ΔΙΕΘΝΕΣ
19/03/2019 16:17 EET | Updated 19/03/2019 16:18 EET

Ερντογάν εν εξάλλω προς Νέα Ζηλανδία: Να εκτελεστεί ο δράστης της επίθεσης!

O Tούρκος πρόεδρος θέλει να κερδίσει ψήφους από την καταδίκη του δράστη της σφαγής στα δύο τεμένη.

ASSOCIATED PRESS

Ο Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε από τη Νέα Ζηλανδία να επαναφέρει τη θανατική ποινή - ειδικά για τον δράστη που σκότωσε 50 άτομα στα δύο τζαμιά του Christchurch, προειδοποιώντας ότι η Τουρκία θα κάνει τον επιτιθέμενο να πληρώσει για την πράξη του, αν η Νέα Ζηλανδία δεν πράξει.

Ο Αυστραλός Μπρέντον Τάραντ, 28 ετών, φανατικός ρατσιστής, θα οδηγηθεί σε δίκη για τη μαζική δολοφονία της 16ης Μαρτίου, όταν άνοιξε πυρ με αυτόματο όπλο, εισβάλοντας στα δύο τζαμιά την ώρα που οι πιστοί είχαν συγκεντρωθεί εκεί για τις μουσουλμανικές προσευχές της Παρασκευής.

«Δολοφόνησες με μίσος 50 ομόθρησκούς μας. Εάν η Νέα Ζηλανδία δεν σε κάνει να πληρώσεις γι αυτό, ξέρουμε εμείς πως θα το επιβάλουμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο», δήλωσε ο Ερντογάν σε προεκλογική συγκέντρωση χιλιάδων υποστηρικτών του στην βόρεια Τουρκία, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρίνιση...

ASSOCIATED PRESS

Ανέφερε ότι η Τουρκία κακώς κατάργησε τη θανατική ποινή πριν από 15 χρόνια(!) και πρόσθεσε ότι η Νέα Ζηλανδία θα πρέπει να προβεί σε νομικές ρυθμίσεις, ώστε ο δράστης της πόλης να υποστεί την θανατική ποινή.

«Αν το κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας δεν λάβει αυτή την απόφαση, θα συνεχίσω να το υποστηρίζω συνεχώς. Πρέπει να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα», ανέφερε.

ASSOCIATED PRESS

 Ο Ερντογάν εμφανώς επιδιώκει να κερδίσει ψήφους υπέρ του κόμματός του (AKΡ) στις 31 Μαρτίου, στις τοπικές εκλογές της Τουρκίας. Σε προεκλογικές συγκεντρώσεις των προηγούμενων ημερών έδειξε βίντεο με τους πυροβολισμούς, το οποίο είχε ανεβάσει στο Facebook ο δράστης, καθώς και αποσπάσματα από ένα «μανιφέστο» που δημοσίευσε ο επιτιθέμενος (αργότερα κατέβηκαν από την πλατφόρμα).

Αυτή η ενέργεια του Ερντογάν προκάλεσε ήδη μία δημόσια επίπληξη από μέρους του υπουργού Εξωτερικών της Νέας Ζηλανδίας, Ουίνστον Πήτερς, ο οποίος δήλωσε ότι είπε στον υπουργό Εξωτερικών και στον αντιπρόεδρο της Τουρκίας πως η προβολή του βίντεο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τους Νεοζηλανδούς στο εξωτερικό.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ

Άρντερν: Ο τρομοκράτης θα βρεθεί αντιμέτωπος με όλη την αυστηρότητα του νόμου

Παρά την παρέμβαση του Πήτερς, ένα απόσπασμα από το μανιφέστο αναβόσβηνε σε γιγαντο-οθόνη, κατά την προεκλογική συγκέντρωση του Ερντογάν - και πάλι την Τρίτη 19 Μαρτίου - μαζί με αποσπάσματα βίντεο, όπου φαινόταν ο δράστης να μπαίνει σε ένα από τα τζαμιά.

ASSOCIATED PRESS

 Ο Ερντογάν δήλωσε ότι ο δράστης εκτόξευσε απειλές κατά της Τουρκίας και του ίδιου του προέδρου της, ενώ ήθελε να εκδιώξει τους Τούρκους από την βορειοδυτική, ευρωπαϊκή περιοχή της Τουρκίας. 

Το Κόμμα ΑΚΕ του Ερντογάν, το οποίο κυριαρχεί στην τουρκική πολιτική σκηνή εδώ και περισσότερα από 16 χρόνια, αγωνίζεται για ψήφους, καθώς η οικονομία βυθίζεται στην ύφεση μετά από χρόνια ισχυρής ανάπτυξης. Ο Ερντογάν έχει χαρακτηρίσει τη νίκη στις αυτοδιοικητικές εκλογές ως «ζήτημα επιβίωσης», ενόψει απειλών που αντιμετωπίζει η χώρα του. Μεταυξύ αυτών, κατονομάζει τους Κούρδους μαχητές του PKK, την ισλαμοφοβία και περιστατικά όπως οι πυροβολισμοί στη Νέα Ζηλανδία.

ASSOCIATED PRESS

 Μια ανώτερη πηγή ασφαλείας της Τουρκίας δήλωσε ότι ο Τάραντ εισήλθε στην Τουρκία δύο φορές το 2016 - για μία εβδομάδα τον Μάρτιο και για περισσότερο από ένα μήνα τον Σεπτέμβριο. Οι τουρκικές αρχές έχουν αρχίσει να ερευνούν τα πάντα, από τα αρχεία των ξενοδοχείων μέχρι τα βίντεο από κάμερες ασφαλείας, ώστε να εξακριβώσουν τον λόγο των επισκέψεών του.