναθροίζονται πολλοί άνθρωποι (γήπεδα, θέατραμ σχολεία κλπ). Για την καλύτερη αντιμετώπιση της κατάστασης θα υπάρχει δυνατότητα περιορισμού και των μετακινήσεων.

Με την ΠΝΠ θα δίνεται η δυνατότητα για απευθείας συμβάσεις προμήθειας φαρμακευτικού υλικού, για προσλήψεις ενίσχυσης του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, για διάθεση προς το Δημόσιο δομών και κλινών, καθώς και έκτακτη οικονομική επιχορήγηση του υπουργείου Υγείας για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών.

Όπως διευκρίνισε ο κ. Πέτσας, δεν σημαίνει ότι όλα αυτά τα μέτρα θα ληφθούν. 

Εξήγησε δε ότι η κυβέρνηση έχει εκπονήσει ένα δυναμικό σχέδιο που θα εξελίσσεται ανάλογα με τις καταστάσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει, ενώ ξεκαθάρισε ότι η υλοποίηση του σχεδιασμού θα εξαρτηθεί από τις εισηγήσεις των ειδικών. Παράλληλα υπογράμμισε ότι όλες οι ενέργειες της κυβέρνησης είναι εναρμονισμένες με ενέργειες που γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και είναι σε ανοιχτή γραμμή με όλους τους διεθνείς οργανισμούς.

Τι περιλαμβάνουν τα 5 άρθρα

Άρθρο 1ο. Αφορά στα μέτρα πρόληψης, υγειονομικής παρακολούθησης και περιορισμού της διάδοσης της νόσου. Μεταξύ άλλων, στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:

- Η επιβολή προληπτικών ελέγχων σε σημεία εισόδου και εξόδου από τη χώρα μέσω αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.

- Ο προσωρινός περιορισμός, εν όλω ή εν μέρει, των αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών ή και οδικών συνδέσεων με χώρες μεγάλης διάδοσης της νόσου.

- Η προσωρινή αναστολή της λειτουργίας σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, χώρων θρησκευτικής λατρείας, θεάτρων, κινηματογράφων, χώρων αθλητικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, επιχειρήσεων, δημόσιων υπηρεσιών και οργανισμών, καθώς και γενικά περίκλειστων χώρων συνάθροισης κοινού.

- Ο περιορισμός της κυκλοφορίας μέσων μεταφοράς.

Άρθρο 2ο. Αφορά ζητήματα προσωπικού για την αντιμετώπιση της διάδοσης του κορωνοϊού. Μεταξύ άλλων, στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται:

- Η δυνατότητα μετακίνησης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, καθώς και προσωπικού του ΕΚΑΒ.

- Η δυνατότητα πρόσληψης, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού, ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. 

Άρθρο 3ο. Αφορά σε ζητήματα δημοσίων συμβάσεων και ειδικότερα στην απευθείας αγορά, κατά παρέκκλιση όλων των κείμενων διατάξεων, υγειονομικού υλικού, ατομικών μέτρων προστασίας και φαρμάκων.

Άρθρο 4ο.Αφορά σε ζητήματα αναγκαστικής διάθεσης στο Δημόσιο κλινών ιδιωτικών θεραπευτηρίων και κλινικών, κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ξενοδοχείων, ιδιωτικών χώρων παροχής υπηρεσιών στέγασης, άλλων δημόσιων ιδιοκτησιών ή ιδιοκτησιών Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

Άρθρο 5ο. Το πέμπτο άρθρο αφορά στην έκτακτη οικονομική επιχορήγηση υπουργείου Υγείας για την κάλυψη των εκτάκτων αναγκών πρόσληψης ιατρικού, νοσηλευτικού και υγειονομικού προσωπικού, για την αγορά υλικών και τη λήψη μέτρων προστασίας», εξήγησε.

(Πρόσθετες πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)