ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
22/04/2020 07:27 EEST

Ερχονται μειώσεις έως και 40% στα φοιτητικά ενοίκια – Πώς θα διαμορφωθούν οι τιμές σε όλες τις περιοχές

Σύμφωνα με την έρευνα του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών, E-Real Estates.

Eurokinissi

Στα επίπεδα του 2016 αναμένεται να επιστρέψουν οι τιμές των φοιτητικών κατοικιών στον Νομό Αττικής μετά την κατά 40% μείωση των μισθωμάτων που θα επέλθει ως μέτρο στήριξης στους εκατοντάδες γονείς που έχουν παιδιά που σπουδάζουν. Αυτό είναι ένα από τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης που παρέθεσε στην HuffPost Greece o πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών, E-Real Estates, κ. Θεμιστοκλής Μπάκας.

Όπως διαπιστώνουν οι συντάκτες της έρευνας, οι τιμές των μισθωμάτων θα μειωθούν άμεσα και ιδιαίτερα μετά το τέλος της καλοκαιρινής σεζόν θα αγγίξουν ακόμα και το 30% σε κάποιες περιοχές.

Όσον αφορά τις φοιτητικές εστίες, τα πρώτα δείγματα μείωσης των ζητούμενων μισθωμάτων θα γίνουν ορατά μετά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, ενώ η κορύφωση της μείωσης, θα καταγραφεί μετά το δεύτερο δεκαπενθήμερο – αρχές Οκτωβρίου όπου θα έχουν ολοκληρωθεί οι εγγραφές στα πανεπιστήμια και ένα μεγάλο μέρος των φοιτητών θα έχει ήδη νοικιάσει το φοιτητικό του σπίτι.

Όπως εκτιμά ο κ. Μπάκας, η φετινή φοιτητική χρονιά θα είναι πολύ ιδιαίτερη και πολλοί νέοι άνθρωποι θα επιλέξουν κυρίως σχολές στην πόλη καταγωγής τους – μόνιμης διαμονής τους, για να μην αναγκαστούν να πληρώσουν ένα νέο σπίτι.

Όπως συμπεραίνει κανείς και από τους σχετικούς πίνακες, η μείωση αναμένεται να είναι μεγαλύτερη στην Αθήνα και ειδικότερα στο κέντρο της πρωτεύουσας, ενώ αντίστοιχη είναι η τάση που παρατηρείται και στην νησιωτική Ελλάδα.

Είναι χαρακτηριστικό, πως την περασμένη για παράδειγμα χρονιά, στου Ζωγράφου, μια κατεξοχήν φοιτητική περιοχή, τα ενοίκια ξεκινούσαν από τα 250 και έφταναν τα 340 ευρώ για μια γκαρσονιέρα ενώ αντίστοιχα για ένα δυάρι, ένας γονιός θα έπρεπε να πληρώσει από 350 έως 450 ευρώ. Παρόμοια είναι η εικόνα και στο Γουδή.

Στις περιοχές αυτές, η τιμή μιας γκαρσονιέρας, με τα νέα δεδομένα, μπορεί να αγγίξει τα 150-204 ευρώ και για ένα δυάρι τα χρήματα μπορούν να φτάσουν από 210-270 ευρώ.

Αρκετά ήταν τα χρήματα που κλήθηκαν να πληρώσουν την περασμένη χρονιά και οι γονείς που έστειλαν τα παιδιά τους να σπουδάσουν στην Κρήτη. Στα Χανιά, πιο συγκεκριμένα, όπου το κόστος των ενοικίων είναι έτσι κι αλλιώς υψηλό, λόγω της διάδοσης του Airbnb, οι τιμές έφτασαν ακόμα και τα 350 ευρώ για μία γκαρσονιέρα, με το δυαράκι να μισθώνεται έναντι 420 ευρώ.

Στο Ηράκλειο, οι τιμές των ενοικίων υπολογίστηκαν -για το 2019- γύρω στα 380 ευρώ για μία γκαρσονιέρα και περίπου στα 400 ευρώ για ένα δυάρι.

Η μείωση 40% για τα ενοίκια φοιτητών που σπουδάζουν σε πόλεις και περιοχές μακριά από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους είναι μια ρύθμιση που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση και αναμένεται να κατατεθεί και να ψηφιστεί αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, «απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι φοιτητές να θεωρούνται εξαρτώμενα τέκνα εργαζομένων που απασχολούνται σε επιχειρήσεις των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας ή που εργάζονται σε επιχειρήσεις οι οποίες έχουν πληγεί και έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας τους. Το μέτρο κρίθηκε επιβεβλημένο, προκειμένου να στηριχθούν οι οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους».

Πανελλαδικό Δίκτυο Κτηματομεσιτών E-Real Estates
Πανελλαδικό Δίκτυο Κτηματομεσιτών E-Real Estates
Πανελλαδικό Δίκτυο Κτηματομεσιτών E-Real Estates
Πανελλαδικό Δίκτυο Κτηματομεσιτών E-Real Estates
Πανελλαδικό Δίκτυο Κτηματομεσιτών E-Real Estates
Πανελλαδικό Δίκτυο Κτηματομεσιτών E-Real Estates
Πανελλαδικό Δίκτυο Κτηματομεσιτών E-Real Estates