ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
16/11/2018 07:19 EET

Έρχεται προϋπολογισμός χωρίς περικοπές στις συντάξεις

Μετά και την έγκριση των τεχνοκρατών στο Euro Working Group.

Eurokinissi

Κρατικό προϋπολογισμό με ένα σενάριο το οποίο δεν θα περιλαμβάνει περικοπές στις συντάξεις από την 1 Ιανουαρίου 2019 θα καταθέσει στις 21 Νοεμβρίου η κυβέρνηση μετά και την έγκριση των τεχνοκρατών στο χθεσινό Euro Working Group. Σύμφωνα με πληροφορίες η χθεσινή κρίσιμη συνεδρίαση ολοκληρώθηκε χωρίς να υπάρχουν διαφωνίες από καμία πλευρά.

Η πρόταση για την κατάργηση των περικοπών στις συντάξεις την οποία θα εισηγηθεί το Euro Working Group στους υπουργούς Οικονομικών ήρθε μετά από ένα μαραθώνιο γύρο διαπραγματεύσεων ο οποίος έχει ξεκινήσει από την προηγούμενη άνοιξη. Όπως όμως αναμενόταν καμία απόφαση δεν μπορούσε να ληφθεί εάν πρώτα οι Ευρωπαίοι δεν είχαν στα χέρια τους τα δημοσιονομικά στοιχεία τα οποία θα επιβεβαίωναν τις εκτιμήσεις της Ελληνικής πλευράς ότι η ακύρωση του μέτρου δεν θα δημιουργούσε δημοσιονομικό κενό.

Ιδιαίτερη σημασία για την θετική κατάληξη της διαπραγμάτευσης έχει το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση κοιμήθηκε μεθοδικά χωρίς να αιφνιδιάσει τους εταίρους ενημερώνοντας τους σχετικά με τις προθέσεις της και βάζοντας πρώτα στο τραπέζι το αίτημα πριν λάβει τις σχετικές αποφάσεις. 

Το γεγονός αυτό ήταν που άνοιξε το δρόμο για την ακύρωση του μέτρου της περικοπής των συντάξεων, καθώς οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης, με πρώτο και καλύτερο τον Γερμανό Όλαφ Σόλτς, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την διάθεση της ελληνικής κυβέρνησης να συνεργαστεί με τους Θεσμούς και να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες. 

Πηγές της Ελληνικής κυβέρνησης ξεκαθαρίζουν ότι η απόφαση αφορά την ακύρωση και όχι την αναστολή του μέτρου, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να εφαρμοστούν οι μειώσεις αργότερα. Ταυτόχρονα κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι τo EwG αφού εξέτασε την εισήγηση της ελληνικής πλευράς και τη θετική αποτίμηση της Κομισιόν δεν προέβαλε ενστάσεις στο σχέδιο προϋπολογισμού του 2019.

Πρακτικά η υπόθεση για την ακύρωση του νόμου ο οποίος προέβλεπε την περικοπή των συντάξεων έκλεισε χθες με την ολοκλήρωση του Euro Working Group. Είναι ενδεικτικό ότι η ανάλυση των στοιχείων για την εκτέλεση του προϋπολογισμού κρίθηκαν επαρκή ώστε να ληφθεί η απόφαση και το θέμα να μην συζητηθεί στο προσεχές Eurogroup της 19ης Νοεμβρίου.

Αντίθετα, ανοιχτή παραμένει η λίστα με τις παρεμβάσεις τις οποίες θα περιλαμβάνει το «κοινωνικό πακέτο» που έχει ετοιμάσει η κυβέρνηση. Οι Θεσμοί ζήτησαν περισσότερο χρόνο προκειμένου να εξετάσουν τη δημοσιονομική απόδοση των μέτρων καθώς επιθυμούν να επιλεγούν μέτρα τα οποία θα έχουν όσο το δυνατό μεγαλύτερο αναπτυξιακό αποτύπωμα. 

Το Eurogroup είναι πολύ πιθανό να αποδεχθεί την Ελληνική πρόταση το συνολικό κόστος του πακέτου να φτάσει και ίσως να ξεπεράσει τα 900 εκατ ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο τις επόμενες ημέρες θα συνεχιστεί σε τεχνοκρατικό επίπεδο η ανταλλαγή στοιχείων προκειμένου οι δύο πλευρές να καταλήξουν στην τελική λίστα των μέτρων, με τη συμφωνία να αναμένεται να εγκριθεί στο Eurogroup της 3ης Δεκεμβρίου.