Προς παραίτηση ο Νταβούτογλου και διαζύγιο από τον Ερντογάν. Αναμένονται δηλώσεις του πρωθυπουργού. Εκτακτο συνέδριο του ΑΚΡ

Προς παραίτηση ο Νταβούτογλου και διαζύγιο από τον Ερντογάν. Αναμένονται δηλώσεις του πρωθυπουργού. Εκτακτο συνέδριο του ΑΚΡ
ANKARA, TURKEY - MAY 4: Turkish President Recep Tayyip Erdogan meets Turkish Prime Minister Ahmet Davutoglu at the Presidential Complex in Ankara, Turkey on May 4, 2016. (Photo by Turkish Presidency / Murat Cetinmuhurdar/Anadolu Agency/Getty Images)
ANKARA, TURKEY - MAY 4: Turkish President Recep Tayyip Erdogan meets Turkish Prime Minister Ahmet Davutoglu at the Presidential Complex in Ankara, Turkey on May 4, 2016. (Photo by Turkish Presidency / Murat Cetinmuhurdar/Anadolu Agency/Getty Images)
Anadolu Agency via Getty Images

Σε διαζύγιο οδηγούνται ο πρόεδρος της Τουρκίας και ο μέχρι σήμερα εκλεκτός του, Αχμέτ Νταβούτογλου στον οποίο ουσιαστικά ο Ταγίπ Ερντογάν παρέδωσε την προεδρία του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ και της κυβέρνησης ενώ όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως ο κ.Νταβούτογλου οδηγείται σε παραίτηση.

Μετά τη συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες το απόγευμα της Τρίτης, υπό την έντονη φημολογία περί παραίτησης του πρωθυπουργού, έγινε γνωστό πως ο τελευταίος προχωρά την Πέμπτη το πρωί σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ενώ θα διεξαχθεί και έκτακτη συνεδρίαση της Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος που θα εξετάσει την κατάσταση και θα δρομολογήσει την άμεση διεξαγωγή συνεδρίου. Δεν αποκλείεται μάλιστα να διεξαχθεί εντός του Μαϊου και σίγουρα πριν από το Ραμαζάνι.

Αν και καμία από τις δύο πλευρές δεν προέβη σε δηλώσεις, πηγές από το περιβάλλον του κ.Νταβούτογλου ανέφεραν πως ο ίδιος δεν θα διεκδικήσει κανένα αξίωμα στο συνέδριο. «Η εξέλιξη αυτή πρακτικά σημαίνει πως ο Νταβούτογλου δεν θα διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος και κατά συνέπεια αυτομάτως εξαναγκάζεται και σε παραίτηση από την πρωθυπουργία. Δεν αποκλείεται μάλιστα, όπως μαθαίνουμε, η ανακοίνωση της παραίτησης να γίνει την Πέμπτη» εξηγεί στη HuffPost Greece oDavid Judson διευθυντής σύνταξης του Stratfor (εταιρεία εκπόνησης γεωπολιτικών αναλύσεων) και πρώην διευθυντής σύνταξης της Hurriyet Daily News.

Όσο για το ποιος θα μπορούσε να διαδεχθεί τον Νταβούτογλου, στην Τουρκία υπάρχει έντονη φημολογία πως ο Ερντογάν προωθεί τον γαμπρό του και νυν Υπουργό Ενέργειας, Berat Albayrak.

Όπως διαφαίνεται βασικός λόγος της σύγκρουσης Ερντογάν-Νταβούτογλου, αποτελεί η δεδηλωμένη επιθυμία και πρόθεση του πρώτου για αλλαγή του πολιτεύματος σε Προεδρικό με τον ίδιο να απολαμβάνει ιδιαίτερα αυξημένες αρμοδιότητες. «Ο κ.Νταβούτογλου, θα λέγαμε πως κάθε άλλο παρά στηρίζει ένθερμα, όπως θα ήθελε ο Ερντογάν, μια τέτοια αλλαγή. Επίσης όμως θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως ο Ερντογάν είναι ένας πολιτικός που δεν αντιδρά θετικά σε όσους διαφωνούν μαζί του. Είτε αυτοί προέρχονται από τα ΜΜΕ, είτε από την ΕΕ είτε από τα ηγετικά στελέχη του κόμματός του...».

Αυτό όμως που σίγουρα δεν έχει γίνει ίσως τόσο αντιληπτό στη Δύση είναι πως οι δύο άνδρες δεν αποτελούν ένα «αρμονικό» δίδυμο εξουσίας, τουλάχιστον στο βαθμό που νομίζαμε. «Υπάρχει μια μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο. Ναι, ο Ερντογάν και ο Νταβούτογλου είναι και οι δύο πιστοί Ισλαμιστές σε ό,τι αφορά τον πολιτικό τους προσανατολισμό και έλκουν την καταγωγή τους από την παράδοση των κομμάτων με έντονο θρησκευτικό πρόσημο και συγκεκριμένα το κόμμα του Εσμετίν Ερμπακάν (Κόμμα της Σωτηρίας), της δεκαετίας του '70. Ωστόσο, ο Ερντογάν προέρχεται από την εργατική τάξη, ξεκίνησε ως ποδοσφαιριστής και δεν έχει ανώτερη εκπαίδευση. Ο Νταβούτογλου από την άλλη, ανήκει στην “αριστοκρατία” της Τουρκίας είναι γλωσσομαθής, ξεχωρίζει για την άνεση του όταν επισκέπτεται πρωτεύουσες χωρών στο εξωτερικό και τον διακρίνει μια χαρακτηριστική ευγένεια. Εκτός από την πολιτική ρήξη υπάρχει και ένα αγεφύρωτο πολιτιστικό χάσμα», τονίζει ο θυμίζοντας την παλιά ρήση στην Τουρκία που ήθελε οι επιφανείς πολιτικοί της, με βλέψεις για την ηγεσία της χώρας να έχουν καταγωγή από το αριστοκρατικό Μπέιογλου της Κωνσταντινούπολης και όχι από τους φτωχομαχαλάδες...

Σε κάθε περίπτωση όπως τονίζουν από το στρατόπεδο Νταβούτογλου το Συνέδριο μπορεί να εξελιχθεί σε μια πολύ δύσκολη διαδικασία για το AKP αφού ακόμη και εάν ο νυν πρωθυπουργός δεν διεκδικήσει αξίωμα, συνεχίζει να ελέγχει 120 εκπροσώπους, όπως επισημαίνει η Hurriyet Daily News γεγονός που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στον Ερντογάν. Σημειώνεται πως ο Ερντογάν ίσως να βρεθεί αντιμέτωπος και με έναν...παλιό του γνώριμο, τον Αμπντουλάχ Γκιούλ, πρώην πρόεδρο της Τουρκίας στον οποίο είχε «υποσχεθεί» την πρωθυπουργία αλλά τελικά προτίμησε τον Νταβούτογλου. Στη γείτονα είναι γνωστό πως ο κ.Γκιούλ δεν έχει ξεχάσει τη στάση του νυν προέδρου της χώρας.

Τα προμηνύματα των τελευταίων ημερών

Όπως ανέφερε η έντυπη έκδοση της Hurriyet, μόλις Τρίτη και κατά τη διάρκεια ομιλίας του πρωθυπουργού προς μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος (ΑΚΡ) του οποίου είναι και πρόεδρος δήλωσε: «θα απαρνιόμουν κάθε αξίωμα...Θα ποδοπατούσα τον εγωισμό μου εάν ήταν απαραίτητο και θα απέρριπτα κάθε αξίωμα που πολλοί θα θεωρούσαν αδύνατον για ένα θνητό να απορρίψει» ανέφερε χαρακτηριστικά, στην πιο σύντομη ομιλία του μέχρι σήμερα.

Όπως σχολιάζει η εφημερίδα, η συγκεκριμένη αναφορά ερμηνεύθηκε από πολλούς ως δήλωση πρόθεσης παραίτησης εξαιτίας της αμφισβήτησης που δέχεται από τον ιδρυτή του ΑKP και προέδρο της Τουρκίας, Ερντογάν. Ως αμφισβήτηση άλλωστε της ηγεσίας του είχε ερμηνευθεί και πριν από μερικές ημέρες, στις 29 Απριλίου, η απόφασης του ανώτατου οργάνου του κόμματος να του αφαιρέσει την αρμοδιότητα να ορίζει περιφερειακούς αξιωματούχους. Σημειώνεται πως τα μέλη του κομματικού οργάνου εξελέγησαν τον περασμένο Σεπτέμβριο και αν και ο πρόεδρος Ερντογάν εκ του αξιώματός του δεν πρέπει να έχει εμπλοκή στις διαδικασίες, έχει σχολιαστεί πως παρασκηνιακά φρόντισε να εκλεγούν συγκεκριμένα πρόσωπα του στενού του κύκλου ώστε να έχει τον έλεγχο του οργάνου και κατ' επέκταση του κόμματος.

Της συνεδρίασης της ΚΟ είχε ακολουθήσει και σύσκεψη του Κεντρικού Εκτελεστικού Συμβουλίου του κόμματος. Η σύσκεψη διήρκεσε ασυνήθιστα λίγο και σύμφωνα με τον αρθρογράφο της Hurriyet Abdülkadir Selvi, τα μέλη του συμβουλίου ρώτησαν τον Νταβούτογλου: «Τα σχόλιά που έκανες στην ομιλία σου έχουν ερμηνευθεί ως αποχαιρετιστήριος λόγος. Ισχύει κάτι τέτοιο;» και ο ίδιος, σύμφωνα πάντα με τον δημοσιογράφο απάντησε: «Δεν έχουν πάρει ακόμη τις αποφάσεις μου. Είμαι ακόμη στη διαδικασία λήψης αποφάσεων».

«Ο Ερντογάν μπορεί να είναι σε θέση να συνεχίσει με τον Νταβούτογλου, αλλά είναι ξεκάθαρο πως επί του παρόντος υπάρχει ρήγμα. Εάν το θέμα δεν επιλυθεί γρήγορα, ο Ερντογάν μπορεί να επιλέξει να ορίσει νέο πρωθυπουργό», δήλωνε πριν την τη συνάντηση των δύο ανδρών στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, πρόσωπο προσκείμενο στην προεδρία ενώ τόνισε πως η σταθερότητα του AKP σημαίνει σταθερότητα της Τουρκίας και αυτό το πρόβλημα χρειάζεται επειγόντως να επιλυθεί για να αποφευχθούν οικονομικά και πολιτικά προβλήματα.

Δημοφιλή